Analfabetism juridic

Procurorul general Augustin Lazăr nu cunoaşte prevederile Codurilor penale

Ultima declaraţie a lui Augustin Lazăr îl descalifică definitiv nu numai ca Procuror general al României, ci chiar ca simplu jurist! Într-o declaraţie pe care a dat-o pentru Digi24, Augustin Lazăr a emis această bazaconie prin care ar vrea să-l contrazică pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader:

Legea penală nu retroactivează și asta o știe nu numai Curtea Constituțională, nu numai judecătorii Constituționali, care chiar au o jurisprudență în care atrag atenția asupra acestui fapt. Dacă cineva își face timp să o studieze. Și o știe și domnul ministru. Însă, s-ar părea că jocul politic e de așa natură încât trebuie să adopte o anumită cale, care e mai mult politică decât juridică. Ba, juridică eu aș zice că nu prea este, pentru că va fi foarte, foarte dificil să ne explice cineva cum va explica printr-o notă de fundamentare cineva neretroactivitatea legii penale și cum în acest caz legea penală ar trebui să retroactiveze”!

Declaraţia aceasta vrea să se refere la Ordonanţa de urgenţă a guvernului, anunţată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pentru repunerea în termen a dreptului de a cere revizuirea sentinţelor pentru cei condamnați de completuri nelegal constituite, conform deciziei CCR. După tentativa mai veche a lui Augustin Lazăr de a-l pune la punct pe Tudorel Toader, susţinînd în faţa CSM că un regulament este deasupra unei legi, Procurorul general n-a ratat nici acum ocazia de a se face de rîs, demonstrînd că nu are habar nici de prevederile Codurilor penale, nici de principiile de drept pe care studenţii le învaţă înainte de a deveni jurişti!

Întrucît acuzaţiile noastre sînt extrem de grave, purcedem mintenaş la demonstraţie, folosindu-ne de Codul Penal, de Codul de Procedură penală şi, în final, vom face trimitere la un curs publicat de Institutul Naţional al Magistraturii.

Aşadar, Augustin Lazăr spune răspicat: „Legea penală nu retroactivează”. Aşa să fie, oare? Ia, să vedem, de pildă, ce spune Codul Penal la art. 4 şi 6:

Articolul 6 mai are cîteva situaţii pe care nu le mai reluăm, dar ce citim pînă aici este cît se poate de clar: există legi penale care retroactivează, una dintre ele fiind chiar Codul Penal! Cum rămîne atunci, domnule Procuror general, cu declaraţia dumneavoastră, potrivit căreia „Legea penală nu retroactivează”?

Şi Codul de procedură penală are prevederi care se referă la aplicarea retroactivă a unor legi penale! Astfel, art. 595 are chiar titlul „Intervenirea unei legi penale noi” şi descrie cu lux de amănunte exact ceea ce Augustin Lazăr spune că nu există, adică aplicarea retroactivă a noii legi penale! La fel şi art. 596, care are titlul „Amnistia şi graţierea”, conţine precizări tot pentru aplicarea retroactivă a legii care înlătură sau modifică pedeapsa! Iată şi aceste articole din CPP:

Nu este necesară vreo specializare juridică pentru a înţelege că şi aceste articole descriu modul în care o lege penală nouă poate să acţioneze retroactiv! E de ajuns să ştii să citeşti şi să ai capacitatea de a înţelege un text, de altfel, simplu.

Justificarea aplicării retroactive în cazurile prevăzute de art. 595 şi 596 din CPP stă în faptul că dacă, la un moment dat, o lege dezincrimează penal o faptă, nu pot sta în închisoare cei condamnaţi înainte de apariţia noii legi pentru comiterea acelei fapte! Este cazul, de pildă, al dezincriminării „calomniei”, care era considerată infracţiune potrivit art. 225 al Vechiului Cod Penal. Cînd, prin Legea nr. 286/2009 privind noul Cod Penal, publicată în Monitorul Oficial nr. 510 din 24 iulie 2009 și intrată în vigoare de la 1 februarie 2014, infracţiunea de calomnie a fost dezincriminată, aceasta a acţionat retroactiv şi procesul celor aflaţi în curs de judecare s-a stins, iar cei aflaţi în executarea pedepsei au fost eliberaţi imediat!

Nu cred că în cazul unei legi privind „amnistia şi graţierea” mai este nevoie să explicăm că şi o asemenea lege penală acţionează tot retroactiv, din moment ce se referă la sentinţe date anterior apariţiei legii! Evident, această lege se aplică tot retroactiv şi cauzelor aflate în anchetă sau judecată. Sînt lucruri extrem de simple şi este de neînţeles cum un Procuror general, fie el şi Augustin Lazăr, nu le înţelege, riscînd enorm să se facă de rîs, afirmînd că nici o lege penală nu acţionează retroactiv.

