Petro-dolarii din handbal fac minuni incredibile

La mondialele de handbal au explodat o bombă atomică: Rusia a fost eliminată în grupe. Rezultatele din primele meciuri din optimi. Studiu de caz: cum a devenit Qatar o putere în handbal.

Sinteza fazei grupelor preliminare

Grupa A

Prima grupă, primele surprize. În primul rând a fost o grupă extrem de accesibilă pentru echipe modeste sau chiar slabe, dar doritoare să ajungă barem în optimile de finală. O grupă parcă „pusă cu mâna” pentru cineva. Pentru cine, vedeţi imediat. Două echipe erau favorite certe la ieşirea din grupă, Spania (campioana mondială en titre) şi Slovenia. Cum Chile nu a contat şi nu contează în ierarhia mondială, pentru celelalte două locuri de calificare se anticipa o bătălie în trei: două echipe foarte modeste, Belarus şi Brazilia şi una exotică. Qatar, dar aceasta avea şi calitatea de ţară gazdă. Şi toată lumea ştie ce şi cum este cu echipele gazde, mai ales dacă sunt din Asia sau Africa. Surpriză uriaşă, dar numai la prima vedere (explicaţii în finalul articolului – n.a.) Qatar a ocupat locul 2 fiind învinsă, dificil, doar de Spania. S-au calificat, în ordine, Spania, Qatar, Slovenia şi Brazilia. (Belarus şi Chile nu s-au calificat)

Grupa B

O grupă „aproape” Yugoslavă, dar fără Serbia, care nu a prins turneul final. Nu s-au înregistrat surprize. S-au calificat: Croaţia, Macedonia, Austria şi Tunisia. (Bosnia & Herţegovina şi Iran nu s-au calificat)

Grupa C

Două superfavorite, Franţa şi Suedia şi un „mini turneu în 3” între Islanda, Cehia şi Egipt pentru celelalte două locuri calificante. Ultimele două calificate nu s-au decis însă între cele 3, care s-au anihilat reciproc (Cehia a bătut Islanda, Egipt a bătut Cehia, iar Islanda a bătut Egipt), ci de egalurile făcute de Franţa cu Islanda şi de Suedia cu Egipt. Cele două surprize au eliminat Cehia, care alături de Algeria a ajuns în turneul de consolare.

Grupa D

Meciurile din grupă au început cu o bombă şi s-au terminat cu alta, chiar atomică. Danemarca, mare favorită la titlul a terminat la egalitate cu Argentina. E ca şi cum la fotbal, Brazilia ar termina la egalitate cu Burkina Faso sau cu Congo. În ultima etapă, aceeaşi echipă a Argentinei a învins Rusia (echipă cotată cu şanse la locurile 3 – 8) cu 30-27 şi a trimis-o să joace în turneul de consolare pentru locurile 17-20. De notat că grupa a fost câştigată de Germania, echipă eliminată în calificări de către Polonia, dar adusă la turneul final prin votul unor „tovarăşi” care au înlocuit regulamentele cu găselniţe de-a dreptul comice.S-au mai calificat, Danemarca, Polonia şi Argentina. Alături de Rusia, Arabia Saudită nu a ieşit din grupă.

Rezultate din optimile de finală

  • Qatar – Austria 29-27 (13-14)

  • Slovenia – Macedonia 30-28 (16-15)

  • Spania – Tunisia 28-20 (18-9)

  • Croaţia – Brazilia 26-25 (13-15)

Se joacă în această seară:

  • Germania – Egipt

  • Suedia – Polonia

  • Danemarca – Islanda

  • Franţa – Argentina

Qatar face legea şi în fazele eliminatorii

  • Surprinde rezultatul foarte strâns dintre Croaţia (a treia favorită a turneului) şi Brazilia. Meciul a fost unul extrem de echilibrat. Până în minutul 55 (scor 24-24) ambele echipe au mers cap la cap, fiecare conducând pe rând cu unul sau două goluri, înregistrându-se de asemenea multe egalităţi. În minutul 55:39, croaţii preiau conducerea, 25-24, şi ţin acest scor până în minutul 59:23, când se duc la 26-24 şi meciul este jucat. De menţionat că în cele 4 minute în care nu s-a înscris, brezilienii au pierdut două mingi pe faulturi în atac şi una prin călcarea semicercului.

  • Qatar îşi continuă parcursul, şi deja oficialii federaţiei gazdă au anunţat că echipa este capabilă să ducă turneul final până la sfârşit. După ce baţi Slovenia, un meci contra Austriei nu mai poate constitui o problemă. Gazdele au controlat jocul, chiar dacă tabela de marcaj a indicat diferenţe minime când într-o parte, când întra-alta. S-a înregistrat o ultimă egalitate (22-22) în minutul 48:24, după care arabii preiau conducerea în minutul 49:49 şi nu o mai cedează până în final.

