10 milioane de euro de la buget pentru Cumințenia Pământului

Vâlva din jurul achiziţiei Cuminţeniei Pământului s-a încheiat. Guvernul a anunțat că a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă care reglementează achiziţia operei lui Brâncuși.

Proiectul prevedea prelungirea campaniei de donații cu încă trei ani, până în octombrie 2019, însă proiectul de ordonanță, venit de la Ministerul Culturii, nu a fost aprobat de Guvern.

Astfel, opera va fi cumpărată cu bani de la buget. Suma totală pe care o va acorda statul se ridică la 10 milioane de euro.

La această sumă se adaugă suma strânsă din subscripția publică națională, adică 1.163.000 de euro.

De asemenea, Executivul a decis, prin actul normativ aprobat, crearea unui fond de achiziţie a unor opere de artă de tezaur.

Guvernul României şi Ministerul Culturii au lansat, în luna mai, o campanie de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia sculpturii, care s-a înceiat pe 30 septembrie. Suma totală care trebuia strânsă era de şase milioane de euro, din care s-au strâns 1.163.034 de euro.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea a criticat inițiativa afirmând că premierul Dacian Cioloş se folosește de această campanie pentru a clădi tehnocraţilor o imagine de mari patrioţi, în timp ce alte opere de artă de valoare au intrat în colecţii private pentru că statul român nu şi-a exercitat dreptul de preemţiune la achiziţie, Dragnea referindu-se la Colecţia ”Manu”.

Articolul „Cuminţenia pământului n-a fost apreciată niciodată de compatrioţii lui Brâncuşi”, publicat de cotidianul.ro, a arătat care este de fapt trista poveste a operei lui |Brâncuși și că, în realitate, scopul declarat al acestei campanii este îndemnul DONEAZĂ, nu preţuirea lui Brâncuşi!

O scrisoare din 1910, pe care Cecilia Cutzescu-Storck i-o trimite lui Constantin Brâncuşi la Paris, a fost publicată în volumul „Brâncuşi inedit. Însemnări şi corespondenţă românească”, editura Humanitas, 2004, într-o ediţie realizată de Doina Lemny şi Cristian-Robert Velescu, arăta cotidianul.ro. (mai multe detalii aici)

În 1911, statul n-a vrut să cumpere de la Constatin Brâncuşi statuia „Cuminţenia pămîntului” cu cîteva mii de dolari, astfel încît genialul nostru sculptor să trăiască mai bine cîteva luni la Paris, n-a vrut să primească gratuit, ca donaţie, toate lucrările din atelierul său, însă acum vrea să plătească 15 milioane euro pentru o singură statuetă, într-un gest fals generos, acoperit de interese lugubre!

Potrivit guvernului, “Cumințenia Pământului“ va fi achiziționată de către stat și expusă într-un muzeu din București

„Opera “Cumințenia Pământului“, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural național mobil, va fi achiziționată de statul român și va fi expusă în colecții publice, după ce Guvernul a luat măsurile legislative pentru asigurarea resurselor financiare necesare.

Printr-o Ordonanță de urgență adoptată astăzi, Executivul a stabilit ca diferența între sumele donate în cadrul campaniei de subscripție publică dedicată sculpturii lui Constantin Brâncuși și suma echivalentă în lei a 6 milioane de euro să fie asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. “Cumințenia Pământului” va fi achiziționată și va rămâne în circuitul public, urmând să fie găzduită în curând într-unul dintre muzeele bucureștene.

În cadrul campaniei naționale „Brâncuși e al meu” s-au strâns prin subscripție publică 1.273.668 euro până pe 30 septembrie, din care peste 800.000 euro au fost colectați în ultimele două luni și jumătate.

De asemenea, prin Ordonanța de urgență au fost stabilite măsurile necesare pentru perioada tranzitorie după ce campania de subscripție publică s-a încheiat în 30 septembrie. Astfel, sumele donate până la această dată dar nevirate, vor putea intra în contul deschis pe numele Ministerului Culturii până la 31 octombrie 2016.

Totodată, având în vedere coeziunea socială creată în jurul operei “Cumințenia Pământului“, Guvernul a decis constituirea Fondului Brâncuși, din resursele căruia vor putea fi achiziționate opere de artă contemporană și opere aparținând categoriei tezaurului patrimoniului cultural național.

Fondul Brâncuși încurajează implicarea societății în susținerea actului cultural și pune bazele unei viitoare strategii pentru achiziționarea de artă de către stat.

