Snagovul, la discreţia mafiei imobiliare

Arestarea primarului din Snagov aduce în prim-plan activitatea de ani de zile a mafiei transpartinice. Nume sonore, precum Gabriel Oprea, Viorel Gheorghiu, Alexandru Bittner, Bogdan Muşat (fiul primarului), Sorin Roşca Stănescu, Mircea Andrei, sunt „aruncate” în morişca asocierilor, vânzărilor şi cumpărărilor de terenuri în Snagov. Arestarea lui Muşat poate însemna descâlcirea unor afaceri începute pe vremea guvernării Năstase, continuate cu succes în perioada Tăriceanu şi definitivate în era Băsescu. Independenţa DNA s-ar verifica doar prin „recoltarea” întregului lot. Altfel, e de aşteptat ca arestarea naşului Muşat să fie doar batista pe ţambal, precedentul pentru arestarea unor lideri ai opoziţiei și găsirea ţapului ispăşitor. 

Iată şi spicuiri din presa anilor 2004- 2010. Preventiv, poate DNA a rătăcit dosarele.

13 hectare din Parcul Snagov, cadou pentru gruparea Bittner

O mare parte din Parcul Snagov ar putea ajunge – la un preţ subevaluat – în proprietatea omului de afaceri Alexandru Bittner, „secondat” de pesediştii Viorel Gheorghiu şi Gabriel Oprea, acuză viceprimarul comunei Snagov, Florin Matei.

Primăria Snagov vrea sa scoată la vînzare 13,5 hectare de pădure şi ştrandul, cu doar 70 de euro metrul pătrat, în condiţiile în care preţurile pieţei pentru un metru pătrat de pamânt pe malul lacului oscilează între 100 si 200 de euro. Motivul invocat de edili pentru vînzarea terenului este, cel putin la prima vedere, unul legat de bunăstarea comunei: realizarea unei canalizări.

La propunerea primarului Apostol Muşat, Consiliul Local Snagov a adoptat la 19 ianuarie 2006 hotărîrea nr.1, prin care a dispus scoaterea unei suprafeţe de 13,5 ha din domeniul public şi trecerea acesteia în domeniul privat al comunei, în vederea unei vânzări ulterioare.

Cei 135.000 de metri pătraţi trecuţi în domeniul privat au fost localizaţi în parcul Snagov (12,9 ha) şi ştrand, cunoscut sub numele de Snagov Plajă, (0,6 ha). Cum, de altfel, era de asteptat, primarul Apostol Muşat a fost cel desemnat să se ocupe de tranzacţia de terenuri. Primarul si consilierii locali au decis, prin hotărârea 18 din 2006, declanşarea procedurii de vânzare efectivă….

PREFECTURA OSTILĂ, SCOASĂ DIN JOC // Prefectura Ilfov a luat poziţie faţă de decizia lui Apostol Muşat – de a scoate terenul din domeniul public şi a-l trece în cel privat al comunei – printr-o adresă emisă la 16 martie 2006 şi înregistrată la Primăria Snagov în data de 27 a aceleiaşi luni.

În această adresă, viceprefectul judeţului Ilfov, Valentin Delcea, care a semnat în locul prefectului, a solicitat Primăriei Snagov revocarea hotărârii nr.1 din 2006 a Consiliului Local deoarece „nu are nici o justificare legală”.

Viceprefectul i-a atenţionat pe edilii Snagovului că un refuz al revocării nu va ramâne fără urmări: „În cazul în care nu veţi revoca hotarîrea, o vom ataca la instanţa de contencios administrativ”.

La doar câteva ore de la înregistrarea acestei adrese, la Primăria din Snagov a sosit, însă, un fax, semnat de către unul dintre juriştii Prefecturii, prin care adresa a fost modificată pentru a da câştig de cauză propunerii de trecere a terenului în domeniul privat al comunei Snagov, iniţiată de primarul Apostol Muşat.

La 25 mai 2006, Consiliul Local a votat pentru scoaterea la vânzare a terenului. O majoritate formată din 12 dintre cei 15 consilieri locali, a avizat favorabil decizia de vânzare.

ROMSILVA, ULTIMUL HOP – Ministerul Agriculturii a trimis, la rândul său, o adresă către Primaria din Snagov, prin care a comunicat că deciziile de trecere a terenului din proprietatea publică în cea privată, precum şi vânzarea celor 13,5 ha sunt ilegale deoarece nu au avizul Regiei Naţionale a Pădurilor, Romsilva.

Această adresă a Ministerului Agriculturii a determinat Consiliul Local să-şi modifice strategia.

Astfel, membrii acestuia au cerut împărţirea cadastrală a celor 13,5 ha în doua suprafeţe distincte: pe de o parte Parcul Snagov, care intră sub incidenţa Romsilva şi nu poate fi vândut fără acordul acesteia, şi pe de altă parte, ştrandul Snagov, care să poată fi vindut imediat, fără nici un fel de acord.

