Moldova, atrasă într-o înscenare sovietică de spionaj

Arestat pe 7 aprilie la Tiraspol, sub acuzaţia de spionaj în favoarea Chişinăului, jurnalistul moldovean Ernest Vardanean a mărturisit şi şi-a facut autocritica la televiziunea transnistreană pentru că a colaborat cu serviciile secrete moldoveneşti şi a trădat Transnistria. Chişinăul neagă afirmaţiile şi susţine că autorităţile moldovene cunosc Transnistria ca pe propriul buzunar şi nu au nevoie de spioni la Tiraspol.

Vorbind despre studenţia sa la Chişinău, Vardanean a declarat că, în 2001, a fost abordat de Nicolae Botezatu, din Serviciul de Informaţii şi Securitate, care l-a întrebat despre situaţia politică din Transnistria şi a încercat să-l convingă să colaboreze cu el, relatează Ştirea Zilei. „Am fost ameninţat ascuns că, dacă refuz, nu voi absolvi facultatea. Şi nu doar eu, ci şi soţia mea, care era studentă la Chişinău”, a spus Vardanean. În povestea de spionaj apare şi reprezentantul moldovean de la acea vreme în Comisia Unificată de Control, care a încercat să-l convingă pe Vardanean să colaboreze.

Dupa ce şi-a ales un pseudonim, jurnalistului i s-a cerut să adune informaţii de la întâlnirile cu ambasadorii europeni acreditaţi la Chişinău, pe care trebuia să-i întrebe despre poziţia lor faţă de problema transnistreană, dacă vor să efectueze presiuni asupra regimului separatist şi cât de loiali sunt Chişinăului. Nici obţinerea unui post de secretar ONU la New York, în 2009, nu l-a scapat pe Vardanean de misiunea sa secretă. „Botezatu mi-a spus că plecând în SUA eu îmi voi continua activitatea împotriva altor ţări, cum ar fi Federaţia Rusă”, a declarat Vardanean.

Prezent la emisiunea menţionată, şeful serviciilor secrete de la Tiraspol, Vladimir Antiufeev, a spus că „dacă ţări precum Rusia vor solicita mai multe informaţii, noi le vom prezenta”. Antiufeev a mai precizat că Vardanean a cerut autorităţilor transnistrene să-i păzească familia de serviciile secrete moldoveneşti.

Cu totul altfel este văzut cazul Vardanean în presa moldoveană. Europa Liberă scrie că, în urmă cu o săptămână, a apărut o scrisoare semnată de jurnalist în care acesta spunea că este supus unor tehnici speciale de tortură şi că nu trebui să se dea crezare unui eventual autodenunţ sau unor declaraţii compromiţătoare pe care le-ar putea face. Soţia lui Vardanean nu a putut confirma autenticitatea scrisorii, însă a deplâns starea soţului ei, pe care l-a văzut cu câteva zile înaintea apariţiei scrisorii.

Ministrul moldovean al Reintegrării, Victor Osipov, a spus că înregistrarea a fost făcută sub presiunea autorităţilor din Transnistria. „Nu vreau să dau atenţie acestui video, deoarece cred că, sub presiune, poţi spune orice fel de declaraţii, ştiind că soţia şi copilul sunt ameninţaţi”, a spus Osipov, citat de Info-Prim Neo. Cât despre necesitatea spionării autorităţilor de la Tiraspol, Osipov a spus că „în Transnistria nu există nici un secret pentru noi. Noi ştim totul, dar nu spunem pentru că nu este cazul. Nu pot exista secrete atunci când este vorba despre un contact atât de larg pe o parte a Republicii Moldova pe care o cunoaştem şi avem posibilitatea să o urmărim sub toate aspectele”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.