Atac la Curtea Constituțională

Decizia CCR care a constatat că a existat un conflict constituțional între DNA și Guvern este un nou motiv pentru proteste. Duminică, 5 martie, oamenii vor ieși în stradă pentru că „Susținem DNA, vrem depolitizarea CCR“, după cum se afirmă pe pagina de Facebook a organizatorilor. Ca și protestele de până acum, și cel de duminică este mediatizat în online de cei de pe pagina „Corupția ucide“ a lui Florin Bădiță.

„Marș pentru instituții independente“ – de la Guvern la Parlament

„Reacționăm la noile semnale de limitare și subordonare a unor instituții. Politizarea și numirea în funcție după criterii și interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă. Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că Ministerul pentru Relația cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a Codurilor penale, motiv pentru care ședința a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competența acestei instituții, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli și de ce nu a făcut-o? Care sunt acuzele constatate de DNA: disjungerea și declinarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii următoarelor infracțiuni: – favorizare a făptuitorului; – prezentare, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului (prevăzută și sancționată de Legea 115/1999 – a răspunderii ministeriale); – sustragerea sau distrugerea de înscrisuri (art. 259 al.1 și 2 C.p); – sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (art. 275 C.p); – fals intelectual“, se arată pe pagina evenimentului care trebuie să aibă loc duminică. Spre deosebire de protestele de până acum, cel anunțat va fi un marș programat să se desfășoare între Piața Victoriei și Palatul Parlamentului.

Într-o altă postare, organizatorii de la „Corupția ucide’“ au postat pe pagina de Facebook un mesaj în care afirmă: Curtea Constituțională „nu trebuie să fie politizată“, iar protestul este menit doar să atragă atenția și nu are ca scop atacarea instituției. „CCR e o instituție care este și «politică». Ceea ce nu înseamnă că trebuie să fie și politizată, utilizată și partizană. Răspundem unor «utili» care se dau drept presă sau societate civilă, dar văd și anunță conspirații și relee peste tot (romania curată, rezistenta urbană, antena3 etc). Un protest nu desființează, nu atacă CCR și nu are pârghiile tehnice să schimbe ceva. Doar atrage atenția și pune un semn acolo unde lucrurile nu trebuie să degenereze. #vavedem“, au scris organizatorii.

Demersul celor de la „Corupția ucide“ este justificat prin preluarea unei postări a Laurei Ștefan de la Expert Forum, și ea o susținătoare a protestelor care redă decizia CCR. (I.Ş.)

Decizia CCR care a inflamat spiritele

Decizia care a inflamat din nou spiritele a fost dată de CCR luni. Curtea a constat că a existat un conflict constituțional între DNA și Guvern în urma declanșării anchetei de către procurori asupra modalității în care a fost adoptată ordonanța 13 privind modificarea Codurilor penale. După ședința Curții, președintele Valer Dorneanu a declarat că în cazul dezbătut de Curte „există conflict juridic între autorități când o putere își arogă competențe, puteri care revin altei puteri. DNA a început o acțiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condițiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competențelor DNA“. Procurorii ar fi încălcat astfel dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării. „Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și s-au deteriorat relațiile care trebuie să existe între autoritățile legislativă, executivă și judecătorească“, a mai spus Dorneanu. (E.P.)

Altă Constituție apărată nu de Curtea Constituțională, ci de Justiție

Un alt susținător al protestelor este și ziaristul Moise Guran, care scria pe site-ul biziday: „Declarațiile președintelui acestei instituții, onorabilul Valer Dorneanu, sunt pur și simplu halucinante! Mi se pare că am ajuns cu democrația românească într-o fundătură și că nu vom mai putea ieși de aici dintr-un motiv simplu – Curtea pare a fi creat un soi de superimunitate penală pentru miniștri care, zice domnul Dorneanu, nu pot fi deranjați cu mizilicuri precum anchete privind legalitatea actelor lor. Dacă nu cumva am înțeles eu greșit, Curtea Constituțională tocmai i-a făcut pe miniștri voievozi, oameni cu puteri de viață și de moarte, incomparabile cu ale supușilor. Sloganul des strigat în aceste zile – DNA să vină să vă ia! – e neconstituțional. Deci cu ce ar trebui să se mai ocupe DNA? Cu miniștri nu!“. Totodată, Guran consideră că CCR nu a făcut decât să continue seria deciziilor antidemocratice: „Decizia este consecutivă deciziei prin care CCR a spus că Guvernul nu și-a depășit competențele, reglementând prin ordonanța respectivă abuzul în serviciu, dar golind infracțiunea de conținut. Deci nicio surpriză! CCR continuă seria deciziilor care nu numai că subminează propria credibilitate, ci, așa cum veți vedea, existența democrației românești în sine“. El sugerează că soluția ar fi o altă Constituție și dizolvarea CCR. „Ne trebuie o altă Constituție, una apărată nu de o Curte Constituțională numită de politicieni și sensibilă la interesele de conjunctură ale acestora, ci o Constituție apărată chiar de Justiție, de Curtea Supremă, așa cum se întâmplă în unele state democratice“, susține jurnalistul. (E.P.)

Da’ cine-i mă, mânca-v-aș ochii, CCR-u’ ăsta?

Decizia CCR l-a înfuriat și pe realizatorul TV Rareș Bogdan, un susținător al protestelor, care luni seară s-a dezlănțuit la Realitatea TV împotriva Curții Constituționale, pe care a acuzat-o de implicare politică. „Na, v-a arătat CCR-u’! Da’ cine-i mă, mânca-v-aș ochii, CCR-u’ ăsta? O fi CCR-u’ un fel de Dumnezeu, divinitatea absolută? Vreți să-i luăm pe rând, să vedem câtă politică-i în CCR și câtă nu? Da’ ce-a spus CCR-u’? Sau CCR anulează ce a făcut comunicatul de dimineață, de o duritate extraordinară, dar cu date, cu date certe despre cum au încercat să facă fofârlica în ordonanța 13, cum au ascuns date, cum au șters pur și simplu avize, cum au distrus probe“. Rareș Bogdan a continuat atacurile la adresa CCR, a fostului ministru Justiției Florin Iordache și a Guvernului Grindeanu. „Ce ne arată acel comunicat… dacă lucrurile s-au realizat în acest fel, avem de-a face cu un grup organizat infracțional. Domnul Dorneanu ar vrea să ancheteze strict prezervativul, adică pe domnul Iordache“, a spus realizatorul emisiunii „Jocuri de putere“. În opinia sa, CCR este responsabilă de toate încercările de modificare a legislației penale ale fostului ministru Iordache. „Inițial, ministrul dorea să dezincrimineze nu numai neglijența în serviciu, ci și abuzul în serviciu, și ulterior să modifice definiția conflictului de interese în sensul relaxării acesteia și, atenție, ceea ce am vorbit mai puțin, dorea inclusiv să modifice definițiile infracțiunilor de corupție, adică luarea de mită, darea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență, deci la definiții dorea să umble. Și asta știți de când? Din 16 ianuarie. Prima încercare, pe 16 ianuarie. Sigur că totul era motivat pe decizii ale Curții Constituționale“, a mai trâmbițat Rareș Bogdan. (I.Ş.)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.