Studenți: vaccinarea nu poate constitui criteriu de segregare

Un grup de studenți de la Facultatea de Drept a Universității București solicită printr-un memoriu adresat Consiliului facultății „începerea activității didactice în format fizic fără niciun fel de condiționări, dar cu o strictă respectare a regulilor de igienă și de protecție sanitară, precum și a măsurilor de distanțare socială“.

Solicitarea lor vine în contextul în care în ședința Consiliului de Administrație a Universității din București din data de 1 septembrie 2021 s-a stabilit prezentarea unui test RT-PCR sau rapid cu rezultat negativ o dată pe săptămână drept condiționare pentru participarea fizică la cursuri. Testele ar trebui plătite de fiecare student în parte, mai puțin de către cei cu venituri reduse (cum sunt, de exemplu, cei eligibili pentru burse sociale). Astfel, toți ceilalți studenți care sunt considerați a avea venituri suficiente – aspect dificil de apreciat din punct de vedere obiectiv – sunt nevoiți, în măsura în care nu pot prezenta o adeverință de vaccinare sau de trecere prin boală, să suporte costurile unei testări săptămânale pentru a putea participa fizic la activitatea didactică, se arată în document.

Iată memoriul studenților pe care cotidianul.ro îl prezintă integral.

„C Ă T R E,

CONSILIUL FACULTĂȚII DE DREPT

în contextul ședinței din 9 septembrie 2021

Prezentul Memoriu este întocmit de un grup de studenți ai Facultății de Drept – Universitatea Bucuresti, semnat personal de fiecare dintre acestia și înaintat Consiliului Facultății de Drept, în baza intimei convingeri pe care o au susținătorii acestuia că doar prin dialog deschis, liber și bazat pe argumente raționale, coerente și bine fundamentate se poate ajunge la cea mai bună soluție în ceea ce privește desfășurarea activității didactice în anul universitar care începe.

Ideea esențială care trebuie conștientizată este aceea că nu poate exista niciun fel de soluție viabilă dacă nu sunt respectate cu strictețe toate rigorile legale și științifice pe care problema de față le impune.
Sunt necesare două considerații cu titlu preliminar.

În primul rând, acest memoriu nu își propune absolut deloc să ia în discuție aspectul vaccinării. După cum este bine știut, conform cadrului legal actual din România, vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie, ținând de opțiunea fiecăruia dacă alege sau nu să-i fie aplicat acest act medical. Tocmai pentru acest considerent, vaccinarea nu poate constitui criteriu de segregare între studenți în privința participării fizice la activitatea didactică, aspect care, ne exprimăm convingerea, este unanim acceptat. În schimb, semnificative probleme de ordin juridic și științific sunt ridicate de propunerea ca prezentarea unui test RT-PCR sau rapid cu rezultat negativ o dată pe săptămână să reprezinte o condiționare pentru participarea fizică, ca alternativă la prezentarea adeverinței de vaccinare sau a celei de atestare a trecerii prin boală. Pot fi identificate trei aspecte fundamentale pentru care o astfel de propunere nu poate fi susținută. Aceste aspecte întăresc, totodată, faptul că orice fel de condiționare este dificil de impus, astfel încât aceasta, pe de o parte, să nu atenteze în vreun fel la drepturile și libertățile cetățenești, iar, pe de altă parte, să respecte exigențele adevărului științific.
Primul aspect avut în vedere este de ordin juridic și acesta privește problema suportării costurilor aferente testării. În ședința Consiliului de Administrație a Universității din București din data de 1 septembrie 2021, s-a exprimat în această privință disponibilitatea de a fi asigurate aceste costuri doar pentru studenții cu venituri reduse (cum sunt, de exemplu, cei eligibili pentru burse sociale). Astfel, toți ceilalți studenți care sunt considerați a avea venituri suficiente – aspect dificil de apreciat din punct de vedere obiectiv – sunt nevoiți, în măsura în care nu pot prezenta o adeverință de vaccinare sau de trecere prin boală, să suporte costurile unei testări săptămânale pentru a putea participa fizic la activitatea didactică.
Cu privire la această problemă, trebuie semnalată poziționarea pe care a avut-o Avocatul Poporului – una dintre cele mai importante instituții care veghează la apărarea drepturilor și libertăților cetățenești – într-o situație similară celei propuse a fi implementate de Consiliul de Administrație a UB. Astfel, prin Decizia 516 din 12 mai 2021 a Consiliului de Administrație al UMF Iași, s-a decis că ,,pentru a participa la sesiunea de examene din perioada 29 mai – 19 iunie, studenții vor prezenta înainte de fiecare examen unul din următoarele documente: certificat de vaccinare anti-Covid, inclusiv în primă doză; test RT-PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore; rezultatul negativ al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore; adeverință din care să rezulte că se află între a 16-a și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SarsCov2″.