CURS DE DREPT PENTRU AJUTORAREA PROCURORULUI GENERAL

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Penal şi a Noului Cod de Procedură Penală, Institutul Naţional al Magistraturii a publicat un studiu amplu, intitulat „Aplicarea în timp a legii penale în condiţiile intrării în vigoare a Noului Cod Penal”, care poate fi citit de oricine pe adresa de Internet http://www.inm-lex.ro/fisiere/d_1219/NCP%20parte%20gen%20I,%20II%20aplic%20in%20timp.pdf. Acolo poate oricine să vadă explicaţiile despre acţiunea retroactivă a unor legi penale.

De asemenea, oricine poate citi definiţia „Retroactivităţii legii penale” pe adresa https://legeaz.net/dictionar-juridic/retroactivitatea-legii-penale, unde poate găsi acest text:

Retroactivitatea legii penale – formă a extraactivităţii legii penale. Constituie o excepţie de la principiul neretroactivităţii legii penale, în sensul că o lege nouă se va aplica şi retroactiv ori de câte ori nu mai prevede ca infracţiune fapta săvârşită sub legea veche (abolitio criminis), sau conduce la o situaţie mai favorabilă pentru infractor în raport cu legea în vigoare la data comiterii faptei, ori prevede măsuri de siguranţă sau măsuri educative pe care legea veche nu le prevedea pentru aceeaşi faptă săvârşită sub imperiul ei. Legea nouă care prevede măsuri de siguranţă sau măsuri educative se aplică şi infracţiunilor care nu au fost definitiv judecate până la data intrării în vigoare a legii noi (art. 12 C. pen.). v. şi aplicarea legii penale în raport cu timpul”.

Mulţi se vor întreba: „cum, domne, ditamai Procurorul general să nu cunoască legea?” Mai ales că Augustin Lazăr este şi profesor universitar la Universitatea din Alba Iulia, doctor în drept din 2003, are o mulţime de cursuri în ţară şi străinătate, a semnat mai multe cărţi! Ei, asta-i situaţia! Şi Laura Codruţa Kovesi a fost Procuror general, are un doctorat în drept (fie el şi plagiat) şi a fost chiar decorată de mai multe ori. Asta însemna că are habar de principiile de drept? Pentru ea „paradeala la cetăţeni” era singurul principiu de drept pe care-l ştia!

DE UNDE PROVINE CONFUZIA LUI AUGUSTIN TOADER?

Cînd Augustin Lazăr a făcut această declaraţie: „Legea penală nu retroactivează”, a avut în vedere „principiul neretroactivităţii legii penale”, aşa cum era definit în Vechiul Cod penal: „Legea penală nu se aplică faptelor care, la data când au fost săvârșite, nu erau prevăzute ca infracțiuni (art. 11)”, fără să ţină cont de articolul următor, care avea chiar titlul „Retroactivitatea legii penale”, şi care precizeaza: „Legea penală nu se aplică faptelor săvârșite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz executarea pedepselor, a măsurilor de siguranță și a măsurilor educative, pronunțate în baza legii vechi, precum și toate consecințele penale ale hotărârilor judecătorești privitoare la aceste fapte, încetează prin intrarea în vigoare a legii noi” (art. 12).

Astăzi, lucrurile sînt clare în rîndul magistraţilor adevăraţi şi sînt precizate în Noul Cod Penal într-o formă simplă, uşor de înţeles, în art. 3: „Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare”, ceea ce înseamnă că o lege nouă trebuie să se aplice retroactiv asupra pedepselor care nu mai sînt cuprinse în ea, dar care erau incriminate în cea veche. Pe înţelesul tuturor: dacă ieri fumatul era permis, iar mîine devine infracţiune, nu pot fi pedepsit pentru că am fumat ieri, ci doar dacă voi fuma mîine! La acest gen de interdicţie se referea Augustin Lazăr în declaraţia sa, numai că a ignorat faptul că există şi legi care acţionează retroactiv!

Culmea este că această prostie a fost reluată marţi şi de către Klaus Iohannis, care, fiind la Aachen, a declarat: „Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea. La noi sunt ancorate în Constituție și unul dintre aceste principii, pe care se bazează de fapt toată construcția statului și unul dintre aceste principii pe care se bazează, de fapt, toată construcția statului și toată construcția statului de drept este că o lege acționează numai pentru viitor. Deci, legea nu poate să acționeze retroactiv”. Cînd te iei după Augustin Lazăr, iată, rişti să spui prostii chiar dacă eşti în Germania!

