Percheziții de amploare la Consiliul Județean Iași

Procurorii DNA efectuează miercuri mai multe percheziții în Iași. În total, este vorba de 21 de percheziții, iar 19 dintre ele sunt efetuate la sediul Consiliului Județean Iași.

Sunt vizate fapte de corupție și fapte asimilate celor de corupție, precum și fapte de fals, desfășurate în perioada 2013-2015.

Procurorii caută informații și documente în privința unui contract neonorat de instituție, valoarea acestuia fiind 340.000 de lei şi vizează promovarea Iașiului.

Update: Președintele CJ Iași, Cristian Adomniței, sau vicepreședintele instituției Alin Aivănoaiei ar fi vizați în dosarul în care procurorii DNA efectuează percheziții la Consiliu, au declarat surse judiciare miercuri pentru Agerpres.

Potrivit surselor, ar putea fi implicați și fostul vicepreședinte Victor Chirilă și directorul executiv al Direcției Proiecte și Dezvoltare Durabilă, Cristina Teodora Jinga, iar faptele ar avea legătură cu acordarea unui contract prin procedura ‘cerere de ofertă’ adjudecat de SC Laser Co SRL Iași și semnat în 27 septembrie 2013, în valoare de 340.000 lei și care presupunea 16 repere. Obiectul contractului erau servicii de promovare a județului Iași.

Sursele au precizat că durata maximă de execuție era de 3 luni de la data semnării, în caz de executare cu întârziere, prestatorul putând fi obligat la plata de penalități de 0,1% (pe fiecare zi de întârziere) din contravaloarea serviciilor rămase de executat.

Aceleași surse susțin că suma s-ar fi achitat firmei iar procesul-verbal de recepție consemnează că este totul în regulă calitativ și cantitativ, deși în cele trei luni au fost predate doar 11 dintre cele 16 repere de promovare.

Sursele au subliniat că auditul intern al instituției a sesizat neregulile, subordonații aducându-i la cunoștință șefului CJ Iași, Cristian Adomniței, dar acesta ar fi fost nemulțumit de constatări și ar fi amenințat că va lua măsuri drastice dacă ceea ce a constatat auditul ajunge la cunoștința publicului și în presă.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei nu se află în ţară, el plecând la Bruxelles în cursul dimineţii, pentru a participa la şedinţa plenară a Comitetului Regiunilor.

DNA a anunțat într-un comunicat că „procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțiuni de fals, comise în perioada 2013-2015”.

„În cursul zilei de 15 aprilie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 21 locații situate în municipiul Iași, din care 19 la sediul unei instituții publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, se arăta în comunicatul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.