Veniţi la vot să opriţi ascensiunea PPDD

Duminică au loc alegerile locale, nici nu ştim cum a trecut timpul campaniei electorale – în orice caz, mie nu mi-a atras prin nimic atenţia. Am evitat să citesc publicitatea electorală, fie pe străzi, fie pe Internet (la televizor am schimbat programul când am văzut că e emisiune dedicată campaniei electorale), nici n-am citit comentariile partizane din presa scrisă (ziare şi agenţii de presă; comentatorii sunt previzibili, e de ajuns să le citeşti numele şi ştii ce vor să spună), nu m-au interesat. Legea electorală avantajează actualii primari şi preşedinţi de consilii judeţene, daţi drept câştigători din primul tur? Să reuşească PDL să-şi păstreze întâietatea? „În 2008 ne-am bătut cu toţi, am scos 865 de primari, 12 preşedinţi de Consilii Judeţene şi 12 primari de capitale de judeţ, scor din punctul meu de vedere absolut accesibil partidului în 10 iunie 2012”, declară azi şeful campaniei PDL, Vasile Blaga. Bravează? E datoria lui să braveze. El se bazează pe absenteism şi pe mobilizarea electoratului PDL? Cu siguranţă, schimbări radicale vor fi, la nivel politic, la consiliile judeţene şi locale. Chiar sunt curios să văd raportul politic de forţe, dacă PDL a fost într-adevăr nenorocit de guvernarea dezastruoasă. Dacă nu cumva ieşirea strategică de la guvernare (conform reţetei lui Băsescu şi a serviciilor lui secrete, aducând USL la Palatul Victoria) a ajutat PDL, mizând pe mintea scurtă a românului. Faţă de alegerile locale de acum patru ani, nu existau USL şi… PPDD. Vom vedea dacă se confirmă procentele din sondajele de azi în dreptul USL şi ale PPDD. Personal, am o mare grijă că „prostimea naivă” a OTV-PPDD va ieşi masiv la urne (sincer, sunt revoltat de primitivismul campaniei electorale duse pe OTV, cu activişti PPDD-reporteri extremişti, mincinoşi, de un populism şi o rea-credinţă condamnabile la adresa celorlalţi competitori; e sfidat orice bun-simţ). Din acest motiv voi fi obligat să ies la urne (voiam să nu votez, obosit, că sunt mereu păcălit). Dacă pot să dau un sfat, rog insistent să se meargă la vot, să se blocheze ascensiunea reprezentanţilor unui partid bolnav din naştere, PPDD, submediocru, pentru mine e incredibil că există şi că are susţinători fideli.

Alături de PPDD se va legitima la alegerile locale de duminică şi UNPR, cu sute de primari aleşi în urmă cu patru ani în numele altor partidelor (dar nu şi-au dat demisia din aceste partide, să poată să rămână pe funcţii, conform legii), care vor candida sub culorile UNPR – aici e vorba de un partid al serviciilor secrete, care trebuie legitimat de alegerile locale şi perpetuat pentru a ajuta la formarea şi detronarea majorităţilor parlamentare, conform intereselor personale ale lui Băsescu, de la un moment dat. Repet, interesul imediat al lui Băsescu (nu al României) a fost să dea jos Guvernul PDL-UDMR, să salveze PDL şi UDMR la alegerile locale şi mai ales la cele parlamentare, şi să compromită la guvernare USL. Să sperăm că socotelile lui Băsescu s-au dovedit a fi eronate, că USL îşi va păstra procentele majoritare în sondaje şi că PDL şi UNPR vor avea pierderi serioase de popularitate, care nu vor mai putea fi recuperate nici până la alegerile parlamentare. Guvernul PDL-UDMR-Ungureanu a căzut datorită plecării UNPR din majoritatea parlamentară, la ordinul lui Băsescu (nu degeaba Ungureanu vorbeşte de trădare, el ştie din interiorul sistemului că a fost sacrificat). E clar, UNPR rămâne un partid din rezerva de cadre a lui Băsescu, cu care poate manevra majoritatea parlamentară cel puţin până la alegerile din toamnă. Sigur, USL trebuie să rămână circumspectă, să nu pună bază pe sprijinul UNPR (deşi aud că s-au negociat deja posturi ale clientelei UNPR în Guvernul Ponta, în rândurile trei şi patru). Cel mai bine ar fi să se bazeze pe parlamentarii PSD şi PNL-PC, înmulţiţi la căderea Guvernului Ungureanu (deşi mă tem că unii dintre parlamentarii veniţi acum din PDL în USL nu sunt siguri, fiecare dintre ei ar putea fi un cal troian al lui Băsescu).

Până la alegerile parlamentare din toamnă s-ar putea să aibă loc o mică reabilitare a PDL în faţa electoratului, ieşit de la guvernare (doar PDL conduce şi azi TVR, ANI, SRI, DNA, STS, SIE, Avocatul Poporului, Curtea Constituţionala, Consiliul Concurenţei, BEC, AEP, „desconcentrate”) şi USL să se compromită un pic la guvernare, neavând de unde să scoată bani pentru a se achita de toate promisiunile. Creşterea deficitului bugetar nu dă semne că rezolvă problemele. Pentru mine, USL şi Ponta sunt puşi la guvernare numai pentru şase luni şi n-am ce să le cer altceva decât să organizeze corect alegerile locale şi parlamentare, să le redea românilor pofta de viaţă şi să nu ducă România de râpă. Adică îmi amân criticile la adresa acestui guvern până ce va avea legitimitate parlamentară – dacă ea va veni anticipat, cu atât mai bine. Deocamdată mă bucur că Ponta îşi vede de lungul nasului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.