Dar mai este o o confuzie pe care Augustin Lazăr, Klaus Iohannis şi toţi cei care afirmă pe la televizor că legile penale nu pot să acţioneaze retroactiv: ei omit faptul că acele completuri de judecată la care se referă Decizia CCR şi viitoarea Ordonaţă a lui Tudorel Toader au fost constituite ilegal, adică, mai simplu spus, erau ilegale! Toţi aceştia îşi dau cu părerea ca şi cînd acele completuri ar fi fost legale, iar această Ordonanţă ar modifica modul în care se vor constitui! Nici vorbă de aşa ceva! Această Ordonanţă, din contră, vine ca urmare a constituirii ilegale a acelor completuri şi nu face altceva decît să repună în termen eventualele cereri de revizuire de către cei care n-au avut parte de un proces corect, fiind judecaţi de completuri ilegal constituite!

Şi mai este o prostie care se vîntură pe la televiziuni, nu numai de către jurnaliştii care învaţă dreptul în timpul emisiunilor, ci chiar de unii avocaţi: aceştia spun că nu este nici o problemă dacă acele completuri au fost ilegal constituite, din moment ce judecătorii numiţi, nu traşi la sorţi, cum prevede legea, sînt tot de la ÎCCJ! Ce poţi să le spui acestor ignoranţi, decît că au o proastă înţelegere a legii, căci ei îşi închipuie că respectarea legii este facultativă?

Una peste alta, cei care vor să se dea mari prin faptul că polemizează cu ministrul Tudorel Toader ar face bine să-i dea acestuia mai întîi un telefon şi să-l întrebe cum este legal ca să nu se mai facă de rîs în public!

P.S. Augustin Lazăr a mai încercat să polemizeze cu Tudorel Toader chiar în faţa membrilor CSM, atunci cînd se discuta despre revocarea Codruţei Kovesi. Spunea atunci că Regulamentul CSM nu-i dă dreptul ministrului Justiţiei să sancţioneze un procuror cu funcţii de conducere, deşi legea magistraţilor şi Constituţia spuneau exact contrariul. Tudorel Toader a încercat să-i explice că nici un regulament nu poate să conţină prevederi contrare legii, dar, văzînd încăpăţînarea Procurorului general, l-a bătut părinteşte pe mînă şi i-a spus: „Lasă, îţi explic eu mai tîrziu!” Se pare că nu i-a explicat sau i-a explicat în termeni pe care Augustin Lazăr nu poate să-i înţeleagă. Evident, ministrul Justiţiei avea dreptate, căci un regulament nu poate să bată legea, căci el derivă dintr-un text legal pe care nu are cum să-l contrazică!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 30
Ion Spânu 1818 Articole
Author

44 de Comentarii

  1. Numai cine nu vrea, nu a observat pana acuma ca acest Lazar este BÂTĂ din p.d.v. profesional. Nici nu trebuie sa fii jurist ca sa observi abertaiile din abordarile lui. De fapt, de aia a si fost promovat. Caci, in Romania actuala, asta este UNICUL criteriu de promovare – sa fii bâtă. Căci, așa poți fi șantajat, așa execuți orbește ordinele celor care te-au promovat, chiar și atunci când acele ordine sunt, in mod evident, ILEGALE.

    • Stimate domnule Spanu ma puteti lamuri ? Care este numele lui Augustin: LAZĂR sau TOADER ? Vedeti ca, urmare a grabei sau incrancenarii (ceea ce nu ma deranjeaza) o mai scrantiti în cateva locuri (4, dupa numaratoarea mea !, incepand cu randul 12.). Aplicati adagiul latin: SINE IRA ET STUDIO, altfel pacat de munca depusa. Cu stima, …

    • Tot pentru domnul Spanu. Iar va grabiti.
      V-a mai ramas in subtitlul: DE UNDE PROVINE CONFUZIA LUI AUGUSTIN TOADER?
      Vad ca in ultimul timp aici, la ziar, lumea e mereu pe fuga.
      P.S. O nelamurire: daca juristii folosesc termenul „complete” atunci de ce si pe aici se foloseste cel de „completuri”. Va amintiti ce taraboi s-a facut pe „succesuri”-le unei parate si parlite europarlamentare „fiica lui tata” ? Voi citi si cu mai multa placere cand totul va fi şi in matca limbii romane. Cu stima, …

    • Lazar este un cunoscator doar in ceea ce priveste prevederile Statului Paralel. El, Kovesi, jurnalistii de casa gen CTPopescu, Radu Tudor, Tapalaga, Dogioiu sa.Problema mare este ca aceasta „bita” cistiga 11000 euro pe luna ca sa fie un ignorant (bou cuma r zice CTp) pe meseria lui. In timp ce oameni cu adewvarat dedicati si profesionisiti sint paltiti cu dsalariu minim pe economie

    • Absolut de acord ca legea retroactiveaza…intrebarea e pana cand? pana la Decebal si Traian ar fi bine?? A fost Traian agresor?? Cati ani de pushcarie sa ii dam? Sa-i confiscam averea??

