Guvernul și-a dat foc la valiză. Mai e cale de întors?

Dacă PSD se ține de ceea ce spune, pentru Guvernul Orban va urma o moțiune de cenzură, cu șanse mari să treacă.

PSD a avertizat recent că va depune moțiune de cenzură dacă Guvernul nu mărește pensiile cu 40 la sută din septembrie, iar premierul Ludovic Orban tocmai a recunoscut că nu va crește punctul de pensie cu 40 la sută.

Întrebat luni seară la Digi 24 dacă Guvernul va putea creşte pensiile cu 40% din septembrie, Orban a spuscă această mărire „ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică”, caracterizând-o drept „o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD”.

„Acum, eu vă spun sincer, creşterea cu 40% ar fi fost foarte dificilă şi în condiţii de normalitate economică. (…) Ceea ce este fără un fundament economic solid e foarte greu de pus în practică, pentru că toate plăţile acestea ale pensiilor se fac din veniturile pe care le încasează fie fondul de pensii din contribuţiile de pensii pe care le plătesc cetăţenii români, fie prin subvenţiile pe care le dă, tot din taxele şi impozitele plătite de cetăţeni, se dau transferuri de la bugetul de stat prin subvenţionarea fondului de pensii. Aici este, cum să zic, o nucă fierbinte, care a fost pregătită din timp de PSD, pentru cazul în care ei pierd puterea să aibă cu ce să recupereze capital electoral”, a spus premierul.

El a dat asigurări că pensiile vor creşte „în mod realist” şi a transmis pensionarilor că o să încerce să facă „o creştere care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă”.

„Vom creşte pensiile, cu siguranţă, dar vom creşte realist, pe baza realităţilor economice şi având garanţia sustenabilităţii pe termen lung a plăţii pensiilor. Nu poţi să-ţi baţi joc. (…) Impactul pe 2021 este de aproximativ 52 de miliarde de lei, adică 10 miliarde de euro, iar impactul pe 2022 este estimat la 83-84 de miliarde de lei. Cu atât cresc cheltuielile bugetului de pensii şi implicit ale bugetului de taxe. Ce nu ai venituri la bugetul de pensii, trebuie să subvenţionezi din bugetul de stat. (…) Să aibă încredere că vom creşte pensiile cu cât ne va permite economia şi că va exista această creştere de pensie şi o să încercăm să facem o creştere care să ducă la îmbunătăţirea nivelului de viaţă”, a explicat Orban.

Ludovic Orban a mai spus că anunţul creşterii pensiilor va fi făcut când Executivul va avea informaţii pe care să se bazeze „în mod adevărat”.

PSD a amenințat fără dubiu: moțiune de cenzură

Deputata PSD Lia Olguța Vasilescu a anunțat joia trecută că PSD a decis depunerea unei moțiuni de cenzură dacă Guvernul modifică Legea pensiilor publice și nu mărește punctul de pensie cu 40%.

”Biroul Permanent Național al partidului a aprobat depunerea unei moțiuni de cenzură în momentul în care Guvernul va modifica prin ordonanță de urgență Legea pensiilor publice. În momentul în care o vor adopta, vom începe strângerea de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură”, a spus Lia Olguța Vasilescu, după ședința BPN al PSD.

Vasilescu a mai declarat că i se pare inadmisibil ca Executivul să spună că nu are bani pentru majorarea pensiilor.

”Cerem Guvernului să respecte legea. Ei au cerut persoanelor vârstice să respecte legea, să nu mai iasă din casă să-și vadă rudele. Este momentul în care și guvernul trebuie să respecte persoanele vârsnice. Orice virgulă vor modifica în Legea pensiilor vor avea parte de moțiune de cenzură”, a mai spus Vasilescu.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8517 Articole
Author

28 de Comentarii

  1. Sa plece acest guvern de nemernici, dar degeaba pleaca guWERNERul meu daca nu pleaca si cel de la Cotroceni! Motive sunt o mie si unu!

  2. PSD nu are lider,este un partid care pluteste …UDMR nu mai schimba caii inainte de alegeri,iat ALDE e deja o fictiune…Orice motiune de cenzura ar trece,pana la alegeri tot acest guvern ramane..mai sunt 3-4 luni si se intra in campanie electorala
    Decat sa manance rahat,PSD mai bine s-ar pregati de un Congres sa isi aleaga un lider si de un program de guvernare valabil..

  3. Putini cred ca PSD-ul ar dori sa guverneze peste prapadul ce l-ar lasa in urma sa tripleta groparilor nationali Verner, Sica si Catzu. Vom vedea cata demagogie sau cat adevar se afla in gargara Ciolacului.

