Românul răpit, căutat cu sprijinul americanilor și francezilor

Armata franceză și cea americană ajută trupele din Burkina Faso în operațiunile de căutare a românului răpit sâmbătă de la o mină, în apropierea graniței cu Mali și Niger, a anunțat marți ministrul securității interne de la Ouagadougou, Auguste Denise Barry, transmite AFP.

„Anchetele continuă (…) cu partenerii noștri strategici francezi și americani, care dispun de mijloace de supraveghere în profunzime și care ne permit (…) să continuăm căutările în zonă și dincolo de aceasta, dar și să analizăm cu atenție diferitele piste ce pot fi privilegiate”, a declarat ministrul.

Armatele franceză și americană dispun de drone cu baza în Nigerul vecin, active deasupra Sahelului, o vastă zonă aridă afectată de conflictele armate din nordul Republicii Mali și din Libia.

Ministrul securității a susținut că este în „contact permanent” cu autoritățile din Mali și Niger în cadrul acțiunilor de căutare.

„Unele persoane sunt de părere că răpitorii au mers mai întâi în Mali și apoi în Niger, dar dacă priviți geografic poziția în momentul răpirii, ei se aflau mult mai aproape de granița cu Nigerul”, a declarat oficialul.

Românul a fost răpit sâmbătă de la o mină, în apropiere de granița cu Mali. Românul a fost răpit de la mina de mangan Tambao, administrată de Pan African Minerals, o filială a Timis Corporation, compania lui Frank Timiş.

Bărbatul a fost răpit de cinci persoane înarmate după ce au atacat o patrulă de securitate pe care acesta o conducea, a anunțat atunci directorul Pan African Minerals, Souleymane Mihin. Șoferul românului și un jandarm au fost răniți.

Românul este și cetățean francez.

Un militar de rang înalt din Burkina Faso a declarat marţi că răpitorii au traversat fluviul Niger şi se află în nordul Mali, o zonă asupra cărora se concentrează căutările.

Acesta a precizat că faptul că nicio grupare nu a revendicat răpirea până în prezent complică foarte mult căutările.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.