Adio adoptării euro în 2014!

România nu e pregătită să adopte moneda unică europeană. Inflaţia şi deficitul bugetar sunt principalele piedici în acest scop.

Mesajul vine chiar din partea Comisiei Europene, care a recomandat azi aderarea Estoniei la zona euro de la 1 ianuarie 2011, anunţând însă că alte opt state candidate la aderarea la zona euro, printre care şi România, nu sunt pregătite.

Astfel, românii vor mai avea de suportat costul generat de schimbul valutar mulţi ani de acum încolo, până când economia va fi pregătită. Deşi câştigă în lei, cei mai mulţi dintre ei au rate bancare sau facturi calculate la cursul euro.

Şi asta pentru că situaţia Greciei îi determină pe oficialii europeni să înăsprească condiţiile de aderare la zona unică.

Liber la euro doar pentru Estonia

Cele nouă state membre ale UE care fac obiectul raportului de convergenţă 2010 sunt Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România şi Suedia.

„S-a constatat că nici una dintre celelalte opt ţări evaluate în cadrul raportului nu a îndeplinit toate criteriile de convergenţă pentru adoptarea monedei euro”, precizează executivul european în raportul său prezentat azi, care constată că în cele opt ţări menţionate rata inflaţiei este prea mare, la fel şi deficitele bugetare.

Raportul de convergenţă prezentat miercuri de CE evaluează progresele înregistrate în direcţia convergenţei în ţările care au derogare de la aderarea la zona euro. Evaluarea are loc pe fondul crizei financiare globale, care a afectat perspectivele convergenţei nominale.

Documentul mai arată că cele nouă state membre care beneficiază de aşa-numita „derogare” au realizat progrese inegale în direcţia adoptării euro, iar opt dintre ele, printre care şi România, nu îndeplinesc încă toate condiţiile pentru adoptarea acesteia.

De asemenea, evaluarea CE subliniază rolul monedei euro ca pilon al politicilor pe termen mediu şi confirmă că „eforturile susţinute în materie de politici, precum şi recurgerea sistematică la politici de stabilitate duc la rezultate concrete”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.