A doua tragedie de la Katyn

După trei partiţii succesive care au dus la dispariţia statului, după masacrarea, la Katyn, în 1940, a florii intelectualităţii care a restabilit statalitatea, Polonia îşi pierde astăzi preşedintele şi mulţi alţi înalţi demnitari într-un accident aviatic petrecut în locul tragediei din Al Doilea Război Mondial.Accidentul s-a întâmplat la Smolensk, acolo unde, în 1940, 22.000 de ofiţeri şi intelectuali polonezi au fost asasinaţi de către NKVD, la ordinul lui Stalin. Oficialii polonezi urmau, de altfel, să participe la comemorarea acestor victime, iar o parte dintre cei morţi în accident erau chiar urmaşi ai polonezilor asasinaţi în urmă cu 70 de ani.

Ofiţerii şi intelectualii ucişi la Katyn au fost cei care au repus Polonia pe hartă, în 1918, după ce ţara a fost împărţită succesiv, până la dispariţie, de către Rusia ţaristă, Prusia şi Imperiul Habsburgic, în cursul secolului XVIII. Dispărea astfel floarea celei de a doua republici poloneze, iar preşedintele Kaczynski, şeful celei de a treia republici, a murit în acelaşi loc blestemat pentru istoria ţării sale.

Accidentul aviatic de sâmbătă de la Smolensk s-a soldat cu moartea preşedintelui Lech Kaczynski şi a soţiei sale, a şefului Statului Major al armatei, şefului serviciului naţional de securitate, guvernatorului băncii naţionale, vicepreşedintelui Seimului, şefului institutului pentru cercetarea arhivelor poliţiei politice, a unui episcop şi a mai multor deputaţi.

Masacrul de la Katyn, o pădure şi o localitate în apropierea Smolenskului, a avut loc în aprilie-mai 1940, după invadarea Poloniei de către armatele nazistă şi sovietică. Cele două mari puteri au stabilit împărţirea Poloniei încă din 1939, printr-un aşa-numit pact de neagresiune. Armata Rusiei sovietice a luat 250.000 de prizonieri. Soldaţii au fost eliberaţi, în schimb Stalin a ordonat împuşcarea ofiţerilor, fie activi, fie în rezervă.

Asasinatele au avut loc în pădurile din împrejurimile Smolenskului (teritoriu care a aparţinut Poloniei), care s-au umplut de gropi comune. Acestea au fost descoperite în 1943 de armata nazistă de ocupaţie. Hitler nu a întârziat să dea vina de pe inamicii sovietici, iar Stalin să acuze Germania Nazistă. Manipularea a continuat până în 1990, când fostul preşedinte Mihail Gorbaciov a admis implicarea URSS în masacru.

În urmă cu doar trei zile, Katynul a găzduit un eveniment istoric: premierul rus Vladimir Putin a vorbit pentru prima dată despre crimele comise de Stalin, în prezenţa premierului polonez Donald Tusk. Putin a omis însă să ceară scuze în numele Federaţiei Ruse, moştenitoarea URSS, şi chiar a precizat că 32.000 de prizonieri de război sovietici au murit în Polonia de foame şi boli, după războiul împotriva Rusiei Sovietice dintre 1919 şi 1920, în urma căruia Polonia şi-a reafirmat independenţa. Putin a readus astfel în discuţie teza răzbunării lui Stalin pentru înfrângerea în faţa Poloniei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.