  • Celelalte două rezultate sunt normale, chiar dacă de regulă un meci Slovenia – Macedonia este unul de 1 X 2. Acum în optimi macedonienii au condus o singură dată, în minutul 6, după care slovenii şi-au ţinut până în finalul meciului adversarul la unul sau două goluri distanţă.

Cum ajunge o echipă exotică în top 10 în lume

Am precizat la început că naţionala Qatar (ţara organizatoare a turneului final) este marea surpriză a competiţiei. Dar am precizat că este o mare surpriză numai la prima vedere. În realitate Qatar este o echipă puternică pentru că are în lot nu mai puţin de 9 jucători străini, naturalizaţi, numele cel mai sonor fiind al portarului Danijel Šarić, care apără buturile super echipei FC Barcelona. Ceilalţi jucători naturalizaţi (cu o excepţie, toţi au primit cetăţenia qatareză în 2014) sunt legitimaţi la cluburi din Qatar. Iată „lotul” cu dublă cetăţenie:

Danijel Šarić (37 de ani, portar) – FC Barcelona (cetăţenie Bosnia şi Qatar)

Goran Stojanović (37 de ani, portar) – El Jaish (Muntenegru/Qatar)

Žarko Marković (28 de ani, inter stânga) – El Jaish (Muntenegru/Qatar)

Bertrand Roiné (33 de ani, inter stânga) – Al Ahli (Franţa/Qatar)

Rafael Capote (36 de ani, inter dreapta) – El Jaish (Cuba/Qatar)

Eldar Memišević (22 de ani, extremă dr.) – El Jais (Bosnia/Qatar)

Borja Vidal (33 de ani, pivot) – Al-Qiyada (Spania/Qatar)

Jovo Damjanović (18 ani, extremă dr.) – El Jaish (Montenegru/Qatar)

Youssef Benali (27 de ani, pivot) – Lekhwiya (Tunisia/Qatar)

Ce poate face această oaste de strânsură? Foarte multe. Vă oferim spre comparaţie rezultatele înregistrate de Qatar la ultimele campionate mondiale când a avut în lot doar jucători autohtoni şi rezultatele de acum:

CM 2007

Cehia – Qatar 37-23 (18-11)

Spania – Qatar 41-18 (21-9)

Egipt – Qatar 35-24 (14-11)

Angola – Qatar 33-27 (15-14)*

Maroc – Qatar 44-27 (22-14)*

CM 2009

eliminată în Cupa Asiei 2008 de Korrea de Sud şi Arabia Saudită (nu s-a calificat)

CM 2011

eliminată în Cupa Asiei 2010 de Japonia şi Arabia Saudită (nu s-a calificat)

CM 2013

Danemarca – Qatar 41-27 (19-13)

Macedonia – Qatar 34-30 (21-13)

Rusia – Qatar 29-22 (16-13)

Islanda – Qatar 39-29 (19-14)

Qatar – Chile 31-23 (16-9)

Argentina – Qatar 30-26 (12-11)*

Arabia Saudită – Qatar 33-30 (18-10)*

CM 2015

Qatar – Brazilia 28-23 (15-12)

Qatar – Chile 27-20 (15-9)

Qatar – Slovenia 31-29 (18-15)

Qatar – Belarus 26-22 (7-12)

Spania – Qatar 28-25 (8-10)

Qatar – Austria 29-27 (13-14)

Notă *meciuri din turnee de consolare

După cum se poate observa, o diferenţă de la cer la pământ. O singură victorie în 12 meciuri (şi aceea la cea mai slabă echipă din competiţie), în rest doar înfrângeri, inclusiv în turneele de consolare unde a jucat cu echipe de aceeaşi valoare. Acum, în 2015, Qatar a înregistrat 5 victorii din 6 meciuri şi este calificată în sferturile de finală. Se poate spune fără teama de a greşi că în handbal petro-dolarii sunt mai eficienţi decât în fotbal. Dar trebuie să ţinem cont şi de un element esenţial: regulamentele din handbal sunt mai puţin rigide şi permit unui sportiv să evolueze la seniori şi pentru o a doua ţară dacă obţine (şi) cetăţenia respectivă. Ceea ce în fotbal nu se poate, indiferent câte cetăţenii are un jucător.

Doi dintre „mercenari” sunt în top 10

Žarko Marković şi Rafael Capote sunt în acest moment în top 10 al marcatorilor. Primul cu 49 de goluri înscrise se află pe locul 2, iar al doilea cu 28 de goluri înscrise este pe locul 10. În meciul contra Austriei, 24 din cele 29 de goluri au fost înscrise de către 6 din cei 7 „mercenari” din câmp, iar portarul Saric a apărat excelent,

Žarko Marković (are 30 de meciuri în naţionala Muntenegru) a jucat la mai multe echipe de top din Europa, în sezonul trecut el fiind legitimat în Germania la HSV Hamburg. În octombrie 2014 a primit cetăţenia statului Qatar. În ceea ce îl priveşte pe Capote, el vine de la puternica echipă spaniolă Naturhouse la Rioja.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.