UrbanEye continuă cu invitaţi speciali şi proiecţii-eveniment

UrbanEye Film Festival s-a deschis aseară, la Cinema Elvira Popescu, în prezenţa unui public numeros şi avizat, care a umplut sala. Filmul prezentat, Cathedrals of culture – prima parte, a adus împreună cinefili şi arhitecţi şi a reprezentat un eveniment în sine.

Festivalul continuă cu invitaţi speciali şi proiecţii-eveniment. Astfel, în seara aceasta, de la ora 19.00, la Cinema Elvira Popescu, regizorul Gerrit Messiaen va fi prezent la proiecţia filmului său, Lucien Hervé. Photographer Despite Himself (2013, Belgia), şi va participa la o discuţie cu publicul.

Cathedral of Culture Salk Institute

„Fotograful de arhitectură este asemeni unui dirijor sau a unui pianist. Îşi alege instrumentele şi tonurile pentru a reface armonia după gustul său, respectând în acelaşi timp intenţia compozitorului”. Astfel este descris în documentarul lui Gerrit Messiaen firul care a legat din 1949 două opere celebre: cea a lui Lucien Hervé, unul dintre principalii fotografi de arhitectură ai secolului XX, şi cea a renumitului arhitect Le Corbusier…

Cathedral of Culture Centre Pompidou

Un eveniment special din cadrul UrbanEye Film Festival îl constituie prezenţa, în premieră în România, a regizorului Jord den Hollander, organizatorul primului şi celui mai mare festival de film de arhitectură din lume, Architecture Film Festival Rotterdam.

Cathedral of Culture Philharmonic Berlin

Sâmbătă, 15 noiembrie, publicul va avea ocazia să participe la discuţii cu osuităde invitaţi speciali.

La ora 15.00, Jord den Hollander va vorbi publicului despre legătura dintre film şi arhitectură. Prezentarea Rushing through the architecture and film history va avea loc în holul Institutului Francez Bucureşti şi se adresează publicului larg. Intrarea este liberă.

Torre David

Regizorul va fi prezent şi duminică, de la ora 18.00, la proiecţia filmului său, Mission Statements. The architecture of Dutch diplomacy (2011, Olanda), urmat de o sesiune de Q&A cu publicul.

Filmul aduce în prim-plan legătura dintre politică şi arhitectură. O serie de noi ambasade olandeze a fost construită în urma deciziei din 1991 aMinistrului de Afaceri Externe de a promova arhitectura naţională peste hotare. Prezentând povestea a patru dintre ele (Germania – Berlin / arh. Rem Koolhas; Mozambic; Suriname; Ethiopia), filmul surprinde principiile din spatele arhitecturii, dar şi viaţa cotidiană din interiorul clădirilor sau relaţia locuitorilor cu aceasta. După 20 de ani guvernul hotărăşte să oprească proiectul din motive politice şi economice.

Secvenţe din filmul Torre David

Tot sâmbătă, de la ora 16.00, arhitectul Liviu Ianăşi va răspunde întrebărilor publicului după proiecţia filmului Temporary 8th (2012, Italia, Ungaria).

Operaţiunea de regenerareurbanădin cartierul al 8-lea din centrul Budapestei a fost oprită de criza economică, rezultând fracturi în oraşul de ieri, clădiri neterminate şi terenuri pustii. Filmul prezintă modul în care aceste spaţii, fără o funcţiune precisă, sunt revendicate de locuitori.

Lucien Herve, Photographer Despite Himself, regizat de Gerrit Messiaen

De la ora 17.30, regizorul Laura Căpăţână-Juller împreună cu antropologul Vintilă Mihăilescu vor discuta despre Case fără oameni şi oameni fără case, după proiecţia filmului: aici… adică acolo (2012, România, regia: Laura Căpăţână-Juller).

Ani şi Sanda sunt două fete din Maramureş, care au crescut cu bunicii. Părinţii lor sunt la muncă în Spania, ca atâţia alţi români. Când au plecat, proiectul lor comun părea promiţător: cu banii câştigaţi în Spania vor construi o casă în care toată familia va fi fericită. După mai bine de zece ani, socoteala de acasă nu pare să se fi potrivit însă cu realitatea; iar casa e departe de a fi gata.

Secvenţă din pelicula Lucien Herve, Photographer Despite Himself

Laura Căpăţână Juller le-a însoţit pe Ani şi pe Sanda timp de trei ani, urmărind cu delicateţe şi talent frământările unor copile devenite adolescente în absenţa părinţilor. Aici… adică acolo este primul ei lungmetraj documentar. Un film despre o problemă globală văzută la microscop.

Lucien Herve, Photographer Despite Himself

Oraşul şi arhitectura interferează cu felul în care trăim în fiecare moment, fără a fi de regulă conştienţi de acest lucru. UrbanEye urmăreşte incitarea interesului publicului pentru oraş şi arhitectură, folosind filmul ca mediu familial şi totodată complex.

Mission Statements – The Architecture of Dutch Diplomacy

Mai mult decât atât, UrbanEye vizează crearea de legături dinspre arhitectură şi urbanism către alte domenii, prin constituirea unei platforme care aduce împreună oamenii cu preocupare pentru mediul în care trăiesc.

Ediţia de anul acesta aduce patru zile de proiecţii de film (11 filme din 7 ţări şi din spaţii culturale extrem de diverse) însoţite de ateliere, dezbateri şi evenimente pentru copii, toate abordând cele mai neaşteptate şi actuale aspecte ale vieţii urbane.

The Venice Syndrome

Selecţia de filme în care oraşul şi arhitectura sunt subiecte şi actori deopotrivă e structurată în 3 secţiuni (Autentic vs. Simulacru, Case fără oameni şi oameni fără case, Interferenţe) care ajută publicul să se orienteze şi totodată îmbogăţesc subiectele abordate. De asemenea, festivalul este o ocazie unică de a vedea o serie de filme în premieră în România.

Atelierele şi dezbaterile vor pune în context subiectele ilustrate prin filme, dar mai ales vor provoca spectatorul să descopere un nou mod de a privi lucrurile: privireaurbană.

Un public numeros a participat la deschiderea UrbanEye Festival

Aflat la prima ediţie, UrbanEye Film Festival este singurul festival din România care promovează discuţia despre mediul construit şi viaţa urbană prin intermediul filmului. Iniţiat şi organizat de Asociaţia ARTA în dialog cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, prin finanţare din timbrul arhitecturii, festivalul se desfăşoară în Bucureşti, în perioada 13-16 noiembrie, 2014. Toate proiecţiile vor avea loc la Cinema Elvira Popescu.

Sponsor principal: Hansen Office Design.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.