    • Dl Spanu, mare jurist (ca si majoritatea comentatorilor lui) nu pricepe ca legiferarea nu reprezinta o modalitate prin care sa ataci o decizie judecatoreasca. Asta intr-un stat de drept, desigur.

    • „ena”, de ce misti in front secatura securista daca esti agramata si inculta? In varianta ta numita „tibi” macar faci bascalie pe retroactivitate( propune revizuirea sentintelor date lui Burebista si Decebal in baza codului latin, dar
      eu as merge si mai inapoi in timp pana la pitecantropus erectus pentru a i se aplica si lui „tibi” pentru spalarea dosarului sau de ciorditor de ciozvarte de vanat!).
      Intr-un stat de drept, scarnavie, sentintele se dau cu respectarea legilor, a Constitutiei si a drepturilor omului!!!
      Insasi procedura stringent necesara a se introduce A ALEGERII ALEATORII A INSTANTELOR a fost impusa de ARANJAMENTELE MAGISTRATILOR TICALOSI, dar in Romania securista nimic nu poate scapa de vicierea criminala a oricarei norme de drept!
      Auzi la „ena”, ticaloasa securista basist-joha-nista: „hotararile judecatoresti definitive care incalca legea nu pot fi vizate de lege!?” Daca erai onesta citind articolul si in special comentariul meu sintetizator, recunosteai pe cine aperi de fapt!!!
      dar

    • „ileana”, felicitari pentru efortul investigator prin care oferi noi dovezi ale ticalosiei Tractoristului General care profita de ignoranta/ticalosia slugilor securiste vandute strainatatii si care sustin blocul securist-ceausist-nazist creat in jurul clonei lui Basila(mongolul ceacar!), Kapo-ul din Deal care isi bate joc de Romania, poporul roman si istoria sa milenara, sfidand Ziua Nationala, Centenarul Marii Uniri,160 de ani de la Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca, Constitutia si legile tarii…

    • @ Charlie, spumele la gura nu te fac mai convingator. Iar cand citezi din „ena” punand intre ghilimele cuvintele tale , arati ca o simpla pastila de calmare nu e suficienta pentru tine…
      Lazar are dreptate cand spune ca „nici o lege penală nu acţionează retroactiv”. A uitat insa sa adauge: „intr-un stat de drept”. In Romania, ce sa vezi, o sa se poata…
      Ne va spune GRECO sau Comisia de la Venetia ca incalcam statul de drept, psd-istii vor spune ca sunt „dezinformati”. Ne va sanctiona CE, psd-istii vor spune ca ne vor raul. Nu exista nici o limita a minciunii: vor spune ca intreaga lume conspira impotriva tarisoarei noastre, e „securista”, „dezinformata”, „sorosista”, ca sa isi scape cativa nemernici pielea…

      Dl Spanu citeaza dezinvolt din noul Cod Penal si noul Cod de Procedura Penala.
      Deci PSD voteaza in Parlament un nou Cod Penal si un nou cod de Procedura Penala. Constitutionalitatea acestor coduri cade in sarcina CCR, ai carei membri au fost numiti de politicieni, unii chiar de PSD si pentru care PSD a dat in Parlament o lege a imunitatii absolute si o marire dramatica a ulterioarelor pensii speciale… PSD da prin guvernul sau ordinanta speciala ce nu poate fi atacata decat de Avocatul Poporului, numit tot de PSD, cu salariul dublat de PSD si cu imunitate absoluta data de o lege speciala data tot de PSD.
      Pe scurt, hotii fac legi din care sa rezulte ca sunt nevinovati si curati ca lacrima… Statul de drept original pesedist, mostenitorul democratiei originale a lui Iliescu…

