SUA ar putea muta în Romania militari și tancuri grele dintr-o brigadă din Germania

Statele Unite ar putea să mute din Germania în România, Polonia sau ţările baltice o echipă de luptă din cadrul unei brigăzi, cu tancuri şi vehicule Bradley, a declarat luni la Vilnius generalul Ben Hodges, comandantul Forţelor Terestre NATO (LANDCOM), citat într-un comunicat al Pentagonului, preluat de MEDIAFAX.

El a adăugat că departamentele Apărării şi de Externe discută în prezent cu statele membre NATO despre locul exact în care ar urma să fie „prepoziţionat echipament” în Europa de Est, în contextul în care Statele Unite nu mai au o prezenţă militară masivă, ca cea din Germania de Vest din timpul Războiului Rece, iar strategia curentă prevede furnizarea către forţele din avanpost a unor capabilităţi de reacţie rapidă, alături de antrenamente cu forţe NATO locale, se arată într-un comunicat al Departamentului american al Apărării (DoD) postat pe site.

Deşi „amprenta (americană) în Europa este mult mai mică decât era, putem furniza capabilităţile necesare”, a spus generalul, adăugând că speră ca fondurile destinate operaţiunilor de urgenţă în străinătate să fie aprobate pentru toate cheltuielile prevăzute în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve.

Generalul-locotenent Hodges a făcut aceste declaraţii de la Vilnius, într-o teleconferinţă în care a anunţat că militarii din cadrul Diviziei I Cavalerie şi unităţile care o vor înlocui ulterior vor efectua rotaţii în Europa de Est până la sfârşitul lui 2015 în cadrul operaţiunii, iar aceste rotaţii pot continua şi după 2015, în viitorul apropiat. Aceste rotaţii au scopul atât să ofere „asigurări importante” aliaţilor din NATO ai Statelor Unite cu privire la angajamentul Washingtonului de a „descuraja agresiunea rusească”, cât şi să asigure un răspuns mai rapid în cazul unei eventuale agresiuni, a subliniat el.

Rusia nu va îndrăzni să se angajeze într-un atac convenţional, este de părere generalul american, care nu a exclus însă încercări de „activare a etnicilor ruşi”, ca în Ucraina, sau de „intimidare” a unor ţări, ca în Lituania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.