Zilele Culturii Române 2014 în jurul Mării Egee, la final: 4 oraşe, 2 săptămâni, 20 de evenimente

2.200 de kilometri şi minute în şir de aplauze pentru artiştii români în Izmir, Canakkale, Salonic, Edirne.

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir de la Istanbul a desfăşurat în perioada 20 noiembrie – 5 decembrie un program de mare anvergură sub egida Zilelor Culturii Române şi dedicat Zilei Naţionale. Proiectul maraton, organizat în premieră de ICR Istanbul, a fost conceput pentru a promova în acest an valorile culturale româneşti în zona egeeană, zonă cu puternice influenţe culturale şi istorice comune şi s-a derulat în 4 oraşe, timp de 2 săptămâni, cuprinzând 20 de evenimente.

Evenimentele au debutat la Izmir în 20 noiembrie, cel mai important oraş de pe coasta turcească a Egeei, şi au continuat la Çanakkale, cunoscut centru universitar. Caravana culturală a trecut apoi în Grecia, oferind şi publicului din Salonic, centru cultural şi universitar major din nordul Greciei, posibilitatea întâlnirii cu artiştii români. Ultima parte a proiectului s-a desfăşurat la Edirne, oraş de graniţă, mai puţin familiarizat cu proiectele ICR Istanbul în trecut.

Ana Pepine şi Paul Cimpoieru în Doi dintre noi

Anul 2014 amarcat o premieră în istoria ICR Istanbul deoarece pentru prima dată de la înfiinţarea Institutului au fost organizate evenimente dincolo de graniţele ţării de reşedinţă, extinzându-şi activitatea la Salonic.

Din programul cultural al Zilelor Culturii Române au făcut parte piese de teatru non-verbal, proiecţii de scurtmetraje româneşti din ultimul an, întâlniri cu studenţii şi profesorii universităţilor locale, master class-uri oferite de artiştii români, întâlniri cu publicul şi cu artişti locali, expoziţia foto-documentară Adakale Is Alive!, concerte ale trupei de electro world music Cobzality, precum şi recitalul excepţional al sopranei Otilia Rădulescu Ipek de la Opera de Stat din Istanbul.

Deschiderea festivă a Zilelor Culturii Române 2014 a avut loc joi, 20 noiembrie a.c. la Universitatea Economică din Izmir, printr-o întâlnire cu profesorii şi studenţii, cu tema România şi Turcia: comemorând războiul şi bucurându-ne de pace. În deschidere au vorbit rectorul universităţii, prof.dr. Oguz Esen, preşedintele Camerei de Comerţ Izmir, Ekrem Demirtas, şi consulul general al României la Izmir, Cerasela Nicolas.

Scenă din Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte

În cea de-a doua parte, dedicată relaţiilor româno-turce moderne, dr. Dragoş Mateescu, lector la Universitatea Economică din Izmir, a prezentat principalele etape din istoria modernă şi contemporană a României, punând accent pe datele care concid cu momente de însemnătate majoră pentru ambele ţări, cum ar fi anul 1881, când România a devenit regat, iar la Salonic se năştea creatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk.

Dr. Silvana Rachieru, directorul ICR Istanbul, a făcut o trecere în revistă a evenimentelor derulate sub egida Zilelor Culturii Române şi a specificului Institutului Cultural Român în mod special şi a punctat câteva aspecte referitoare la relaţiile româno-turce în timpul Primului Război Mondial, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la declanşarea războiului.

Trupa de teatru Two of Us, formată din actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru, a oferit publicului prezent spectacolele Doi dintre noi şi Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte. Trupa este cunoscută publicului turc după participarea din anii trecuţi la festivaluri internaţionale de teatru din Turcia, la Trabzon, Adana şi Antalya.

Trupa Cobzality

Piesa Doi dintre noi a transmis şi de această dată mesajul său despre viaţă, pur şi simplu. Doi dintre noi a fost jucată pe scenele de la Izmir, Salonic şi Edirne, de fiecare dată publicul, atât local, cât şi românesc, regăsindu-se în povestea de dragoste şi viaţă spusă prin teatru, muzică şi dans de către cei doi artişti.