Față de această decizie, instituția Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiu, afirmând în Adresa nr. 10040/17.05.2021 înaintată în acest sens Rectorului UMF Iași că ,,prin adoptatea unei astfel de decizii, s-ar transforma activitatea de vaccinare într-o obligație”. Totodată, ,,necesitatea prezentării unui test RT-PCR negativ înainte de fiecare examen nu este echitabilă întrucât supune anumiți studenți la un efort financiar suplimentar, încălcându-le acestora accesul la educație”. Având în vedere aceste observații, prin aceeași adresă s-a solicitat ,,să ne precizați dacă intenționați să susțineți din punct de vedere financiar costurile necesare testării, astfel încât acestea să nu devină o povară pentru studenți”. Față de această solicitare, UMF Iași a răspuns prin Adresa nr. 11109/02.06.2021 că ,,nu am impus vreo presiune asupra studenților proprii, deoarece universitatea este cea care suportă testarea”.

Din prezentarea cazului de mai sus, se desprinde un adevăr juridic de netăgăduit: obligarea studenților de a suporta costurile testării aduce o serioasă atingere drepturilor lor cetățenești, în speță dreptului la educație. Aceasta situație este cu atât mai gravă cu cât doar unii dintre studenți sunt nevoiți să suporte un efort financiar suplimentar pentru a avea acces fizic la activitatea didactică. Tocmai acesta este motivul pentru care Avocatul Poporului apreciază că în această situație activitatea de vaccinare s-ar transforma într-o obligație.

Cel de-al doilea aspect invocat prezintă importante consecințe din punct de vedere juridic, chiar dacă, pe fondul său, este de ordin științific. Astfel, numeroase studii de specialitate au cercetat în ce măsură vaccinarea împiedică transmiterea virusului de către cei vaccinați. Astfel, potrivit acestora*, persoanele vaccinate care s-au infectat sunt purtătoare ai unei cantități similare de coronavirus la fel ca cei care nu s-au vaccinat. Cu alte cuvinte, mai simplu spus, o persoană vaccinată poate contribui la transmiterea Coronavirusului într-o comunitate, alcătuită atât din vaccinați, cât și din nevaccinați.
Aceste constatări – la nivel național în SUA și în alte state – de natură științifică constituie fundamentul unei importante observații juridice: atât timp cât există un risc dovedit ca o persoană vaccinată să transmită virusul unei persoane nevaccinate, a obliga doar persoana nevaccinată să se testeze pentru a preveni transmiterea virusului constituie aplicarea unui tratament diferențiat în situații similare, ceea ce echivalează cu incidența discriminării. Nu poate fi acceptat ca studenții nevaccinați (care s-ar testa pentru a preveni transmiterea virsului către colegii lor) să se afle în pericolul de a fi infectați de către studenții care s-au vaccinat. În aceste condiții, respectarea principiului egalității de tratament impune ca și studenții vaccinați să fie nevoiți să prezinte rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau rapid pentru a putea participa fizic la activitatea didactică.

Nu în ultimul rând, cel de-al treilea aspect constituie de asemenea o observație de ordin științific: valabilitatea testului RT-PCR este de 72 de ore, în timp ce valabilitatea unui test rapid este de 24 de ore. În aceste condiții, propunerea ca efectuarea unui test de Covid-19 să fie realizată doar o dată pe săptămână nu are niciun fel de acoperire științifică.