TRIADA BITTNER-GHEORGHIU-OPREA, DENUNTATA DE VICEPRIMAR

Viceprimarul din Snagov, Florin Matei, a declarat că persoane importante ar fi determinat scoaterea la vânzare a celor 13,5 ha de teren: Alexandru Bittner (un apropiat al familiei expremierului Adrian Năstase, despre care gurile rele spun că s-ar fi repoziţionat către cercuri de afaceri pro PD si pro Băsescu) şi Viorel Gheorghiu (ex-deputat PSD).

Sorin Roşca Stănescu (SRS), directorul ziarului „Ziua”, a cumpărat de la Primăria Snagov, cu largul concurs al primarului şi al consilierilor locali, unul dintre cele mai râvnite terenuri din comuna de lux aflată în apropierea Capitalei. Tranzacţia a fost făcută pentru 7 milioane de euro, deşi valoarea reală era cel puţin dublă.

O afacere în care sunt implicaţi politicieni din patru partide i-a adus lui Sorin Roşca Stănescu câteva hectare de teren în Parcul Snagov, la preţ subevaluat.

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu a cumpărat de la stat, cu numai şapte milioane de euro, unul dintre cele mai râvnite terenuri din Snagov, a cărui valoare este cel puţin dublă.

Afacerea s-a făcut în doi paşi. În prima fază, în 2004, Primăria Snagov a concesionat terenul unei societăţi în care jurnalistul este asociat cu doi politicieni. E vorba despre fostul deputat PSD Viorel Gheorghiu (ginerele fostului preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Ilfov, Bebe Ivanovici) şi vicepreşedintele filialei sector 3 a PD-L, Mircea Andrei (fost la PLD, via PNL).

În etapa a doua, cele şase hectare, situate în Parcul Snagov, au fost vandute firmei deţinute de cei trei de către Apostol Muşat, primarul PD-L (fost PD) din Snagov.

Anterior afacerii cu terenul din Snagov, în 2004, primarul din Snagov le-a vândut celor trei o societate. Această tranzacţie a avut loc cu numai două luni înainte de concesionarea valorosului teren din Parcul Snagov. În prezent, fiul primarului este asociat cu Roşca şi cu Gheorghiu în compania pe care tatăl său le-a vândut-o acestora.

Potrivit Registrului Comerţului, vânzarea firmei a avut loc în august 2004. Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, deputatul Viorel Gheorghiu, avocatul Mircea Andrei şi Bogdan Muşat, fiul primarului din Snagov, au cumpărat atunci acţiunile firmei Bo-Na Co ’95 SRL, în care edilul Apostol Musat deţinea 40%. Pachetele principale de părţi sociale le-au revenit lui Roşca şi lui Gheorghiu, câte 35%, Bogdan Muşat a preluat 20%, iar avocatul Mircea Andrei – 10%.

Jurnalistul şi partenerii săi au devenit proprietarii celui mai vânat teren din Snagov, Parcul Snagov, prin intermediul societăţii Captain Port Service Product SRL.

Iniţial, Consiliul Local Snagov a încheiat un contract cu firma lui Roşca, Gheorghiu şi Andrei, de asociere în participaţiune, contract care a netezit vânzarea din 2007. Această înţelegere juridică a fost semnată în octombrie 2004, la o jumătate de an după ce Apostol Muşat a devenit primar in Snagov.

Asocierea în participaţiune avea drept scop exploatarea Parcului Snagov in scop turistic si de agrement. Firma lui Rosca Stanescu, Gheorghiu si Andrei era obligata sa plateasca o redeventa anuala de doar 8.000 de euro pentru folosirea suprafetei de aproape sase hectare. Conform contractului, primaria urma sa primeasca 10% din profit, iar Captain Port Service Product SRL 90%.

Înainte cu o săptămână de încheierea contractului de asociere în participaţiune pentru Parcul Snagov (contract care l-a precedat pe cel de vânzare-cumpărare), în data de 5 octombrie 2004, avocatul Mircea Andrei recurge la o mişcare surprinzătoare.

Acesta s-a retras din Bo-Na Co ’95, cel mai probabil pentru a evita o posibilă situaţie flagrantă. E vorba despre faptul că primarul Muşat i-a cesionat o parte din părţile sociale din această societate, dar a şi semnat asocierea dintre primărie şi Captain Port Service Product SRL, companie în care Andrei este asociat.

Situaţia nu i-a determinat însă pe Roşca şi pe Gheorghiu să facă la fel. Mai mult, cei doi sunt şi acum asociaţi cu fiul primarului în compania Bo-Na Co ’95, iar soţia primarului, Savica Apostol, a devenit administratorul societăţii din 2005. Mircea Andrei şi-a cesionat cele 10 părţi sociale din Bo-Na Co ’95 unui subaltern, Liviu Togan, din cadrul Societăţii Civile de Avocaţi „Mircea Andrei şi Asociaţii”…………..