    • „ena”, pe tine nu te calmeaza nici drogurile fascistilor miliardarului bolsevic Söros! Cu voi nu se poate discuta rational fiind niste roboti care va multiplicati pe net!!!
      Completele criminale de 5 si de 3 au asigurat nu numai condamnarile in sine ALE DUSMANILOR, cat mai ales LEGITIMAREA PROBATORIULUI BAZAT PE FALSURI SI SANTAJ AL PROCURORILOR SECURISTI!!!
      Daca voi sfidati cu nemernicie grozaviile comise de Securitate in Justitie nu meritati alt tratament. Daca voi considerati normale protocoalele Securitatii cu sefii institutiilor Justitiei incheiate prin deciziile CSAT-ului basist, nu meritati respect. Daca voi contestati Deciziile CCR care restabilesc principiile constitutionale, sunteti niste ticalosi irecuperabili. Nici CCR-ul basist nu a indraznit sa perverteasca valorile constitutionale, apeland la o ERATA emisa miseleste in miez de noapte pentru a-l scapa pe acel ticalos care l-a clonat in 2014 pe idolul vostru! USL-ul a respectat in 2012 Deciziile CCR cu toate ca Securitatea a lucrat pe fata pentru rasturnarea raportului de forte in CCR!!!!!! Tractoristul habar nu are de notiunile de drept, ineptiile ticalosului fiindu-va adresate voua, fanaticilor agramati sau semidocti pentru a va mentine spiritul…revolutionar!

    • @ Charlie
      Iar faci spume la gura incercand sa fii „convingator”.
      Pana in 2017 CCR s-a ocupat de ceea ce ii este menirea: CONSTITUTIONALITATEA legilor adoptate. Dupa 2017, prin diferite artificii, incearca sa se exprime si asupra LEGALITATII. E o pervertire pe care majoritatii cetatenilor le este greu sa o sesizeze.

      „Tractoristul habar nu are de notiunile de drept, ineptiile ticalosului fiindu-va adresate voua, fanaticilor agramati…”
      Probabil ca si GRECO, Comisia de la Venetia, Parlamentul si Comisia Europeana sunt formate din fanatici agramati. Singurii care nu sunt fanatici sau agramati sunt cativa locuitori din localitatile Videle si Alexandria…

    • „ena”, CCR-ul s-a ocupat sub Baselu si primii doi ani sub Ioha de confruntarile pe IMPUNEREA MAJORITATII INTERNE care i-a asigurat Mongolului ceacar controlul total al Romaniei cu ajutorul Securitatii!!!
      Constitutionalitatea este forma suprema a legalitatii exprimata prin legi, aspect de o profunzime care ti-este refuzata la oricate artificii ai apela pentru a demonstra contrariul!!! E o chestiune de finete interzisa celor de formatie cazona, precum voi, cei doi sau trei securisti basisto-ioha-nisti care postati aici cu duzini de pseudonime, sfidand orice ratiune si realitatile!!!
      Legile se emit in spiritul Constitutiei pentru a-si adjudeca acel caracter constitutional care sa le confere LEGALITATEA!!!
      Daca v-ar fi preocupat legalitatea a-ti fi protestat din 2006 de cand Securitatea ceausista a inceput sa-si manifeste PUTEREA
      RESTAURATA din 2004, rebolsevizand legislatia!!! Pana in 2004 kgb-istii nu au avut nevoie de protocoale, sefii institutiilor de forta controlandu-si ferm subalternii, fapt mult mai simplu intrucat nu aveau alta misiune decat ACOPERIREA CRIMELOR COMUNISMULUI, protejandu-i si pe securistii ceausisti. Strategia basista de persecutare a adversarilor politici a necesitat datorita volumului imens de „munca”(„decapare”, „paradeala”!) adoptarea protocoalelor…

    • @ Charlie, vezi ca pana la urma tu esti cel fanatic si agramat („a-ti fi protestat din 2006”, „confruntarile…care i-a asigurat Mongolului ceacar controlul”).
      Aberezi cu „securitatea ceausista”, „kgb-istii”, „crimele comunismului”.
      Era vorba de legea penala. Lazar are dreptate cand spune ca legea penala nu retroactiveaza. Asa se intampla intr-un stat de drept. Sa vedem daca Romania mai este un stat de drept, condusa fiind de oameni cu dosare penale, al caror interes numai statul de drept nu e…

    • @ena:”Dl Spanu, mare jurist (ca si majoritatea comentatorilor lui) nu pricepe ca legiferarea nu reprezinta o modalitate prin care sa ataci o decizie judecatoreasca. Asta intr-un stat de drept, desigur.” O decizie judecatoreasxa poate fi atacata ori de cate ori se dovedeste obtinerea ei pe cale nelegala!

    • @ Nelu Lupu
      „O decizie judecatoreasca poate fi atacata ori de cate ori se dovedeste obtinerea ei pe cale nelegala!”