  4. Greselile PSD le contabilizeaza PNL, ca ne place ori nu. Motiunea este o sperietoare psdista. Daca erau corecti aplicau teferendumul cu 300 de parlamentari si nu cu 480 ca acum si eliminsu cons.judetene doar pentru prefecturi, faceau descentralizare si digitalizarea institutiilor statului. Dar au preferat sa isi angajeze toate neamurile si amicii la stat.

  5. Unii sunt obligati sa respecte legile cu amenzi, politie, mascati si armata pe strazi, in timp ce altii, decid sa le incalce, sa le proroge si in loc sa mareasca pensiile si alocatiile, sa dea cate 1500 la diasporenii repatriati. Totul la un wiskey si un trabuc. Traim in Romania normala.

  6. PSD incearcă o strategie similară cu aceea adoptată de Dragnea in 2016. Adică, după 3 ani de guvernare proastă, in care au făcut doar autostrăzi cu carioca, au trecut 1 an in opoziție (după Colectiv) și s-au „spălat” complet. Si au câștigat categoric alegerile din 2016, ca venind din opoziție!, cu promisiunile lui Dragnea cu luna de pe cer, cu dublari de pensii si salarii si 8 spitale regionale si mii de km de autostrada. Evident, n-au făcut nimic pesediștii, singura preocupare a fost să incalece justiția ca să-l scape pe Dragnea de pușcărie, dar nici asta nu au reușit (Dragnea e acum la răcoare, justiția a rămas cu cicatrici).
    Așa că pesediștii repetă acum figura pentru noile alegeri. Au trecut in opoziție cu un an inainte de alegeri, păstrând însă majoritatea parlamentară (exact ca in 2016). Si-au păstrat și un glonț de argint – aberația cu mărirea pensiilor, inclusiv a celor speciale, cu 40% – și speră să câștige din nou alegerile din acest an, sperând să păcălească pentru a nu știu câta oară electoratul.

  7. Ce e Mircius, esti si tu din aceia care au primit pe fluturași salariul crescut si tu ai zis ca e scadere. In alta ordine de idei, daca salarile si consumul in general din Romania a crescut semnificativ pe fondul cresterii economice se datoreaza in mai mica parte si PSD-ului

  8. Concluzia e simpla.
    Daca ei nu au votat legea antifumat, antialcool in institutiile publice, nu trebuie sa o respecte.
    La fel si cu legea alocatiilor si cu cea a pensiilor, nu au votat-o, nu o vor respecta.
    In schimb, daca tot au revenit in tara 1 milion de votanti antiPSD, baga legea saraciei si le da cate 1500 de lei lunar ca tot vin alegerile.

  9. PSD VERSUS PNL -DOUA JAVRE CE LATRA UNA LA ALTA !.
    S-AU IMBARLIGAT IN USL S-AU LINS PRIN FATA SI PRIN DOS !!,IAR ACUM BOLNAVE DE JIGODIE AMANDOUA LATRA IN PROSTIE .
    OR FI AVAND SI TURBARE !!,RAMANE DE VAZUT ,cu cat latra mai mult cu atat ne conving ca-s tot mai bonave .
    In politica romaneasca s-au scapat demult haturile ,iar caruta a intrat cu oistea-ngard .

  10. Se pune întrebarea la câte minute dupa trecerea unei iluzorii moțiuni de cenzură va începe anarhia. Am văzut câteva filmulețe pe youtube în care diasporezii își prezentau noile mașini de cusut. Și nu, nu erau făcute la Cugir, erau trecute pe sub nasurile, acoperite de mască, ale polițiștilor de frontieră.

  11. „anunţul creşterii pensiilor va fi făcut când Executivul va avea informaţii pe care să se bazeze „în mod adevărat”, de parcă informaţiile astea i le dă cineva din cosmos. Ameninţările cu moţiunea de cenzură, aruncate de ciolanu, sunt praf în ochii bătrâneilor morţi de foame, lăsaţi de izbelişte, până şi de proprii lor copii, nimeni nu va mişca un deget pentru pensionari, totul e o păcăleală sinistră, pusă la cale cu cruzime şi cinism de clasa politică în întregul ei şi acceptată tacit de toată societatea. Dacă i-ar fi păsat de soarta jucăriilor stricate, societatea ar fi reacţionat violent, care posibilitate nu se poate în România mioritică, bucolică şi pastorală. Există excepţia cunoscută de toată lumea:pensionarii speciali, care au închis ochii la crimele făcute de politrucii asasini, răsplătiţi regeşte. Cum altfel şi unde în lume, un procuror are o pensie de 4 ori mai mare decât salariul primului om din stat???

  12. @vasile
    „..se datoreaza in mai mica parte si PSD-ului” 🙂
    Mai treci pe la școală.