Spectacolul Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte, un spectacol care vorbeşte despre viaţă şi despre alegerile care ne definesc fiinţa şi libertatea, a fost la prima întâlnire cu publicul turc din Izmir şi Canakale. Referinţele la opera lui Constantin Brâncuşi, muzica românească şi internaţională şi jocul expresiv şi plin de energie al actorilor Ana Pepine şi Paul Cimpoieru au fost îndelung aplaudate la finalul fiecărui spectacol.

Trupa Cobzality – un proiect cu suflet românesc de electro world music – are în componenţă doi dintre percuţioniştii de marcă a trupei Sistem, Florin Romaşcu şi Robert Magheţi, cărora li s-au alăturat Bianca Purcărea, Cristian Moroianu şi Dorin Cuibariu. În cele două concerte de la Izmir şi Canakkale, Cobzality a pus în valoare instrumentele tradiţionale româneşti, printre care naiul şi cavalul, dar şi muzica tradiţională românească reinterpretată într-un context actual, cu o sonoritate contemporană. Aplaudaţi îndelung la fiecare apariţie în scenă, muzicienii români au determinat ca unii spectatori să vină de la Izmir la Canakkale în mod special pentru a-i putea asculta o dată în plus. Ca şi în concertele anterioare de la Istanbul, apariţia Călusarului pe scenă a creat o explozie de energie şi bucurie în rândul publicului, care a ţinut ritmul dansului prin aplauze.

Otilia Rădulescu Ipek

Otilia Rădulescu Ipek, prim-solistă a Operei de Stat din Istanbul, este născută la Piteşti, România, şi a urmat cursurile Conservatorului de Stat al Universităţii Istanbul. Începând cu anul 2001 a devenit solistă a Operei de Stat, după ce în anul 2000 a câştigat premiul Concursului Internaţional de Canto Leyla Gencer. A oferit recitaluri în România, Germania, Grecia, Belgia, Estonia, Lituania, Letonia şi Slovenia, fiind acompaniată de cele mai prestigioase orchestre din Turcia. Pentru recitalul oferit cu ocazia Zilelor Culturii Române soprana de la Izmir a fost acompaniată la pian de către Terane Abbaszade, de asemenea de la Opera de Stat din Istanbul. Soprana română, considerată cel mai reprezentativ ambasador al culturii române în Turcia, a interpretat atât piese din repertoriul clasic, cât şi româneşti. Recitatul s-a încheiat pe sunetele cântecului Muzica de George Grigoriu şi în uralele publicului din Izmir.

Expoziţia Adakale is Alive! este o iniţiativă a ICR Istanbul în colaborare cu fotojurnalistul Bogdan Cristel şi cu Comunitatea Insularilor Adakale din Istanbul şi a fost creată special pentru Zilele Culturii Române 2014 şi prezentată în toate cele patru oraşe. Expoziţia documentară itinerantă, compusă din materiale de arhivă aparţinând membrilor comunităţii Adakale din Turcia şi din fotografii recente ale acestora realizate de Bogdan Cristel, s-a bucurat de un interes special din partea publicului, fiecare panou fotografic atrăgând întrebări şi comentarii.

Absolvent al Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti, Bogdan Cristel, fotograf profesionist din 1992, este de peste 20 de ani fotojurnalist la Agenţia internaţională de presă Reuters şi a răspuns cu bucurie invitaţiei ICR Istanbul de a se alătura în acest proiect inedit. Comunitatea Insularilor Adakale este compusă din familiile ce au decis să se stabilească în Turcia în urma scufundării insulei în vederea construirii barajului hidrocentralei Porţile de Fier. Membrii comunităţii au primit cu emoţie şi entuziasm propunerea de colaborare din partea ICR Istanbul, punând la dispoziţia fotografului Bogdan Cristel numeroase fotografii de arhivă şi obiecte aduse de pe insula dunăreană şi depănând amintiri din trecutul comunităţii turce a insulei. Conceptul întregii expoziţii a fost creat de Silvana Rachieru, directorul ICR Istanbul, şi fotograful Bogdan Cristel, împreună cu coordonatorul de proiecte Costin Zamfir.