Având în vedere cele arătate, se poate concluziona că, pentru a fi corectă din punct de vedere juridic și medical, testarea ca măsură generală de condiționarea a participării fizice la activitatea didactică trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

(1) Trebuie realizată testarea tuturor studenților participanți, atât a celor vaccinați, cât și a celor nevaccinați;

(2) Această testare trebuie realizată ținând cont de termenele de valabilitate ale testelor, de 72, respectiv de 24 de ore;

(3) Costurile testării trebuie suportate în integralitate de către Universitatea București, întrucât orice efort suplimentar înseamnă aducerea unei atingeri dreptului la educație a studenților.

Se poate remarca faptul că măsura testării generalizate și permanente ar deveni una deosebit de costisitoare. În aceste condiții, ceea ce credem că se impune este începerea activității didactice în format fizic fără niciun fel de condiționări, dar cu o strictă respectare a regulilor de igienă și de protecție sanitară, precum și a măsurilor de distanțare socială. Acestea și-au dovedit eficiența în prevenirea transmiterii coronavirusului în sesiunea trecută, desfășurată fizic. În fond, fiind în paradigma asimilării Dreptului în vederea aplicării lui, această variantă este si cea prezentă în toate mediile juridice (instanțe, barouri, parchete).“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 28

18 Comentarii

 1. Testul PCR este irelevant. Am postat de mai multe ori linkurile despre pozitia CDC si FDA vizavi de acest tip de testare si le-ati cenzurat. Rusine Cotidianule ! Ii lasati pe toti dementii sa se exprime aici, dar blocati informatii reale si verificabile din surse care sunt Adevarul si Lumina pentru cei mai multi trogloditi din lumea asta.

 2. Aveți dreptate. Nu doar testul impostor RT PCR este degeaba, ci și celalte teste. Toată tevatura cu testele este pt profituri ale firmelor producătoare și distribuitoare, cliente politic. Aceasta se numește achiziționare silita și este metoda mafiota,sau comunista!Dragi studenți, cereți sa se renunțe la orice fel de condiționare pt accesul la educație, la calificare. Și mai ales gândiți cu propriile capete,încercați sa va informați și din alte surse, decât cele oficiale. Ca fost student(sint inginer) in era comunista, va spun ca se poate. Media comunista toca pana la exasperare aceeași „melopee” a spălării pe creier, dar noi ne prefacem ca o ascultam,pe ascuns luând informații de la părinți, neamuri, prieteni mai în vârstă, etc. Mai puțin posturile de radio concacrate(ale CIA și ale altora așișderea) :Europa Libera sau Vocea Americii. Erau aceeași Marie cu alta pălărie.

 3. Criminalii securisti=degenerati=cretini care umplu toate institutiile si demnitatile din tara , deci si cadre universitare nu vor ceda usor!

 4. Bai rezistilor obraznici – de ce vreti sa vi e asigure totul gratis si voi doar sa chiuliti si sa prostestati, pe burse mari nemeritate? Daca nu va vaccinati -m OUT! Dece din ambitia voastra prosteasca sa ii imbolnaviti si pe altii?

  • Voi vaccinatii platiti cumva mai multe impozite si asigurari la santatate? Nazism se numste atitudinea asta stingista de segregare!

 5. Studentii sunt o forta care pot aduce normalitate in Romania!
  Sudenti din toata tara uniti-va!
  Zdrobiti orinduiala acestor degenerati!

 6. Dacă tu, X, Y, Z, sunteti vaccinați, de ce va va este frica de cei nevaccinati? Practic de aia v-ati injectat ca să aveți anticorpi, nu? Da tot stați cu masca la gura ca toți ceilalți!!!

 7. pt studentidintoatataraunitiva
  Bai chiulau – esti komunist retardat ca reproduci lozinci a la tataia marx – va uniti doar la koorvashenie si prostii, nu la invatat!
  La munca si respect lege – nu la cershit!

 8. Adunati dovezi (exista din pacate destule) privind efectele vaccinului. Bagati-le sub nasul ticalosilor ignoranti, iar daca si dupa asta mai continua propaganda pentru vaccinare, sunt criminali. Si criminala e afirmatia ca vaccinul are mai multe rezultate benefice decat daunele pe care le produce.
  Testul e un act medical care trebuie sa ceara acceptul celui in cauza. Rezultatul testului e confidential, numai medicul de familie trebuie sa-l cunoasca si ii e interzis sa-l divulga fara acceptul pacientului, dar impreuna sa se consulte asupra masurilor. Nimeni in afara lor nu are voie sa controleze daca a fost facut vaccinul sau testul.
  Testul nu e nici masura preventiva, nici de tratament, nu diagnosticheaza, ci e un act invaziv, de umilire a persoanei. Intrebati-i pe idioti de ce testul PCR e valabil 3 zile, iar cel rapid o zi.