      Tocmai asta NU s-a dovedit. Decizia CCR se refera la CONSTITUTIONALITE – singurul domeniu in care CCR are competenta. CCR nu este o instanta superioara care sa se refere la legalitatea unei decizii judecatoresti. CCR e o institutie ai carei membri sunt numiti de politicieni, NU e instanta de judecata. DOAR O INSTANTA STABILESTE CE E LEGAL SAU NU.
      Ceea ce astabilit CCR este ca, de-acum incolo, completurile de 5 se trag la sorti pentru toti cei 5 membri. Atat.

      Forumul Judecătorilor din România a publicat o decizie a CEDO care preciza „Chiar presupunând că desemnarea unui judecător raportor într-un complet de cinci judecători nu a fost efectuată aleatoriu, neexistând alte dovezi ale lipsei de imparţialitate a judecătorilor care alcătuiesc completul, nu rezultă încălcarea exigenţelor art.6 din Convenţie din acest punct de vedere”.
      Vineri nu s-a dat nici o ordonanta, Toader nici nu a participat la sedinta de guvern iar purtatorul de cuvant al guvernului nici n-a mai iesit sa dea declaratii presei dupa sedinta…

  2. Ce este de facut? Daca procurorii care au iesit in fata prin scandaluri ar fi fost buni cunoscatori ai legii nu ar fi incalcat anumite granite pe care ti le imune competenta. Cum ar fi, banal, sa nu atingi usa sobei cand arde focul.Dar ei nu stiu ca frige. Asa si in profesie.

  3. Terminați cu acest neavenit, slujitor, penal, că este penal!
    Dacă NU FACEȚI CA RESPECTAREA CONSTITUȚIEI, DECIZIILOR CCR, să fie obligatorii și implementate, vom declanșa, pe model președinte care nu respectă legile și deciziile CCR, subordonare aleatorie, arbitrar – benevola, în fața tuturor legilor și a Constituției. Făceți-vă datoria și obligați președintele SĂ RESPECTE LEGEA imediat!
    Deja se simte cum anarhia constituțională și legală se răspândește!
    Nu vrea să numească, revoce, respecte legea, SUSPENDATI-L!
    Lăsați sa vina la „garaj”, să umble după campanie pentru referendum!
    Să vedeți rezultatele…
    Cât despre Lazăr : pus… ție!

    • De accord Vigilentule ! Dar nu esti de accord sa fie respectata si Decizia CCR de Validare a Referendumului – 300 de parlamentari ? Nu ar fi mai bine pt. tara ?

  4. Vom începe prin a nu mai da curs citatiilor, pe model ” Carmen Iohannis”!

  5. De fapt, una din cauzele generatoare de haos in justitia noastra este slaba pregatire profesionala a majoritatii slujitorilor ei. Daca un procuror general probeaza o necunoastere grava a legilor pe care le aplica, ce pretentii sa ai de la un Negulescu, care este ghidat numai spre „paradeala”? Si aceste personaje hotarasc asupra destinelor unor oameni. Domnul presedinte a preluat spusele protectorului sau din Alba, neratand ocazia de a se face de bafta. Totusi, cea mai simpatica afirmatie a domniei sale a fost cea in care explica unor ziaristi: „Eu nu am avut dosare penale pentru ca s-au inchis!!!”

    • Si cand te gandesti, parchetul din Ploiesti si cel din Oradea, pentru academiciana Kovesi erau adevarate modele. Iar KWj era ‘foarte multumit de activitatea dna’

  6. Asta-i la fel de competent ca si protectorul sau Iohannis. Vai de mama ei Justitie !

    • E suficient ce apare scris în Constituție despre Legile țării în speța asta. E o dovadă clară că inșii ăștia nu cunosc sau nu vor să înțeleagă Constituția.

  7. Tractoristu drojdier , recomandandu-i lui T.Toader sa mai citeasca Constitutia , se comporta exact ‘ca elevul care s-a bashit la sfarsitul prelegerii despre morala si buna cuviinta , a profesorului’. N-a inteles nimic , se uita ca curca-n lemne , dar se baga singur in seama . Lasa-ne , vaya con Dios , mosule !

    • Nu mai jigni tractoristii. Ei asigura painea tarii, albinele acelea harnice care cultiva pamantul. Si sa sti ca este o meseriegrea si foarte complexa. Pe langa faptul ca trebuie sa utilizeze o groaza de masini agricole complexe, mai trebuie sa cunoasca si niste agronomie, ecologie si alte meseri.

