Russia Today: „Lunetiştii de la Kiev, angajaţi de opoziţie”

Dezvăluiri tulburătoare despre Ucraina: lunetiştii, care au tras atât în protestatari, cât şi în poliţişti, în timpul manifestaţiilor sângeroase de luna trecută de la Kiev, ar fi fost angajaţi de lideri ai opoziţiei de pe Maidan, conform Russia Today citată de REALITATEA.NET.

Russia Today prezintă interceptarea unei convorbiri telefonice între Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, şi ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Paet, care fusese în vizită la Kiev. Şeful diplomaţiei estone a confirmat autenticitatea înregistrării audio, în timp ce reprezentanţii oficialului european au refuzat să comenteze acest subiect.

Ministrul estonian de Externe: „Ce este cu adevărat tulburător, tot Olga ne-a spus, că sunt dovezi clare că oamenii care au fost ucişi de lunetişti, din ambele tabere, poliţişti şi oameni din stradă, au fost aceiaşi lunetişti, care au ucis oameni din ambele tabere. Acelaşi tip de gloanţe. Este de-a dreptul tulburător că noua coaliţie nu vrea să ancheteze ce s-a întâmplat. Există informaţii din ce în ce mai clare că în spatele lunetiştilor nu a fost Ianukovici, ci altcineva din noua coaliţie”.

Catherine Ashton, Înaltul reprezentat al U.E. pentru Afaceri Externe: „Vom investiga dacă este adevărat. Doamne!”.

Sursa ministrului estonian de Externe este Olga Bogomoleţ, una dintre figurile reprezentantive ale manifestanţilor din Piaţa Independenţei. Medic de profesie, femeia a ajutat în permanenţă la tratarea victimelor de la Kiev şi a fost supranumită Maica Tereza a Maidanului. Tot ea i-a transmis neîncrederea pe care o au oamenii faţă de toţi politicienii ucraineni.

„Oamenii din Maidan spun că toţi cei ce formează noul Guvern au un trecut pătat. Nu există încredere în aceşti oameni care formează coaliţia”, spune ministrul de externe eston.

Postul TV Russia Today, care a făcut publică înregistrarea, este susţinut financiar de Puterea de la Kremlin, iar presa occidentală a pus la îndoială veridicitatea dialogului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.