VICTORIE URIAŞĂ, ROMÂNIA ESTE ÎN SEMIFINALE

O partidă cu două finaluri de un rar dramatism. 12 minute interzise cardiacilor. Două surprize de proporţii în sferturile de finală. Galeria română din nou de nota 10.

O victorie uriaşă

Romania a învins cu 31-30 (13-10), (14-17), (4-3) Danemarca şi s-a calificat, după 8 ani, din nou în semifinalele unui campionat mondial. O victorie uriaşă a României (o cu totul „altă Românie” faţă de cea din faza grupelor), în faţa unui adversar care avea drept obiectiv, câştigarea titlului suprem. O victorie după un joc extraordinar făcut de fetele noastre în faţa unui adversar care a jucat foarte bine şi care a fost susţinut frenetic de 12.400 de spectatori. Victoria este cu atât mai importantă pentru că a fost obţinută după o partidă de un rar dramatism, o partidă (pe bune) interzisă cardiacilor. Foarte rar am văzut la o echipă românească (naţională sau de club) să câştige un meci de natura celui de miercuri noaptea, pentru că de regulă mentalul românesc nu se impune, nu rezistă în faţa unor situaţii „imposibile” de genul celor existente în meciul contra Danemarcei. În urma calificării în semifinale, indiferent de ce se întâmplă în continuare, România este cap de serie şi va obţine organizarea unui turneu preolimpic de calificare la JO din Brazilia. În situaţia în care va câştiga titlul mondial, atunci România se va califica direct pentru „Rio 2016”. Putem spune fără să greşim, calificarea în semifinale, reprezintă cel mai bun rezultat al sportului românesc din ultimii 5 ani, la nivelul echipelor reprezentative la jocuri de echipă. Şi nu doar la nivelul jocurilor de echipă. Din nou, trebuie să acordăm nota 10, celor 100 de români din judeţele Hunedoara şi Braşov, care deşi au primit cele mai proaste locuri posibile, au reuşit să desfăşoare uriaşul steag din dotare şi chiar să se facă în câteva rânduri auziţi, peste cei 12.400 de danezi din tribune.

Nici marele Hitchcock nu ar fi „văzut” aşa ceva

Este incredibil şi aproape imposibil de relatat ceea ce s-a întâmplat miercuri noaptea în Jyske Bank Boxen din Herning. România a învins Danemarca într-un meci care, cu siguranţă va intra în istorie, un meci de un dramatism peste limita suportabilului şi cu finaluri pe care nici măcar marele Alfred Hitchcock, nu le-ar fi intuit. Vom derula „filmul” meciului, începând cu minutul 58:08 când daneza Hansen a marcat şi scorul a devenit 26-26.

  • 58:42: Hansen o faultează pe Brădeanu pe semircerc şi se fluieră 7 metri pentru România

  • 58:43: Aruncă de la 7 metri Cristina Neagu, gol, 27-26 pentru România

  • 59:37: Neagu se apără în semicerc, 7 metri pentru Danemarca

  • 59:38: Stine Jørgensen aruncă de la 7 metri, Paula Ungureanu respinge, mingea ajunge la Line Jørgensen, şi jucătoarea de la CSM Bucureşti este strânsă de Buceschi, şi se acordă din nou 7 metri pentru Danemarca. Unii arbitri poate nu ar fi acordat, dat fiind faptul că Jørgensen era cu spatele la poartă.

  • 59:43: Line Jørgensen înscrie din aruncare de la 7 metri, scorul devine 27-27.

  • 59:59: Brădeanu pătrunde pe semicerc, Pernille Holmsgaard o faultează şi, România primeşte 7 metri în ultima secundă de meciului.

  • 60.00: Cristina Neagu aruncă, portarul Rikke Poulsen scoate cu vârful degetelor şi meciul se termină la egalitate. Urmează două reprize de prelungiri a câte 5 minute.

  • 61:11: Hansen înscrie şi Danemarca preia conducerea: 28-27.

  • 61:39: Buceschi înscrie, 28-28

  • 62:35: în superioritate numerică, Brădeanu înscrie, România are 29-28.

  • 65:20: Danemarca egalează (29-29) prim Stine Jørgensen.

  • 66:51: Neagu înscrie de la 9 metri, 30-29 pentru România.

  • 67:43: Line Jørgensen aruncă de la 9 metri. Paula Ungureanu scoate.

  • 68:36: Buceschi face forţare în atac.

  • 69:03: Line Jørgensen înscrie după un contratac faza a II-a, scor 30-30.

  • 69:59: Brădeanu pasează la Nichita, şi de pe semicerc, înscrie golul victoriei în ultima secundă de joc: 31-30 scor final pentru România.

Ce s-a întâmplat în primele 58 de minute, este mai uşor de redat. România a făcut o primă repriză senzaţională, a condus în permanenţă pe tabela de scor şi a intrat la cabine cu 3 goluri avantaj, 13-10. Dacă nu am fi ratat incredibil în 3 situaţii clare, diferenţa ar fi fost şi mai mare. Trebuie să menţionăm că danezele, nu au jucat deloc slab. Din contră, au jucat bine, dar au avut în faţă un adversar care a fost şi mai bun. În partea a doua jocul este mult mai echilibrat, dar tot România conduce în permanenţă pe tabela de marcaj. Între minutele 45 şi 58, scorul alternează, un gol România, egal, un gol România, egal.

