100 de ani de la premiera mondială „Tripticul” lui Puccini, la ONB

Opera Națională București prezintă vineri, 14 decembrie, începând cu ora 18:30 „Tripticul” de Giacomo Puccini – Operă în Concertspectacol dedicat aniversării a 100 de ani de la premiera absolută. Regia poartă semnătura Cristinei Cotescu, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Spectacolul marchează un secol de la premiera mondială și va avea în distribuție trei invitați speciali, mezzosopranele Ljubica Vraneș și Andreea Iftimescu și tenorii Remus Alazăroae și Mikheil Sheshaberidze.

Puccini a formulat un triptic în sens invers ca celui semnat de Wagner. Pe 14 decembrie 1918 compozitorul a prezentat publicului opera sa „Tripticul”, realizată după modelul trilogiei cu prolog de Wagner, cu opere într-un act cu subiecte diferite, jucate într-o singură reprezentație.

Prima dintre operele „Tripticului” este „Il Tabarro„, pe un libret scris de către Giuseppe Adami, după piesa dramaturgului Didier Gold, subiectul tratează o dramă sumbră, desprinsă din viaţa tristă a muncitorilor şi hamalilor de pe cheiurile Senei. Cea de a doua operă, „Suor Angelica„, pe un libret scris de Giovacchino Forzano, după o povestire florentină de la sfârşitul secolului al XVII-lea, dezvoltă ideea morţii tragice şi a sacrificiului uman suprem. Ultima parte a „Tripticului” o reprezintă opera comică „Gianni Schicchi„, pe un libret de acelaşi Giovachino Forzano, inspirat de un cântec din „Infernul” lui Dante Alighieri. Acţiunea se desfăşoară în Florenţa anului 1299, personajul principal fiind Gianni Schicchi, care a fost aruncat în Infern din cauza isprăvilor sale. Pe scenă se desfăşoară momente pline de umor pe o muzică dinamică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.