Pantelimon a salvat România de o uriaşă ruşine

Naţionala României a avut o prestaţie de echipă amatoare. Am marcat un gol norocos. Portarul Pantelimon a salvat naţionala. Declaraţii incredibile ale lui Iordănescu şi Keşeru. Alte rezultate din preliminarii.

România – Insulele Feroe 1-0 (1-0)

Ploieşti:

Stadion: „Ilie Oană”

Spectaroti: 15.000

Arbitru: Artur Soares Dias (Portugalia)

Asistenți: Bertino Miranda, Rui Tavares (Portugalia)

Al patrulea oficial: Alvaro Mesquita (Portugalia)

Adiționali: Manuel De Sousa, Hugo Miguel (Portugalia)

România: Pantilimon — Papp, Chiricheș, D. Grigore, Raț (cpt.) — Pintilii, Sânmărtean (min.85-Prepeliţă) — Adi Popa (min.71-Torje), Rusescu (min.60-C.Tănase), Maxim — Keșeru.

Selecționer: Anghel Iordănescu.

Feroe: Nielsen — Davidsen, Nattestad, Gregersen (cpt), V. Davidsen — Faero (min.71-A.Olsen) — Holst, B. Olsen (min.80-Joensen), Jacobsen (min.80-Sorensen), Vatnhamar — Edmundsson.

Selecționer: Lars Olsen.

A înscris: Keşeru (min.21)

Un joc penibil marca „tata Puiu”

Stadion arhiplin, galerie foarte activă, arbitraj de „mondiale”, adversar (jucători amatori) foarte slab (loc 105 în clasamentul FIFA cu 317 puncte – România locul 14 cu 1.081 puncte), deci toate ingredientele pentru un joc bun şi o victorie la scor în cel de-al 5 meci din preliminariile “Euro 2016”. Evident, nimeni nu se aştepta la reeditarea acelui 7-0 din 6 mai 1992, dar de asemenea nimeni nu anticipa că vom face un joc slab, că vom arăta şi noi ca nişte amatori şi că pe final de joc, chiar am tremurat în faţa unor jucători de la echipe care în România ar avea probleme să se menţină în Liga 2.

Da, nu ne făceam multe iluzii, ştiam care este valoarea jucătorilor noştri, ştiam care este valoarea (actuală) selecţionerului, dar în niciun caz nu ne aşteptam să jucăm nimic, să fim penibili. Un fost ziarist, mai nou oficial pe la LPF susţinea că jocul slab al „tricolorilor” este datorat prestaţiei slabe a adversarului. O teorie aiuritoare. Altfel nu s-ar explica unele scoruri fluvii care se înregistrează când în teren există o echipă valoroasă şi una din lumea a IV-a sau a V-a. Nici măcar nu se poate comenta un astfel de meci, în care în ultimele minute, jucători care zilnic merg la serviciu (cel mai bun jucător al oaspeţilor nu a făcut deplasarea pentru că nu a reuşit să-şi ea „libere”) presau o echipă cu jucători de 50 de ori mai titraţi. Pentru amatorii de comparaţii: întreg lotul României valorează 60,6 milioane de euro, în timp ce întreg lotul deplasat de Feroe atingea abia 1,7 milioane de euro. Atenţie, când spunem lot, ne referim la toţi cei 23 de jucători înscrişi pe foaia de arbitraj. Cireaşa de pe tort, în minutul 90+2, a fost nevoie de o intervenţie de mare efect a lui Pantelimon pentru ca meciul să nu se încheie la egalitate. Cu un astfel de joc, nu putem avea nicio pretenţie contra Ungariei şi Irlandei şi tare ne este teamă că şi Grecia, care nici ea nu mai joacă nimic, ne va pune probleme la Bucureşti. În fine este regretabil că a fost selecţionat, şi chiar introdus în teren un fotbalist cu apăcuturi de derbedeu, ne referim la Cristian Tănase, care şi-a permis după ultimul meci de campionat să scuipe înspre spectatori. Dacă o făcea în Germania sau Anglia, nu mai vedea gazonul câteva luni bune. Dar suntem în România. Faptul că spectatorii l-au fluierat copios pe Tănase, are deci o explicaţie. Aşa cum explicabile sunt şi fluierăturile din ultimele 5 minute, când repetăm, am tremurat pentru păstrarea rezultatului.

Iordănescu: contează cele trei puncte

„Contează în final cele trei puncte obţinute, Jucătorii au făcut o mare risipă de energie. Ne-a încurcat foarte mult terenul de joc execrabil. Am avut şi o listă mare de indisponibili, mă refer la Stancu, Marica şi alţii”.

Klaudiu Keşeru: „Parcă am jucat în deplasare. Nu ştiu de ce ne-au fluierat spectatorii. Am avut o evoluţie bună, o evoluţie entuziasmantă”