Fondul Brâncuși va fi gestionat de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), instituție publică aflată în subordinea Ministerului Culturii, iar veniturile vor proveni din:

donații și alte liberalități
sponsorizări
bugetul de stat – În completarea surselor de finanțare a Fondului, Ministerul Culturii poate aloca Administrației Fondului Cultural Național, prin transfer, subvenție de la bugetul de stat.

Administrația Fondului Cultural Național va anunța public contul în care pot fi depuse sume cu titlu de donație, sponsorizare și va comunica public aceste informații, pe pagina proprie de internet, pe pagina Ministerului Culturii, precum şi pe alte căi mediatice.

Achiziționarea operelor de artă și a bunurilor din Fondul Brâncuși se va face pe baza selecţiei unei comisii instituite prin ordin al ministrului Culturii şi alcătuite din 7 membri, reprezentând instituții de profil de prestigiu și experți independenți în arte vizuale.

Instituțiile care vor asigura administrarea operelor de artă achiziționate din Fondul Brâncuși vor organiza expunerea lor publică.

În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență, Ministerul Culturii va explicita, prin Hotărâre de Guvern, normele metodologice de aplicare ale acestor prevederi. De asemenea, legislația va fi modificată astfel încât AFCN să-și poată exercita dreptul de preempțiune pentru obiectele de tezaur scoase la vânzare.

Rolul inițierii Fondului Brâncuși este consolidarea coeziunii sociale, a identității naționale, prin raportarea la valorile culturale. Scopul principal al constituirii acestui fond este protejarea patrimoniului cultural existent ca resursă neregenerabilă și completarea lui, precum și susţinerea şi promovarea accesului la cultură şi participare la viaţa culturală ca drepturi fundamentale ale tuturor cetăţenilor”.

Potrivit proiectului de OUG, măsura este necesară ”pentru a nu pierde posibilitatea unică de a achiziţiona acest bun de valoare culturală extraordinară”, având în vedere că, până la 30 septembrie 2016, sumele donate nu ating echivalentul în lei a 6 milioane euro.

„Având în vedere necesitatea asigurării fondurilor pentru achiziționarea operei de artă „Cuminţenia Pământului”, realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil,
Ținând cont de faptul că perioada de derulare a campaniei de colectare a fondurilor, instituită prin OUG nr.10/2016, cu modificările și completările ulterioare, s-a dovedit insuficientă pentru atragerea sumei necesare care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat pentru achiziționarea operei,
Având în vedere că, până la termenul stabilit de OUG nr. 10/2016 – 30 septembrie 2016, sumele donate nu ating echivalentul în lei a 6 milioane euro, se impune ca diferența să fie suportată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, pentru a nu pierde posibilitatea unică de a achiziționa acest bun de valoare culturală extraordinară,
Constatând interesul crescând al donatorilor manifestat în special în ultimele luni (cifrele și trendul ascendent accelerat din ultimele două săptămâni, înregistrând o creștere cvadruplă față de începutul campaniei de colectare a fondurilor), se impune ca necesară reluarea campaniei pentru a da șansa tuturor cetățenilor de a se implica și a susține această achiziție unică, cât și pentru întărirea solidarității dintre stat și societate,
Având în vedere numărul mare de donații înregistrate în ultima perioadă a campaniei, și anume peste 100.000 de donatori contribuind cu peste 1.000.000 euro, apare ca necesară crearea cadrului legal care să permită reluarea campaniei de donații și derularea acesteia până la 31 octombrie 2019, ca și campanie de strângere a fondurilor pentru reîntregirea fondurilor alocate de la buget,
Interesul general vizează asigurarea accesibilităţii operei de artă „Cuminţenia Pământului”, realizată de sculptorul Constantin Brâncuşi, bun cultural de patrimoniu clasat în categoria valorică tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, operă unică la nivel internaţional, prin achiziţionarea bunului de către stat şi expunerea acesteia în colecţii publice.
Situația extraordinară care necesită intervenția legislativă prin delegare este dată de însăși această campanie unică în reglementările la nivel național, care reprezintă, în sine, o abatere de la comun și obișnuit, și a cărei evoluție nu a depins și nu depinde de voința Guvernului, dar care obligă Executivul să intervină în regim de urgență, pentru a răspunde interesului manifestat de cetățeni pentru donarea de sume în scopul achiziționării unui bun de valoare extraordinară și unic în cultura națională.
-Urgența intervenției legislative vizează, pe de o parte, necesitatea valorificării acestui moment de interes crescând al donatorilor, pentru a reglementa reluarea campaniei de donații, iar pe de altă parte, asigurarea prelungirii cu o lună a termenului pentru semnarea contractului de achiziționare a operei de artă „Cuminţenia Pământului”, pentru a putea fi dispuse măsurile de asigurare a diferentei de fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. În lipsa acestei prelungiri a termenului, există riscul real de a nu putea fi alimentat bugetul Ministerului Culturii cu sumele necesare până la data de 31 octombrie – termnul inițial prevăzut în OUG nr. 10/2016, și, în consecință, există riscul real, obiectiv, de a nu fi realizat transferul dreptului de proprietate asupra operei de artă în favoarea statului român, și indirect să fie anulat tot efortul național depus pentru această campanie.
Totodată, prin asigurarea diferenței de fonduri necesare de la bugetul de stat, pentru achiziționarea operei de artă „Cuminţenia Pământului”, concomitent cu reluarea campaniei de reîntregire a fondurilor avansate de către stat, se evită scoaterea operei din circuitul public şi în acest fel se asigură respectarea unui drept şi principiu constituţional, accesul cetăţenilor la cultură.
Ținând cont de faptul că în lipsa acestor măsuri legislative luate în regim de urgenţă, impuse de o situație extraordinară, imprevizibilă, există pericolul de a nu putea fi realizată achiziţionarea operei de artă de către statul român, şi prin aceasta să fie afectate negativ însuşi scopul actului normativ supus modificării şi accesul public la bunul de patrimoniu,
în considerarea faptului că aspectele mai sus menţionate constituie o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată, impunându-se adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă, în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