 9. Vor fi niște cursuri interesante la liceu și la facultate. Cei care s-au vaccinat și au convins și membrii familiei să se vaccineze vor primi 10 pe linie, cei care s-au vaccinat solo – nota 7 iar cei nevaccinați vor fi restanțieri pe toamnă ca să plătească facultatea de cel puțin 5 ori până își iau licența.

 10. @pt studentidintoatataraunitiva: cate placute suedeze vrei sa-ti dau? Studentii au dreptate, securist imputit!

 11. Ba da bre ciumete. Poate și o va face,.Din simplul motiv că nu e vorba doar de persoana ta,. Ci e vorba de alții, chiar de o comunitate, de o societate care nu e doar familia ta,. Devreme ce poți transmite boala, poți chiar ucide pe alții, pentru simplul fapt că ești tembel incuiat, care neagă medicina, știința, apoi atunci fă-te sihastru bre in vre-o peșteră singur,..și nu socializa. E de știut că aici nu e vorba de libertăți,. ci de mult mai mult.. Iar de altfel libertatea ta e doar până nu lezează sănătatea, viața altora..Un student la drept e cazul să știe.. Sau incepe viața de avocat cu cinci ani pușcărie..timp de gândire..

 12. Ce stii tu boanghene despre studentii la drept? Ca traiesti in vagauna ta si nu socializezi decat cu ursii. Voi, tzigoinerii maghiarizati sunteti atat de ingramaditi, ca habar n-aveti de lumea civilizata.

 13. Poezie: Ce anotimpuri, ce castele de Arthur Rimbaud

  Ce anotimpuri, ce castele
  Ce curvistine zac în ele!

  Ce anotimpuri, ce castele!

  Şi ce student cu studii grele
  Mai dă examen la belele!

  Vive le romantisme!
  P.S.
  Ajunseseră Stan şi Bran
  La Oxford, la facultate,
  Studenţi mari, în primul an,
  Doi cretini de calitate.

 14. Gresit!!! Libertatea ta este până la libertatea altuia…nu doar până la sănătatea lui

 15. Vaccinatii se infecteaza si transmit boala.Vaccinatii de ce nu trebuie sa prezinte test PCR?

 16. Aceste asa zise vaccinuri au fost create pentru tot felul de boli,boli care intr un final duc la moarte;ce se vede acum este de abia inceputul;ele au fost create pentru exterminare.

  Unii vor muri imediat,alții la cateva ore,zile,saptamani,luni.
  Unii de avc (atac vascular cerebral) sau de ima (infarct miocardic acut),alții de tromboze, miocardita ori pericardita; insa cei mai multi vor muri la cativa ani dupa injectarea „salvatorului”, vor muri rãpuși de cancere galopante si boli autoimune;binenteles,cei mai multi dintre sinucigasi nu vor mai face legatura cu aceste asa zise vaccinuri;asta este si scopul:
  -cu cat apar mai tarziu reactiile adverse,cu atat mai mici sunt sansele sa se puna in legatura cu otravurile continute de vaccin.

  Nu trebuie sa mã credeți pe mine cei ce v ati vaccinat si cei ce urmeazã sa vã vaccinați,veti vedea singuri!nasol este cã atunci nu veți mai putea face nimic!totodata puteti contacta rudele celor morti sau mutilati sa i intrebati direct cum erau acele persoane inainte de vaccinare.

  Adenom
  Blastom
  Carcinom
  Leucemie
  Limfom
  Mielom
  Papilom
  Sarcom

  Oameni buni si rãi,nu vã vaccinați!!!
  Daca țineții la integritatea voastrã fizicã,psihicã și sufleteascã,chiar de veți månca ceapã cu påine,NU vã vaccinați!!!

 17. Constat cu stupoare că unii sunt atât de imbecili că nici în fața unor argumente nu se lasă convinși!
  Acestora, proștilor, le spun că și prostia, mai ales, omoară!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.