Sănătatea, ucisă de propriii părinți

Românii tineri mor în spitale din cauza piocianicului din varul de pe pereții saloanelor, bolnavii de cancer se uită la perfuziile cu citostatice ca la Dumnezeu, copiii cu boli pe care nici hârtia nu le suportă se sting în așteptarea unui ficat compatibil, iar Ministerul Sănătății face pomeni: 60 milioane euro din bugetul pentru investiții al Sănătății iau drumul marelui malaxor bugetar, în cadrul rectificării negative de sfârșit de an. Miniștrii Sănătății din ultimii ani se supun orbește.

La ultima rectificare bugetară, din noiembrie a.c., Guvernul a tăiat peste 60 milioane de euro din bugetul total de 7,7 miliarde lei al Ministerului Sănătății, tocmai fiindcă banii n-au fost cheltuiți. Asta în condițiile în care mii de români mor cu zile, annual, din cauza neglijenței și indiferenței autorităților sanitare, a lipsei dotării din spitale, a subfinanțării sistemului. Pe scurt: mor degeaba.

Sănătatea publică din România, spre care cei peste patru milioane de angajați legal pompează constant bani, nu este doar o Cenușăreasă, ci și sectorul din care îndrăznesc să taie chiar aceia care ar trebui să aibă grijă de ea. Cert este că nu s-a născut încă ministrul care să se bată pentru Sănătate, care să se ia de gât cu mai marii Finanțelor și să garanteze românilor plătitori de CAS că spațiul sanitar nu este un focar de boli, ci un mediu propice însănătoșirii.

Reacție în lanț

„Sănătatea este subfinanțată. Rectificarea s-a făcut iarăși pe negativ și asta fiindcă nu știm să cheltuim banii, nu avem oameni care să știe să scrie proiecte, angajările nu sunt făcute așa cum ar trebui. Au rămas bani la investiții și aceștia nu pot fi duși în altă parte fără o justificare clară. Cineva trebuie să scrie proiecte și să cheltuie cum trebuie acei bani. Dar noi nu investim în nimic, nici în oameni, nici în aparatură“, ne-a declarat deputatul Horia Cristian, membru în Comisia de Sănătate a Parlamentului. De fapt, pentru cheltuirea banilor respectivi, spitalele ar fi trebuit să-și facă planuri încă de anul trecut, ba chiar, potrivit unor surse din Parlament, Banca Mondială a alocat 300 milioane euro Sănătății din România, iar noi nu avem oameni care să știe să consume acești bani. Asta, deși problemele sunt cât China.

Luni, toate spitalele din România, cele din subordinea CJ-urilor, CLM-urilor sau a MS-ului, au fost înștiințate că au termen ca până miercuri cel târziu să comunice la centru câți bani necheltuiți au în buget.
„Normal că ne-au rămas bani. Niciodată nu reușim să cheltuim banii de la Investiții. Nu pot să vă spun cât, dar întâi trebuie să comunicăm Ministerului Sănătății“, ne-a declarat Maria Vrînceanu, director economic al Spitalului Județean de Urgență Brăila. Unitatea respectivă este finanțată în mare parte de Consiliul Județean și, chiar și așa, trebuie să returneze, cel puțin în hârtii, banii care i-au fost alocați.

„Păi cine să scrie proiecte la noi?! Noi nu avem strategi, nici vorbă despre așa ceva. Banii nu pot fi cheltuiți fiindcă nu știm cum să o facem. Practic, sunt bani care vin și pleacă neatinși, deși avem o mie de nevoi, de probleme. Personal, voi demisiona, nu se poate face management în Sănătate, e un cerc al slăbiciunilor“, ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, directorul Spitalului Județean de Urgență Brăila.