UPDATE: Grecia a înviat, Ungaria – apărare italiană

Scorul egal (0-0) întregistrat pe „Puskas Ferenc” între Ungaria şi Grecia convine de minune României. Din perspectiva luptei în 3 (România, Irlanda de Nord şi Ungaria) pentru primele două locuri care duc direct la europene. Totuşi, cine a văzut meciul nu poate fi deloc entuziasmat. Din motive ce ţin de jocul celor două echipe. În primul rând am văzut o Grecie, nu renăscută, ci o Grecie cum nu am văzut vreodată. Am văzut o Grecie ultraofensivă (80 din cele 94 de minute s-a jucat în terenul maghiarilor !!!), o echipă elenă care pasa între linia de centru şi careul advers în mare viteză, o echipă cu aripi care centrau de pe linia de fund şi cu vârfuri care trăgeau din orice poziţie la poartă. Dacă n-am fi văzut pe foaia de arbitraj numele antrenorului uruguayan Sergio Markarián, am fi crezut că naţionala elenă este pregătită de „Pep” Guardiola. Ceea ce nu ar fi fost chiar o minune, din moment ce antrenorul Ungariei, Pal Dardai este în acelaşi timp şi antrenorul celor de la Hertha BSC, din Bundesliga. Şi acum ajungem la echipa Ungariei. Apărare italiană (ne referim la cea din vremurile bune ale squadrei azzurra) 100%, şi ieşiri extrem de rapide şi periculoase pe contraatac. Aşa se explică de ce grecii nu au marcat. Nici maghiarii nu au făcut-o pentru că şi grecii s-au apărat perfect când adversarul ieşea în haită pe contratac, dar şi pentru că vârfurile sunt încă punctul vulnerabil al echipei lui Pal Dardai. În prelungiri, gazdele au avut două ocazii monumentale, ratate însă într-un stil pe care îl cunoaştem foarte bine de la ai noştri. Un lucru mai trebuie spus: ambele echipe au evoluat cu jucătorii pe care îi ştim. Cum s-au putut transforma vreo 24 de jucători „peste noapte”, nu este greu de ghicit. Ambele echipe au antrenori. Grecia este ieşită din cărţile calificării, dar dacă va juca la Bucureşti ca la Budapesta, va fi deranj mare pentru noi. Iar dacă maghiarii vor adopta aceeaşi tactică când vom juca noi la Budapesta, nu vedem să dăm vreun gol, iar în apărare noi nu-i avem pe cei doi Socratis…

Grupa F

România – Insulele Feroe 1-0 (1-0)

Irlanda de Nord – Finlanda 2-1 (2-0)

Ungaria – Grecia 0-0

Clasament grupa F

  1. ROMÂNIA: 13p.
  2. IRLANDA DE NORD: 12p
  3. Ungaria: 8p.
  4. Finlanda: 4p.
  5. Insulele Feroe: 3p.
  6. Grecia: 2p.

Grupa A

Kazahstan – Islanda 0-3 (0-2)

Cehia – Letonia 1-1 (0-1)

Olanda – Turcia 1-1 (0-1)

Clasament grupa A

  1. CEHIA: 13p.
  2. ISLANDA: 12p.
  3. Olanda: 7p.
  4. Turcia: 5p.
  5. Letonia: 3p.
  6. Kazahstan: 1p.

Grupa B

Israel – Ţara Galilor 0-3 (0-1)

Andorra – Bosnia&Herţegovina 0-3 (0-1)

Belgia – Cypru 5-0 (2-0)

Clasament grupa B

  1. ŢARA GALILOR: 11p.
  2. ISRAEL: 9p.
  3. Belgia: 8p.
  4. Cypru: 6p.
  5. Bosnia&Herţegovina: 5p.
  6. Andorra: 0p.

Grupa C

Macedonia – Belarus 1-2 (1-1)

Slovacia – Luxemburg 3-0 (3-0)

Spania – Ukraina 1-0 (1-0)

Clasament grupa C

  1. SLOVACIA: 15p.
  2. SPANIA: 12p.
  3. Ukraina: 9p.
  4. Belarus: 4p.
  5. Macedonia: 3p
  6. Luxemburg: 1p.

Grupa D

Georgia – Germania 0-2 (0-2)

Scoţia – Gibraltar 6-1 (4-1)

Irlanda – Polonia 1-1 (0-1)

Clasament grupa D

  1. POLONIA: 11p.
  2. SCOŢIA: 10p.
  3. Germania: 10p.
  4. Irlanda: 8p.
  5. Georgia: 3p.
  6. Gibraltar: 0p.

Grupa E

Anglia – Lituania 4-0 (2-0)

Slovenia – San Marino 6-0 (1-0)

Elveţia – Estonia 3-0 (2-0)

Clasament grupa E

  1. ANGLIA: 15p.
  2. ELVEŢIA: 9p.
  3. Slovenia: 9p
  4. Lithuania: 6p.
  5. Estonia: 4p.
  6. San Marino: 1p.

Grupa G

Montenegro – Rusia: suspendat

Liechtenstein – Austria 0-5 (0-2)

Moldova – Suedia 0-2 (0-0)

Clasament grupa G

  1. AUSTRIA: 13p.
  2. SUEDIA: 9p.
  3. Rusia: 5p.
  4. Montenegru: 5p.
  5. Liechtenstein: 4p.
  6. Moldova: 1p.

Grupa H

Azerbaijan – Malta 2-0 (1-0)

Croaţia – Norvegia 5-1 (1-0)

Bulgaria – Italia 2-2 (2-1)

Clasament grupa H

  1. CROAŢIA: 13p.
  2. ITALIA: 11p
  3. Norvegia: 9.p
  4. Bulgaria: 5p.
  5. Azerbaijan: 3p.
  6. Malta: 1p.

Grupa I

Albania – Armenia 2-1 (0-1)

Portugalia – Serbia 2-1 (1-0)

Clasament grupa I

  1. PORTUGALIA: 9p.
  2. DANEMARCA: 7p.
  3. Albania: 7p.
  4. Serbia: 1p.
  5. Armenia: 1p.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.