Un nou risc de dispariţie: Crinuţa Dumitrean

Vina dispariţiei fostului şef de cabinet şi complice al ex-preşedintelui ANAF, Sorin Blejnar, aparţine unor servicii secrete (SRI, DGIPI) şi Parchetului (DNA, DIICOT şi Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie). Cu mai bine de un an în urmă am prezentat în mai multe declaraţii politice şi interpelări conexiunile şi complicităţile tandemului Blejnar – Marta cu reţelele de contrabandă şi corupţie din România, dar instituţiile abilitate nu au reacţionat conform legii. Dimpotrivă, am devenit eu ţinta unor acţiuni de urmărire informativă timp de mai multe luni. În cursul lunii decembrie 2011 am transmis generalului Florian Coldea, primul adjunct al directorului SRI, o sesizare prin care conjudeţenii săi Sorin Blejnar, Codruţ Marta şi Nicolae Ioţcu (preşedintele Consiliului Judeţean Arad), tustrei originari din comuna Săvârşin, erau acuzaţi de fapte de corupţie, abuz în serviciu şi spălare de bani. Deşi în ultima perioadă a pozat în campionul luptei anticorupţie, mai ales în cazul unor opozanţi politici ai preşedintelui Traian Băsescu, şi a solicitat insistent dreptul de a face anchete penale, principalul serviciu de informaţii al Românei mi-a comunicat însă că de competenţa sa sunt doar infracţiunile ce vizează siguranţa naţională. În primăvara acestui an am semnalat că, după ce Serviciul teritorial Timişoara a început urmărirea penală împotriva lui Codruţ Marta în urma sesizării mele, fostul şef de cabinet al lui Sorin Blejnar s-a refugiat la Viena într-o locaţie aparţinând omului de afaceri Elan Schwartzenberg, patronul Realitatea Media.

În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României şi de membru al proaspăt înfiinţatei Comisii senatoriale de anchetă a Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), semnalez instituţiilor abilitate ale statului, îndeosebi DNA şi SRI, că se pregăteşte o nouă dispariţie a unei persoane implicate în afacerile veroase şi tenebroase ale PDL. Este vorba de Crinuţa Dumitrean, care a deţinut funcţia de preşedinte al ANRP din 2009 până în toamna anului 2011, când a demisionat subit în urma scandalului declanşat prin arestarea vicepreşedintelui Remus Baciu, acuzat de DNA de trafic de influenţă pentru că a pretins şi a primit aproape 1.800.000 lei de la patru persoane îndreptăţite la despăgubiri. Conform unor surse din instituţie, în timpul mandatului Crinuţei Dumitrean la ANRP a fost creat un prejudiciu în jur de 2 miliarde de euro prin efectuarea de plăţi preferenţiale sau necuvenite, din care s-au perceput comisioane între 15 – 82% din valoarea despăgubirilor acordate. În aceeaşi perioadă, ANRP a achitat suma de 800 milioane euro pentru contracte de consultanţă, a căror beneficiare au fost firme apropiate de PDL, cum ar fi firma soţului fostului consilier al primului ministru Emil Boc, Andreea Paul Vass. Deşi au trecut aproape 10 luni de la arestarea mâinii drepte a Crinuţei Dumitrean şi deşi DNA a avut un investigator sub acoperire infiltrat în ANRP, împotriva fostei preşedinte a ANRP nu a fost începută urmărirea penală şi există indicii că i se sugerează să părăsească România. În plus, mi s-a semnalat că este posibil ca anumite dosare din arhiva ANRP să fi fost ori să fie distruse, pentru a se elimina principalele probe materiale.

Ex-preşedinta ANRP, Crinuţa Dumitrean, fostă Miss Bistriţa, este cunoscută drept pupila deputatului de Bistriţa Năsăud, Ioan Oltean, secretarul general al PDL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Conform declaraţiei de avere, ex-preşedinta ANRP este o adevărată latifundiară, deţinând terenuri de 43.000 mp în localitatea Dascălu, 25.000 mp în Afumaţi, 5.000 mp în Tunari, 1.000 mp în Voluntari, precum şi un apartament şi o garsonieră în centrul Bucureştiului şi o maşină BMW.

Pentru a nu afecta activitatea comisiei senatoriale de anchetă, solicit instituţiilor abilitate ale statului să ia măsurile legale pentru a preveni părăsirea României de către ex-preşedintele ANRP, Crinuţa Dumitrean, precum şi pentru a preveni distrugerea dosarelor din arhiva acestei instituţii.

Satu Mare,

1.06.2012

Senator Valer Marian

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.