Vlad Voiculescu, declarații șocante

Interpelat de Antena 3 pe tema acestei rectificări bugetare negative, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu și-a nuanțat discursul. Iată o parte din acesta: „Nu, nicio sumă nu va fi returnată către Ministerul de Finanţe, dar chestiunea nu este atât de simplă, sumele care stau la dispoziţia Ministerului Sănătăţii au mai multe surse. Pe de-o parte, este taxa de viciu, aceasta este o sursă. Şi a doua este bugetul de stat. Şi cele două surse, cele două sume care sunt disponibile Ministerului Sănătăţii au regimuri diferite. Dacă sumele de la bugetul de stat se întorc la Ministerul Finanţelor, la sfârşitul anului, sumele care vin din acciză se capitalizează la Ministerul Sănătăţii, deci nu se pierde absolut nimic“, explică Voiculescu. Acesta chiar susține că nu știe conținutul rectificării negative, după care: „Banii de la Ministerul Sănătăţii, la fel ca orice buget al unei autorităţi publice, se cheltuiesc pe baza legii. Noi nu putem să ndăm salarii mai mari fără să avem o bază legală pentru asta. Nu putem să angajăm persoane, să dăm salarii mai multor persoane, fără ca acele persoane să fie angajate. Vorbeaţi de bunuri şi servicii. Toţi banii de la bunuri şi servicii sunt pentru salarii, sunt salarii la unităţile din subordinea autorităţilor publice“.

Problemele sistemului medical

  • 130 de bolnavi de cancer mor zilnic.
  • Lipsa medicamentelor pentru bolnavii de cancer. Foarte mulți pacienți se văd nevoiți să facă rost de unele medicamente din străinătate.
  • Infecțiile nosocomiale din spitale. Numai la spitalul Sfânta Maria din Capitală au fost raportate cu 50% mai multe infecții nosocomiale decât anul trecut.
  • Producătorii de medicamente atrag atenția că sunt multe tratamente destinate bolnavilor de cancer care nu sunt disponibile în România, în regim compensat, din cauza constrângerilor din legislația actuală.
  • Birocrația exagerată.
  • Lipsa strategiilor pe termen lung, având în vedere perioadele scurte ale echipelor numite în ultimii la ani la conducerea ministerului.
  • Inexistența programelor de prevenție pe termen scurt și lung.

Ce puteam face cu 60 milioane de euro

Ministerul Sănătății nu a cheltuit banii destinați anul acesta spitalelor care se îngrijesc de copii infestați cu HIV și la ultima rectificare bugetară au rezultat economii totale de 260 de milioane de lei, sumă echivalentă cu costul a 320 de ambulanțe SMURD sau care să acopere trei sferturi din costurile de construcție ale unui spital județean sau o treime dintr-unul regional. Respectivii bani au rezultat din cheltuielile neefectuate cu salariile personalului și din fondurile alocate pentru achiziționarea ambulanțelor SMURD. Din cauza întârzierii procesului de licitație publică pentru achiziționarea ambulanțelor, care se estimează că va fi încheiat la începutul anului viitor, banii alocați inițial nu vor putea fi folosiți până la sfârșitul anului. 37,5 milioane de lei reprezintă economiile cu salariile personalului, iar 115,4 milioane de lei vin din fonduri necheltuite cu bunuri și servicii. Conform unei adrese făcută de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, către Ministerul Finanțelor, înainte de rectificare, 8 milioane de lei din suma de 115,4 reprezină economii de la spitale din subordinea administrației publice locale, cabinetele de planning familial, cabinete de medicină sportivă, medici și asistenți medicali din unitățile sau secțiile de spital cu profil de recuperare și reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copii bolnavi HIV/SIDA, cabinete medicale TBC, LSM, rezidenți anul I-VII, inclusiv burse, personalul din activități de cercetare, cheltuieli de personal din unitățile de primire a urgențelor din cadrul spitalelor de urgență, din cabinetele de medicină generală și dentară din unitățile de învățământ. Pe timpul ultimului Guvern Ponta, la rectificarea bugetară din luna iulie 2015, Sănătatea a pierdut 600 de milioane de lei, bani redirecționați către fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. (Cosmin Pam Matei)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Nicoleta Sogor 7 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.