Parchetul General, salvatorul PDL

Joi dimineaţă a început la Tribunalul Bucureşti, Secţia a III-a civilă, procesul prin care cetăţeanul româno-olandez Viorel Ringhilescu cere dizolvarea PDL, pentru încălcarea prevederilor art. 25 şi 26 din Legea Partidelor politice.

După audierea petentului, judecătorii au anunţat că acesta nu are calitate procesuală, iar procurorul de şedinţă a fost de acord cu decizia. Practic, această decizie înseamna, din start, respingerea acţiunii şi încetarea procesului. Ringhilescu în primă instanţă a depus o cerere de recuzare a procurorului de şedinţă, după care a depus şi o cerere de recuzare a completului de judecată.

Indiferent de ce decizie se ia în urma solicitărilor de recuzare, vineri urmează ca instanţa să se pronunţe definitiv în privinţa calităţii procesuale lui Ringhilescu. Şansele ca Ringhilescu să fie declarat ca având calitate procesuală sunt minime. Drept urmare, Tribunalul Bucureşti nu va mai judeca radierea PDL.

Reamintim, acţiunea în justiţie a lui Ringhilescu se datorează faptului că PDL nu a depus la Tribunal, conform legii, în termen de 30 de zile, documentele aprobate la Convenţia Naţională din 14 mai, iar Legea Partidelor politice prevede radierea formaţiunilor politice care nu se conformează acestor prevederi legale.

Ingineriile oamenilor din subordinea Laurei Codruţa Kovesi

Ţinând cont de prevederile legale şi în special de art. 26 din Legea Partidelor politice, se poate spune că decizia judecătorilor este corectă. Articolul 26 prevede că „în cazul în care modificările nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau dacă instanţa a respins cererea de încuviinţare a modificării statutului, iar partidul politic în cauză acţionează in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucureşti încetarea activitătii partidului politic şi radierea acestuia din Registrul partidelor politice”.

Deci, nu o persoană fizică avea dreptul să solicite radierea PDL, ci instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi. Parchetul General avea datoria să verifice registrul partidelor politice şi să se autosesizeze cu încălcarea legii de către PDL. Acest lucru NU s-a întâmplat. Ulterior – la sfârşitul lunii iulie a.c. -, Parchetul General a fost sesizat de către Viorel Ringhilescu. În urma acestei sesizări – însoţită de documente doveditoare -, Parchetul General trebuia să ceară Tribunalului Bucureşti radierea PDL. Acest lucru NU s-a întâmplat.

Oamenii din subordinea Laurei Codruţa Kovesi au recurs însă la o inginerie. Au tratat sesizarea lui Ringhilescu ca fiind o petiţie şi au redirecţionat petiţia către Tribunalul Bucureşti. Din punctul de vedere al Legii Partidelor politice, în speţa de faţă, procedura Parchetului General nu produce efecte. Mai mult, l-a lăsat pe Ringhilescu să fie parte în proces, deşi este evident că nu are calitate procesuală. Doar Parchetul General avea calitate procesuală, dar această instituţie nu a mişcat un deget pentru a cere radierea PDL. Asistăm astfel la o extrem de gravă încălcare a legii exact de către principala instituţie care trebuie să vegheze la aplicarea şi respectarea legislaţiei, adică Parchetul General.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.