  13. PSD a avut un lider de fatada pt loviturile sub centura ale CDR-ului=PD-L/PNL si un specialist sau grup de specialisti care a tinut Romania pe punctul de plutire. Au deranjat mult lacomul occident, alergic la muncile agricole care va culege ceea ce a semanat…se apropie secerisul si pt occident…Insa poporul apreciaza vulgaritatea, violenta fizica si verbala, ii place sa fie chinuit/umilit. Cum zicea Basescu: o tara de mamicuti si bebelusi, de pensionari pt care exista Covid de tinut sub cheiei amenintandu-i cu moarte, pe care tot le-o picuri prin lipsuri: medicamente disparute, asistenta medicala redusa prin desfiintarea spitalelor si financiar. Si Tariceanu care 68 de ani ne vorbeste de un anumit tip de cheltuieli ca si cand dupa o anumita varsta nu mai poti calatori, nu te mai poti bucura de viata, totul se rezuma la hrana si medicamente, cand in occident este o viziune larga despre varsta a III a chiar si programe universitare la noi deja pare ca totul se sfarsete la 65 de ani. Cum au votat la europarlamentare asa vor face si in continuare. Scopul pensionarilor este sa pedespseasca pe cel ce-i ofera o sansa si sa-l urasca de moarte(crestineste?!?!) ca a auzit el pe cineva ca X fura…nici azi cu toata inflatia nu se acopera=dispare partea de crestere, dublare a punctul de pensie, acum preturile sunt ca in 2009. Numai ca atunci era 700 de lei, azi 1265 si vor 1775 lei, dar nu si pe autorii programului de crestereca pensiei. Luati de la Basescu, umilinta, dispret in valoare absoluta marca Iohannis!!!

  14. Declarațiile astea despre moțiunea de cenzura sunt un fel de coregrafie de-a lu’ Ciolacu. Dansul lebedelor pentru prostit prosti. Osul trebuie ros de carne cu totul înainte de a-l arunca la popor. Între timp, mai găsim un Manda, un Ionuț și alți odetti grațiosi care sa urmeze scenariul.

  15. PSD ar trebui intai sa faca un congres si sa schimbe total conducerea….FARA SECURISTI SI FARA CONDAMNATI in partid. Atunci poporul roman ii va alege dinnou. Pana atunci nu vor avea ce alege.
    Soarta Romaniei e in mana PSD…Ori ajungem colonia ANTIFA a lui Soros…ori Republica securista???

  16. Eu zic ca e o fenta aruncata de psd pentru cresterea in sondaje! Daca erau seriosi, puteau sa dea jos guvernul hOrban din prima luna, asa ca: fix cum au procedat cu cotrocenistul mentinandu-l in s aun cu incalcari dese a Constitutiei, si guwernerul mieu va intra in aceeasi troaca! Va inchipuiti ca guwernerul mieu mai are destule nenernicii de implementat si daca vine psd la guvernare, nu mai poate misca nimic?! Asa ca, ramane nemernicia si prostia nulitatilor fara vot popular in functie!

  17. Nu si-au dat foc la nicio valiza, PMP USR si PNL vor castiga cu 77 % si localele si parlamentarele desi nu vor mari nici pensiile si nici taxa sau impozita cu 95% pensiile speciale. Doctorasii, profesorasii, bugetarii,pensionarii speciali si o parte din cei contributivi, carora Liviu Dragnea, Eugen, Darius, Olguta, etc. le-au dat si pe cur si pe gura pensii si salarii cat de cat mai decente vor vota cu palaria intr-o parte aceste maimute si papagali. Se aseamana cu ei, sunt aidoma lor. Asta e situatia, trebuie sa ne resemnam si sa ne vedem de treaba noastra caci „mamaliga” este rece ca un cadavru in putrefactie.

  18. Cat timp au bani ptr inarmare (suntem printre putinii care investesc 2% din PIB in inarmare), ptr securistii, pentru subventia multinatinalelor, clientelei de partid, evident ca sunt bani. Le propun PNLeprelor iohahaniste sa taie de la astia bani si sa majoreze pensiile cu 40%. Dar ticalosii decid sa faca invers taie majorarile ca sa directioneze banii acolo. PNLeprele iohhaniste decid politic (a zis-o Citu) sa-i abandoneze pe pensionarii romani.
    Sa vedem la alegeri ce va fi, ca nici mediocrul politruc Iohannis nu poate convinge pensionarul ca PSD e de vina ptr DECIZIA PNL. Pensionarul se va uita pe cuponul de pensie si va vota ca atare. Ori mareste PNL pensia cf. legii si pot castiga alegerile, ori votul majoritatii pensionarilor se va duce la PSD si/sau spre Pro Romania.
    Nu e complicat, o stie si Iohannis si PNL.

