Cand vreti sa cumperi carne, lapte sau peste exista si pericolul ca acestea sa nu fie intr-o stare buna, iar comerciantii sa va “ademeneasca” cu mirosuri, coloranti sau alte “artificii” care sa dea senzatia de proaspat. Iata cateva informatii care v-ar putea fi de folos, pentru a putea face diferenta intre un produs proaspat si unul alterat, astfel incat sa nu puneti sanatatea voastra si a celor dragi in pericol. Astazi prezentam prima parte a acestui material, care va va ajuta sa alegeti cu grija carnea, produsele, semipreparatele si conservele din carne, iar maine veti afla cum trebuie sa deosebiti produsele lactate si pestele proaspete de cele alterate.
Pana acum in miile de ore petrecute pe internet, nu am intalnit decat pe foarte putine pagini, informatii dedicate controlului sanitar veterinar. Cu atat mai mult, informatiile nu erau prelucrate, ele nefiind pe intelesul publicului larg. Ca si cumparatori de alimente nu trebuie sa stiti neaparat cum se fac examenele de laborator pentru determinarea calitatii alimentelor, ci doar cum puteti sa depistati un produs alterat.
Examen organoleptic = apreciere a calitatii produselor alimentare cu ajutorul vazului, mirosului, gustului si, uneori, al pipaitului.
Aceast gen de examen poate fi pus in practica de absolut oricine cu un minim de informatii.
Iata cateva informatii necesare pentru efectuarea acestui examen.
Carne si preparate din carne
Se urmareste in cadrul acestui examen:
– aspectul exterior;
– culoarea;
– consistenta;
– mirosul;
– aspectul grasimii;
– aspectul maduvei osoase;
– aspectul tendoanelor si suprafetelor articulare.
Dupa starea termica, exista:
– carne calda;
– carne zvantata;
– carne refrigerata;
– carne congelata.
Dupa prospetime, carnurile se impart in:
– proaspete;
– relativ proaspete;
– alterate.
Citeste continuarea aici: http://sfatulparintilor.ro/49548/alimentele-din-comert-iti-pot-imbolnavi-familia-invata-sa-alegi-carnea/