Pentru România au înscris: Cristina Neagu – 15 goluri, Aurelia Brădeanu – 5, Adriana Nechita – 4, Eliza Buceschi şi Oana Manea – 3, Valentina Elisei – 1. Paula Ungureanu a parat 11 din cele 37 de aruncări la poarta noastră. Pentru Danemarca au punctat: Line Jørgensen – 6 goluri, Anne Hansen, Stine Jørgensen, Mette Gravholt – 5, Maria Fisker – 4, Trine Ostergaard, Kristina Kristiansen – 2, Stine Bodholt – 1. Surorile gemene Julie şi Charlotte Bonaventura (Franţa), au arbitrat impecabil, având doar două scăpări, în prima repriză, când au eliminat-o pentru 2 minute pe Gaby Szucz şi când nu au văzut o forţare în atac a gazdelor.

Norvegia este (din nou) adversara noastră

Vineri seara, în semifinale, adversara României va fi Norvegia. Nordicele au învins Muntenegru după meci spectaculos, în care perioadele de dominare au fost împărţite. Primul sfert de oră a aparţinut jucătoarelor din Balcani, după care au urmat 20 de minute în care Norvegia a făcut legea. A urmat „repriza a III-a” cu o revenire a echipei Katarinei Bulatovic, şi până în minutul 53 jocul a fost echilibrat, echilibrul fiind înregistrat şi pe tabela de scor. În fine, în „partea a IV-a”, Norvegia a punctat decisiv, s-a dus la 3 lungimi, care nu au mai putut fi decât parţial recuperate de Muntenegru. Scor final 26-25 pentru Norvegia, şi va juca pentru un loc în finală cu România. O altă Românie însă faţă de cea pe care a învins-o în faza grupelor.

Două surprize de proporţii

La casele de pariuri, cotele medii pentru câştigarea titlului mondial ne indică Norvegia ca fiind principala favorită. Top 5 arată astfel: Norvegia – 3.25, Danemarca – 3.75, Muntenegru – 5.80, Rusia – 9.00, Franţa – 11.00. România are o cotă de 22.00 şi este a 11-a în ierarhia favoritelor” (Paragraf dintr-o cronică din Cotidianul.ro din 6 decembrie).

Aceste previziuni au fost aruncate în aer. Parţial prin înfrângerea Danemarcei (eliminarea Muntenegrului nu intră în discuţie, pentru că a pierdut la o altă favorită) şi, mai ales prin ce s-a întâmplat în partea de sus a tabloului sferturilor de finală:

  • Olanda – Franţa 28-25 (15-12)

  • Polonia – Rusia 21-20 (11-9)

Sunt indiscutabil, două rezultate total nescontate, două surprize de proporţii. Favoritele 4 şi 5 la cucerirea titlului mondial (de fapt după victoria asupra Norvegiei în grupă, Rusia a devenit favorita nr.1) au ieşit din cursă. Olanda a controlat integral partida cu Franţa şi niciun minut victoria nu i-a fost ameninţată. Mult mai echilibrată a fost partida dintre Polonia şi Rusia. Polonezele au avut câte un gol sau două în faţă până în minutul 41, când rusoaicele au egalat la 15, şi au trecut ele în avantaj de câte un gol. În minutul 53:36, Polonia a egalat la 20, şi timp de 6 minute nimeni nu a mai înscris. În minutul 59:20, Polonia înscrie, 21-20, iar ultimul atac aparţine Rusiei. Marele antrenor Trefilov, dă dovadă de conservatorism, şi nu atacă în ultimele secunde cu 7 jucătoare în câmp, iar cu 8 secunde înainte de final, interul drept al Rusiei, din poziţie incomodă, se grăbeşte, trage foarte slab, portarul apără şi meciul este jucat. Polonia şi Olanda se vor bate pentru un loc în finală.

Olanda, cea mai bună performanţă din istorie

Echipa Olandei s-a calificat pentru prima oară în semifinalele unui campionat mondial. De altfel, este prima calificare din istorie într-o semifinală, pentru că nici la campionatele europene, batavele nu au ajuns până în această fază a competiţiei. Până în prezent, cel mai bun rezultat pentru Olanda, îl reprezenta un loc 5 la mondialele din 2005, iar a doua performanţă a reprezentat-o locul 7 la europenele din 2014. În rest, echipa Olandei a ocupat locuri dincolo de locul 10, iar locul 8 la mondialele din 1971, a însemnat de fapt o clasare pe penultimul loc, pe atunci 9 echipe participând la întrecerea supremă a handbalului feminin. Mai trebuie să aătăm că victoria Olandei este prima, din cele 8 meciuri jucate cu Franţa de-a lungul anilor la turnee finale de campionat mondial sau campionat european.

Polonia şi-a egalat cea mai bună performanţă

Echipa Poloniei nu este nici ea o prezenţă obişnuită în sferele înalte ale handbalului feminin. Cea mai bunp performanţă a realizat-o la mondialele din 2013, când s-a calificat în semifinale, dar a pierdut atât în semifinală, cât şi în finala pentru locul 3. Polonia a fost marea surpriză în 2013. A prins semifinalele în urma unei victorii surprinzătoare aspupra României 31-29, într-un meci controlat de fetele noastre 55 de minute. Exceptând calificările în semifinale din 2013 şi acum în 2015, locul 5 la europene din 1998 şi locul 8 la mondialele din 1997 erau rezultatele de referinţă pentru Polonia. Atât în 2013 cât şi acum în 2015, Polonia este antrenată de danezul Kim Rasmunssen, care în paralel antrenează şi CSM Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.