  19. @x
    Partidul are nevoie de banii pensionarilor ptr propria agenda politico-economica.
    Daca tot vreti marire cu 40%, o facem. Va dam 40% pomanagiilor apoi va impozitam pensia cu 41%. Ca sa va vina mintea la cap.

  20. fraier este si Orban.
    Eu as mari TOATE pensiile cu 40%.
    Si a doua luna le-as impozita. S-ar ajunge si la 90%, la cele nesimtite.
    Sa se roage Dorneanu sa nu ajunga la putere un partid nationalist, ca ar aduce si de acasa!

  21. Mie mi se pare strigator la cer ca un Guvern sa spuna ca nu va aplica legea. Atunci cand iti asumi guvernarea unei tari trebuie sa iti asumi si punerea in aplicare a legilor adoptate de catre cei care au fost la putere inaintea ta chiar daca acele legi nu iti convin.

    Daca Guvernul anuleaza sau modifica legea prin Ordonanta de Urgenta atunci motiunea de cenzura este necesara pentru ca Parlamentul sa poata respinge ordonanta si sa previna Guvernul in a adopta noi ordonante. Blocare Guvernului sa adopte ordoneante este prioritatea dupa pararea mea.

    Marirea pensiilor se poate aplica chiar daca ar duce la inflantie si in final marirea nu ar fi in mod real de 40%. Asta poate fi un lucru rau si PNL-istii poate ca au dreptate insa legea e adoptata si trebuie aplicata altfel nu mai suntem stat de drept.

    • @Adrian83
      Pentru a plati pensiile acum, la nivelul actual e nevoie ca statul să se imprumute. Din ce colecteaza la CAS nu reuseste să acopere pensiile, stiai?
      Dacă mai mărim pensiile, inclusiv cele speciale de 200-300 de milioane !, cu 40% – îți dai seama că e numai din imprumuturi?
      Cine și cum dă banii inapoi? Te-ai intrebat vreodată?

    • @Mircius

      Explicatiile nu conteaza, legea trebuie respectata. Asa daca am decis sa nu mai respectam legea ce-ar fi sa nu mai respectam nici codul penal? Asa cum gasesti tu explicatii pot gasi ei eu, nu mai sunt locuri in puscarii, costa prea mult sa dai bani pentru detinunti, procese la CEDO, mai bine nu ii mai bagam la puscarie si iesim mai ieftin.

      Daca tot facem ceva pe legile adoptate de Parlament de ce nu il defiintam si sa lasam doar Guvernul sa face ceva vrea? Guvernul este executiv adica executa ceea ce decide Parlamentul. Asa e in democratie.

    • @Adrian83
      Aici nu este vorba de respectarea legii. Este vorba de reaua credinta a celor care au facut legea.
      Nu poti sa arunci tara in haos pentru ca o gasca de iresponsabili vor ei sa fie la putere forever.
      Ai vazut ce s-a intamplat cand au umblat la salarii si pensii. Devalorizare RON, inflatie, dublare sau chiar triplare preturi la alimentele de baza.
      Ce faci cu cei 1.2 milioane care lucreaza pe salariul minim? In multinationale nu prea intalnesti salariu minim. Majoritatea sant mici companii cu capital romanesc care sant aproape de linia de plutire.
      Asta cu imprumuturile e o tampenie. Chestia cu crestere economica pe consum iar este o tampenie pentru ca noi nu producem atat cat sa asiguram consumul. Crestere pe consum se face din importuri. Deci inprumutam bani sa-i bagam in economiile altora.
      Peste cativa ani ce crezi ca o sa se intample? O caruta cu datorii si noi cu praful pe toba.
      Aceasta a fost si reteta Greciei spre dezastru, lafaiala bugetara si cand a venit nota de plata au taiat pensii si salarii cu 60%.
      Singura modalitate ar fi invenstitiile masive sa creem 2 mil de locuri de munca si pe urma putem creste pensiile si cu 50-60%
      Altfel orice pomponel vine si face pensia minima 10 000 ca vrea el sa castige voturi.

    • @tetea

      O fi cum zici tu, nu te contrazic, insa statul de drept inseamna ca legile trebuiesc respectate. Nu poti sa zici ca sustii democratia si statul de drept refuzand punerea in aplicare a legilor. Pentru orice lege putem gasi argumente ca nu e buna si ca nu ar trebui aplicata. Dupa logica ta Guvernul, primariile, consiliile locale, persoanele fizice ar putea sa nu mai respecte legile daca le considera proaste sau facute cu rea credinta.

  22. ”Dacă PSD se ține de ceea ce spune, pentru Guvernul Orban va urma o moțiune de cenzură, cu șanse mari să treacă.”
    Si daca nu se tine, Ioana?
    Tot cu tariceanu tii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.