Țările din Grupul de la Visegrad refuză cotele de migranți

Țările Grupului de la Visegrad – Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – refuză cotele obligatorii de migranți pe care vrea să le impună Uniunea Europeană, a declarat vineri la Praga ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, citat de AFP.

Zaoralek a transmis că țările care urmează să primească „trebuie să aibă controlul asupra numărului de refugiați pe care sunt pregătite să-l accepte și apoi să le ofere sprijin”. Miniștrii de Externe din grupul de la Visegrad s-au întâlnit vineri cu ministrul de Externe german, Frank-Walter Steinmeier. Steinmeier, însoțit de ministrul de Externe luxemburghez, a cărui țară asigură președinția rotativă a UE, s-a deplasat la Praga în încercarea de a convinge țările enumerate mai sus de necesitatea cotelor de imigranți.

Ministrul german a declarat că criza migranților ar „putea fi cea mai mare provocare din istoria” UE.

„Dacă suntem uniți în descrierea situației, noi ar trebui să fim uniți și asupra faptului că o astfel de provocare nu poate fi gestionată de către o singură țară. Avem nevoie de solidaritatea europeană”, a spus Steinmeier în conferința de presă ce a urmat întâlnirii cu omologii săi din Ungaria, Polonia, Slovacia și Cehia. Aceștia au refuzat să accepte cotele obligatorii de migranți propuse de UE și susținute de Berlin, transmite AFP.

Comisia Europeană a cerut miercuri statelor UE să-și împartă 120.000 de refugiați aflați în Italia, Grecia și Ungaria, stabilind cote obligatorii. Asta pe lângă cotele stabilite anterior.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut o ”repartizare obligatorie” între toate statele. Propunerea Comisiei Europene urmează să se discute luni la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care va avea loc la Bruxelles.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat vineri că va convoca un summit extraordinar pe problema migrației dacă miniștrii de interne nu dau dovadă de „solidaritate și unitate” la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de luni, unde se discută despre cotele de refugiați propuse de Comisia Europeană.

„Fără un semn concret de solidaritate și unitate din partea miniștrilor de justiție și afaceri interne luni, voi convoca un summit extraordinar al Consiliului European în septembrie pentru criza refugiaților”, a scris Tusk pe Twitter.

Tusk a adăugat însă că, după contactele recente cu statele membre UE, este „mai optimist astăzi că suntem mai aproape de o soluție bazată pe consens și solidaritate veritabilă”.

Guvernele UE nu au ajuns la un consens privind redistribuirea refugiaților, iar printre țările care refuză cotele obligatorii se află și România.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi că mandatul ministrului român de Interne la Consiliul JAI, care se va reuni în 14 septembrie, este să nu declare adeziunea României pentru cotele obligatorii de imigranți. Danemarca a anunțat la rândul său vineri că refuză să participe la sistemul de repartiție centralizată a refugiaților dorit de Comisia Europeană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.