Oamenii de casă ai ex-premierului controlează firma care a primit cadou de la fosta guvernare PSD un teren de 460 de hectare în Snagov, cu utilităţi şi autostradă.

O pomană de peste 460 de hectare de teren din zona rezidenţială Snagov, făcută de guvernul Adrian Năstase către clientela financiară a PSD, trece „neobservată” de guvernul Tăriceanu. Chiar dacă, oficial, enorma latifundie aparţine încă protocolului de stat, adevăratul ei stăpân este o firmă privată. ………………

Cel mai sonor nume din acţionariatul acesteia este Bartolomeu Finis, membru al grupării de afaceri patronate de Alexandru Bittner şi Adrian Petrache, despre care Traian Băsescu spunea, în 2004, că reprezintă şefii „mafiei personale a lui Adrian Năstase”. Cu toate acestea, în prezent, gruparea şi-a găsit protecţie politică chiar în zona PD, fostul partid al preşedintelui.

În condiţiile în care terenul beneficiază de absolut toate utilităţile şi se poziţionează între lacul Snagov şi pădurea Vlăsiei, valoarea sa se ridică la aproximativ 460 de milioane de euro, conform ofertelor imobiliare din zonă. Pe cât de mare este miza tunului imobiliar, pe atât de adâncă este tăcerea complice a instituţiilor statului implicate în afacere, care par a funcţiona după legea omertei.

Primarul de Snagov, afaceri cu RAAPPS

Întrebat de ce nu a acţionat în instanţă RAAPPS pentru a recupera terenul fermei Vlăsia, edilul Apostol Muşat a explicat că directorul Cristian Vlaicu i-a propus să facă un protocol pe care să-l propună ca proiect de hotărâre de guvern. „Când am fost la regie să facem protocolul, juriştii RAAPPS au spus „Stop! Ne încurcă hotărârea guvernului Năstase de concesiune”. În mod normal, primăria are dreptul la 340 ha din suprafaţa deţinuta de regie”, a adăugat Apostol. Acesta nu a spus însă de ce trebuie să stea după directorul RAAPPS, în condiţiile în care legea era de partea sa.

Primaria ar putea obţine suprafaţa dacă ar da în judecată RAAPPS. Ceea ce nu a făcut până acum. Apostol Muşat e suspect şi că ar fi făcut „blat” cu RAAPPS în chestiunea terenului de la ferma Vlăsiei. Prin firmele pe care le deţine, Cerbul-H SRL si Bona Co ’95 SRL, primarul administrează restaurante deţinute de regia statului. „Eu nu mai sunt acolo”, s-a apărat Muşat.

El a încercat să explice: „Cerbul-H SRL nu mai are contract cu RAAPPS din 1995, iar în Bona Co ’95 SRL nu mai sunt deloc”.

Localnicii depind de primar

Edilul snagovean Apostol Musat este singurul care poate decide pe ce amplasamente pot fi împroprietăriţi localnicii. Astfel, dacă foştii proprietari dau în judecată RAAPPS pentru o suprafaţă din ferma Vlăsia, prin hotărârea instanţei pot câştiga numai dreptul de a fi puşi în posesie. Dar instanţa nu stabileşte şi amplasamentul. De acest lucru se ocupă comisia locală de fond funciar Snagov, condusă de primarul Muşat. Deci numai acesta hotărăşte amplasamentele.

Naşul lui Gabriel Oprea şi cumătru cu Bebe Ivanovici

Interesele de afaceri ale primarului din Snagov cu baronii de Ilfov sunt dublate de trainice legături de rudenie. Astfel, primarul Apostol Muşat este cumătru cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, Bebe Ivanovici. Acesta l-a cununat pe fiul primarului. La rândul său, primarul Muşat l-a cununat pe Gabriel Oprea. (Nota redacției – În articolul citat este vorba de consilierul județean Gabriel Oprea și nu de ministrul Apărării, Gabriel Oprea). 

Pe de altă parte, Bebe Ivanovici este socrul fostului deputat PSD Viorel Gheorghiu, cel care şi-a înscenat furtul propriului autoturism pentru a încasa asigurarea. Gheorghiu este şi directorul Gaz Sud SA Snagov, firma care a primit numeroase lucrări de la Primaria Snagov. De altfel, ca şi Bebe Ivanovici, acuzat în mai multe randuri că a eliberat certificate ilegale de revoluţionar şi având el însuşi un astfel de certificat, şi primarul Apostol Muşat deţine această calitate. „Famiglia” nu se termină aici: primarul Muşat l-a cununat pe Tudor Angelescu, funcţionarul din primărie care se ocupă la Snagov de gospodărire comunală, deci controlează executiv investiţiile locale.

Surse citate: Hotnews, Evenimentul Zilei

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.