Zilele Culturii Române la München

Festivalul Zilele Culturii Române la München sărbătoreşte în acest an 15 ani de existenţă. Această ediţie aniversară prezintă, sub titlul generic Rumänien ein Modell des Europäischen Zusammenlebens (România – un model de convieţuire europeană), un program variat, care cuprinde numeroase proiecţii de film, piese de teatru, concerte, prelegeri, expoziţii şi degustări de bucate tradiţionale româneşti.

Zilele Culturii Române la München reprezintă una dintre cele mai importante manifestări culturale, demarate de asociaţii ale românilor din Germania în colaborare cu parteneri de prestigiu care activează pe scena culturală din Bavaria. Acest eveniment de amploare şi-a câştigat un renume nu numai la nivel regional, dar şi naţional; manifestările organizate s-au bucurat constant de o mare vizibilitate şi audienţă.

Costum din Năsăud, din colecţia Silviei Florea Toth

Pe parcursul a 30 de zile, publicul german şi diaspora română vor avea ocazia să participe la numeroase manifestări, programul prezentat fiind unul multidisciplinar. Deschiderea Zilelor Culturii Române la München va fi găzduită de Consulatul General al României la München pe data de 9 octombrie, cu începere de la ora 18.00. Publicul participant va avea ocazia să audieze un concert al violonistului Andrei Ciobanu, care va interpreta un repertoriu variat: Ciprian Porumbescu – Baladă pentru vioară, George Enescu – Fragmente din Rapsodia Română şi Suită folclorică din Maramureş. Muzica clasică va fi prezentă şi printr-un concert organizat în colaborare cu Musikseminar München, la care vor participa copii şi adolescenţi români, germani şi maghiari.

Maia Morgenstern în Astă-seară Lola Blau

Teatrul va fi reprezentat prin spectacolul Heute Abend Lola Blau de Georg Kreisler, în regia lui Alexandru Dabija. Protagonistă este renumita actriţă Maia Morgenstern, acompaniată la pian de Tatiana Moroşanu. Spectacolul face parte din repertoriul Teatrului Evreiesc de Stat. Piesa va avea loc în celebra instituţie culturală Gasteig, sala Black Box.

Dan Nuţu în Puzzle pentru un orb, regia Andrei Zincă

Zilele Culturii Române la München includ şi o amplă secţiune dedicată filmului românesc, care este găzduită, ca în fiecare an, de Filmmuseum din capitala bavareză. Festivalul Filmului Românesc prezintă o selecţie din cele mai bune filme de scurtmetraj şi lungmetraj, printre care amintim Sunt o babă comunistă, Funeralii fericite!, Puzzle pentru un orb, Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, Al doilea joc, La limita de jos a cerului, O vară foarte instabilă, Bad penny, Roxanne, Quod Erat Demonstrandum, Câinele Japonez. Activitatea regizorului Stere Gulea şi a scenaristului Adrian Lustig va fi omagiată prin decernarea unor premii.

Secvenţă din Funeralii fericite în regia lui Horaţiu Mălăele

Programul festivalului este întregit de o seară literară, care va avea loc pe 31 octombrie, în parteneriat cu Asociaţia culturală germano-română Apozitia. În cadrul acesteia va fi lansată traducerea în germană a volumului Eonul dogmatic de Lucian Blaga, traducere realizată de prof. dr. Rainer Schubert.

Totodată, publicul va avea ocazia să viziteze două expoziţii şi să audieze un amplu program muzical folcloric susţinut de grupul Baladele Deltei. Expoziţia Einmalige Trachten aus Rumänien (Costume populare deosebite din România) prezintă o selecţie valoroasă de costume populare din Colecţia Silviei Florea Toth. Prin intermediul fotografiilor, expoziţia Blicke auf Rumäniens Vergangenheit (Perspective asupra trecutului României), curatorul Martil Rill aduce în atenţia publicului imagini aeriene şi fotografii neobişnuite care surprind diferite aşezări şi zone din România.

Victor Rebengiuc, în Câinele japonez

Organizatorul principal este Ge-fo-rum München (Gesellschaft zur Förderung der Rumänischen Kultur und Tradition / Asociaţia de promovare a culturii şi a tradiţiilor române), manifestarea desfăşurându-se sub patronajul Consulatului General al României la München şi în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Berlin, Filmmuseum München, Bayerische Staatskanzlei (Cancelaria de Stat a Bavariei), Centrul Naţional al Cinematografiei Bucureşti, Müsikseminar München, Rumänische Union in Deutschland (Uniunea Românilor din Germania) şi Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.