  8. Dle Spanu, sa nu va faceti iluzii ca prostacii securisti de „dreapta” vor intelege aceste adevaruri, caci chiar daca le-ar intelege au ordin sa sustina cretinismele Tractoristului General care crede ca prin tupeul ordinar de a lansa aberatii, le poate transforma in adevaruri absolute!!!
    Daca o lege noua prevede retroactivitatea, mai ales in cazul cand legea veche a fost defectuos aplicata sau a continut elemente neconstitutionale, aceasta retroactivitate bate legea veche care oricum iese din vigoare!!!
    Mai mult,EFECTELE LEGII VECHI NU POT CONTINUA SUB LEGEA NOUA CARE O INLOCUIESTE,deasemenea,in discutie se afla altceva
    decat simplul principiu de neretroactivitate, respectiv SENTINTE DATE PRIN INCALCAREA LEGII de catre instante nelegal constituite in mod expres, pentru GHILOTINAREA ADVERSARILOR POLITICI!!!
    Juristi si jurnalistii care sustin ideea CRETINA ca oricum TOT DE JUDECATORI ICCJ E VORBA, uita ce sustin in extremis, cand nu mai au replica in fata DOVEZILOR DE APLICARE MALFORMATA A ACTULUI DE JUSTITIE: CA NU TOTI MAGISTRATII SUNT CA
    Portocala, Onea, Man, Stanciu etc. Pai, tocmai de asta s-a incalcat legea constituirii competelor, pentru a conduce instanta un sef care nu putea ajunge sef fara recomandarea Securitatii!
    De ce legiuitorul a prevazut neretroactivitatea?Pentru ca cuiva care a actionat sub imperiul jurisdictional al unei legi(constitutionale, adoptata si aplicata legal!), NU I SE POATE CERE SA PREVADA APARITIA UNEI NOI LEGI CARE SA AIBA
    PREVEDERI CONTRARE!!! Dar, in cazul nostru e vorba de APLICAREA NELEGALA A LEGII DE CONSTITUIRE ALEATORIE A INSTANTEI!
    Dar nu poti cere unor magistrati ticalosi instalati de Securitate in functii sa gandeasca legal/constitutional…

  9. din moment ce iohannus a preluat mot a mot vorbulitele lui corega, invocand mandru Constitutia, inseamna ca si consilierii inutilului sunt varza. puteau sa faca referire la aberatiile spuse de corega, cu atentionarea catre pres sa nu care cumva sa repede papagal aberatiile juridice ale acestuia. dar se pare ca, ori sunt varza si ei, ori isi bat joc

  10. cine ar fi crezut ca n Romania anului 2019 sa ai procuror general un stalinist cu decizia de pensie n buzunar, rigid si agramat juridic?! mai e si vopsit ca ventuzele de cartier… RUSiNE!

  11. Nu stiu de ce vă mirați dl Spanu,felul cum vorbeste personajul ne dezvaluie cine-i cu adevarat,un impostor ca atâția altii din lumea justitiei.Pentru a schimba ceva in asa zisa justitie romana e nevoie de câți mai multi de Tudorel Toader,iar pilosii si securistii extirpati,altfel credibilitatea justitiei e zero.Și nici nu are cum sa fie altfel cu tipi de genul lui Lazar,Kovesi,Morar,Stanciu,Zegrean,onea,portocala ,lista i tare lungă…

  12. Lazar,nu are nici o legatura cu profesiunea pentru care primeste atatia bani.De unde sa stie el ce scrie in codul penal sau in constitutie cand el este limitat intelectual,fara inteligenta,vorbeste ca tatza Floarea pe ulita.El este ,doar,o carpa de sters noroiul facut de sefii lui, securistii .Eu l-as supune unui exament profesional televizat ,ca sa vada poporul cat este de destept in cap.

  13. Daca tacea filozof ramanea. Asa presedinte de tara,asa procuror general.Daca procurorul general face politica sau politie politica la ordinul sefului sau, presedintele Romaniei si al CSAT Klaus Werner Johannis,cum poate fi tras la raspundere civila si penala daca indeplineste ordinele lui Johannis care, incalca prvederile Constitutiei Romaniei precum si deciziile CCR in mod flagrant, intentionat si determinat ,fiind in deplina cunostinta de cauza de consecintele faptelor sale?

  14. Daca tacea filozof ramanea. Asa presedinte de tara,asa procuror general.Daca procurorul general face politica sau politie politica la ordinul sefului sau, presedintele Romaniei si al CSAT Klaus Werner Johannis,cum poate fi tras la raspundere civila si penala daca indeplineste ordinele lui Johannis care, incalca prvederile Constitutiei Romaniei precum si deciziile CCR in mod flagrant, intentionat si determinat ,fiind in deplina cunostinta de cauza,
    de consecintele faptelor sale?