Directorul ICR Istanbul, istoricul Silvana Rachieru, a redactat de altfel şi textele legendă din expoziţie. La Izmir şi Edirne, la vernisajul expoziţiei, s-au alăturat şi câţiva dintre eroii proiectului, insulari a căror poveste a fost împărtăşită astfel unui larg public, o surpriză plăcută şi pentru membrii echipei ICR Istanbul. La rândul său, fotojurnalistul Bogdan Cristel a participat la vernisajul de la Izmir.

Secvenţă din scurtmetrajul Calea Dunării

Evenimentele au fost însoţite de proiecţia selecţiei de scurtmetraje româneşti Romanian Short Waves 2014, realizată cu sprijinul Asociaţiei Secvenţe. Romanian Short Waves este un program care urmăreşte promovarea filmelor independente şi a celor de şcoală, susţinut de Asociaţia Secvenţe încă din anul 2008 şi prezentat în fiecare an la Festivalul de Film de la Cannes. Selecţia a cuprins 154 de minute de scurtmetraje româneşti din ultimul an, printre care: Brigada Neagră, regia Andrei-Nicolae Teodorescu, Cadoul, regia Dumitru Grosei, Calea Dunării, regia Sabin Dorohoi, Jurnal #2, regia Adina Pintile, Rio 2016, regia Bianca Rotaru, şi Tuns, ras şi frezat, regia Bogdan Mureşanu. Regizorul Dumitru Grosei a fost prezent la Salonic şi a răspuns întrebărilor publicului prezent în sala Cinematecii de la Muzeul de Cinematografie.

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir Istanbul a colaborat cu instituţii publice şi de învăţământ prestigioase din oraşele care au găzduit evenimentele, cărora le multumeşte pentru sprijinul oferit pe parcursul derulării Zilelor Culturii Române 2014: Consulatul General al României la Izmir, Universitatea Economică Izmir, Primăria Metropolitană Izmir, Direcţia Teatrelor de Stat din Turcia, Universitatea 18 Martie Çanakkale, Primăria Çanakkale, Primăria Salonic, Consulatul General al României la Salonic, Consulatul General al Turciei la Salonic, Consulatul Onorific al României la Edirne şi Primăria Edirne. În fiecare oraş în parte evenimentele s-au bucurat de un interes deosebit atât din partea oficialităţilor, cât şi a mass-mediei locale. La Canakkale evenimentele au fost deschise de viceprimarul oraşului împreună cu prorectorul Universităţii 18 Martie, în timp ce laEdirne chiar primarul localităţii făcut acest gest de prietenie şi sprijin. Directorul ICR Istanbul a dat interviuri la ziare locale, iar televiziunea de stat TRT a prezentat la ştiri reportaje cu evenimentele din fiecare oraş.

Caravana culturală s-a încheiat vineri, 5 decembrie, la Istanbul, unde actorii trupei Two of Us – Ana Pepine, Paul Cimpoieru şi Silviu Man – au avut ocazia să se întâlnească la sediul ICR Istanbul cu membri ai diasporei române şi ai consulatului general, cărora le-a fost prezentat pe scurt întreg programul derulat în cele 4 oraşe, printr-o proiecţie de fotografii de la cele 20 de evenimente organizate şi o improvizaţie de teatru non-verbal dedicată celor 2 săptămâni de turneu cultural.

Caravana Zilele Culturii Române 2014 în jurul Mării Egee s-a dovedit a fi un proiect de un real succes, aplaudat îndelung în fiecare oraş, care încheie un an bogat în evenimente culturale şi întâlniri cu publicul turc al echipei Institutului Cultural Român de la Istanbul formată din Silvana Rachieru, director, Seila Suliman şi Costin Zamfir, coordonatori de proiecte – informează ICR Dimitrie Cantemir-Istanbul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.