în temeiul art. 115 alin. (4) din Constituţia României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta ordonanţă de urgenţă.

Articol unic. ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 10 din 30 martie 2016 privind stabilirea măsurilor necesare în vederea asigurării resurselor financiare pentru achiziţionarea unui bun aparţinând patrimoniului cultural naţional mobil clasat în categoria tezaurul patrimoniului cultural naţional mobil, publicată în Monitorul Oficial cu numărul 258 din data de 6 aprilie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 4, după alin. (1) se introduc trei alineate noi, alin (1¹), (1²) și (1³), cu următorul cuprins:

(1¹) Diferența între sumele donate și virate în conturile prevăzute la art.3 alin (1) și suma echivalentă în lei a 6 milioane euro va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, iar campania de strângere a donațiilor va fi reluată și se va derula până la data de 31 octombrie 2019, în scopul asigurării reîntregirii fondurilor alocate de la buget. Facilitățile fiscale, condițiile și procedurile prevăzute la art. 2, art. 3 și art. 3¹ se aplică în mod corespunzător și pentru noua campanie până la 31 octombrie 2019.

(1²) Sumele donate până la 30 septembrie 2016 dar nevirate în conturile prevăzute la art. 3 alin.(1), pot fi virate în contul prevăzut la art. 3 alin. (1), deschis pe numele Ministerului Culturii la Trezoreria Statului şi ulterior transferate de Ministerul Culturii în contul distinct de venituri ale bugetului de stat 20.A.37.XX.00 „Donaţii…”, codificat cu codul de identificare fiscală al acestuia, până la data de 31 octombrie 2016.

(1³) Sumele donate până la 30 septembrie 2016 şi virate în conturile prevăzute la art. 3 alin. (1), ulterior datei de 31 octombrie 2016, se vor transfera de către Ministerul Culturii din contul de disponibilităţi prevăzut la art. 3 alin. (1), deschis la Trezoreria Statului, în contul de venituri ale bugetului de stat prevăzut la art. 5 alin. (4).

2. La articolul 4, alineatele (3), (4) și (5), se modifică si vor avea următoarul cuprins:

(3) La atingerea echivalentului în lei a sumei-limită prevăzute la alin. (1) sau, după caz la termenele prevăzute la alin. (1) și alin.(1¹), Ministerul Culturii dispune închiderea campaniei de donaţie şi face public acest lucru pe aceleaşi căi mediatice utilizate conform art. 3.
(4) În situaţia în care, din orice motiv, până la data de 30 noiembrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra bunului cultural mobil prevăzut la art. 1, se dispune închiderea campaniei iar sumele colectate în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se restituie donatorilor.
(5) Condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor conform prevederilor alin. (4) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului până cel mai târziu la data de 30 iunie 2017.

3. La articolul 5, după alineatul (3) se introduce un alineat nou, alin. (4) care va avea următoarul cuprins:

(4) Sumele colectate conform art. 4 alin (1¹) în contul de disponibilităţi prevăzut la art.3 alin. (1), deschis la Trezoreria Statului, se transferă de Ministerul Culturii într-un cont distinct de venituri ale bugetului de stat, în ultima zi lucrătoare a fiecărei săptămâni”.

Citește și Poziţia Statului român faţă de Brâncuşi de-a lungul vremii

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.