  15. Cita sbatere si cit chin pe unii bieti ziaristi ( ma rog , niste ” oameni ” care scriu la ziar )! Si toate astea pt. a scapa de puscarie niste infractori condamnati definitiv , aflati in tara sau in tari exotice , sub pretextul reinstaurarii dreptatii ! Doamne , citi bani trebuie sa fie la mijloc ! SRI n-ar trebui sa faca si el niste cercetari …ca de asta exista si de asta il platim ! Parerea mea !

    • 47 de dosare trebuie redeschise urgent si vinovatul condamnat definitiv cu sotie cu tot.In RO daca platesti si joci pe melodia cui trebUiE stai fara catuse si te dai pe skiuri

    • tu,andrei amice, pentru ce te zbati ca prins in cursa de soareci ? pe cine vrei sa aperi? ce te mana pe tine in lupta? dorinta de-a face bine? cui?( sa nu-mi spui Poporului!) , ori dorinta de-a face rau, mai degraba? dar cui? sau pur si simplu iti aperi saracia si nevoile si neamul? neamul de securisti si procurori , pe taticu si mamica, activi ori acoperiti , cu salarii nesimtite si pensii speciale si firme acoperite ?

    • Cred ca e inutil sa te intrebe cineva cum ai ajuns la parerea asta, dupa ce ai fi citit articolul d-lui Spanu. Poate ca nu l-ai citit, poate ca nu citesti articole scrise de anumiti jurnalisti, sau articole care incearca sa lamureasca legile tarii pentru omul obisnuit, poate ca n-ai incercat niciodata sa citesti Constitutia Romaniei, dar nici unul din cazurile astea nu poate impiedica pe cineva sa gandeasca LOGIC. E drept ca si gandirea logica nu vine de la sine, ci ca urmare a cititului si a experientei de viata si cand cineva nu le are, nu mai e nevoie de nici o intrebare.

  16. Va dati seama ce absolventi ies de la Alba Iulia cu asa profesori? A ajuns ca-n bancul cu Spiru Haret: „Anunt: angajam femeie de servici; exclus absolventa de Spiru Haret!”

  17. Pentru Tibi : Nihilismul nu servește la nimic dar profita unora.

  18. O decizie a justiției definitivă, IREVOCABILĂ și executorie, nu se discută. Dex: „Irevocabil ~ă ” -decizie care nu se poate schimba, asupra căreia nu se poate reveni. Clar băi ciumaților de pe acest forum ?!. De când până când Guvernul dă OUG atunci când Parlamentul NU este în vacanță ?! La noi ca la nebuni ! Pe Tudorel Gargamel Notărel Toader îl mănâncă în kkuurr ca pe Zambilica. Tataie Gargamel, ai de grijă că nu vei fi pe veci la putere și e posibil ca într-o bună zi să auzi în ușă, cioc, cioc. Cine e, poștașul ? Nu, procurorii !

  19. „DECIZIA nr.651din 25 octombrie 2018 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.595 alin.(1)
    din Codul de procedură penală şi ale art.4 din Codul penal
    50. Deciziile instanţei constituţionale, prin caracterul lor generalobligatoriu, creează cadrul necesar aplicării art.4 din Codul penal privinddezincriminarea, atât pentru cauzele în curs, cât şi pentru cele definitiv soluţionate,
    întrucât ele au aptitudinea de a scoate din vigoare o normă de incriminare. Or, în măsura în care art.4 din Codul penal prevede expres retroactivitatea legii dedezincriminare, toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare lafaptele dezincriminate încetând prin intrarea în vigoare a legii noi, rezultă că şi decizia Curţii Constituţionale, asimilată ca efecte juridice legii de dezincriminare,trebuie să producă aceleaşi consecinţe, deci să poată constitui temei pentruformularea unei cereri întemeiate pe art.595 din Codul de procedură penală”.//ALT ARGUMENT:DECIZIILOR CCR LE_AU FOST ASIMILITE EFECTELE JURIDICE LEGII DE DEZINCRIMINARE,(CARE RETROACTIVEAZA).

  20. Pai ce vreti??! taica Lazar este absolvent la „Babeș-Bolyai” din Cluj !!!

    Dar asa o intrebare ptr titi #rezistii :Nu era mai bine daca ICCJ respecta legea din prima ?

  21. I-auzi ce spune Editat: „…. foarte dificil să ne explice cineva cum va explica…” Deci sa explice cum explica!!!!!!!!!!!!!!

  22. „Procurorul general Augustin Lazăr nu cunoaşte prevederile Codurilor penale”!!!! Asa, si? Spuneti-ne ceva ce noi nu stiam, deja!!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.