Al Doilea Război Rece – frontul pandemiei

Săptămâna aceasta, Senatul SUA urmează să voteze o lege care îi sancționează pe oficialii chinezi responsabili de violarea drepturilor omului în Xinjiang, provincia cu populație uigură, musulmani, din nord-vestul Chinei. Senatul a votat deja, în prima lectura, o versiune a acestei legi, în 2019. Iar Camera Reprezentanților a adoptat o variantă și mai dură a acestei legi. În scurt timp, intrarea în vigoare a acestei legi va depinde doar de președintele Donald Trump. Ce se va întâmpla? Am văzut că președintele Trump nu a făcut pasul înapoi când a venit vorba de o lege care să sustina dreptul la proteste împotriva Chinei în Hong Kong.

Frontul legislativ al războiului China-SUA

Proiectele de lege nu se opresc aici. Un grup de senatori republicani a propus o lege pentru tragerea la răspundere a celor vinovați pentru răspândirea gripei covid9. Dacă legea aceasta va intra în vigoare, îi va permite președintelui SUA să le înghețe activele, să le interzică călătoriile, să le anuleze vizele și să le restrângă accesul la afeceri în SUA acelor chinezi care ar fi găsiți vinovati pentru accelerarea răspândirii epdemiei încă din primele zile, pe baza unor dovezi ce ar urma să fie furnizate de un organism independent, cum ar fi ONU.

Ba chiar sunt voci la Washington care spun că SUA studiază posibilitatea anulării principiului imunității suverane, pentru a putea da în judecată China pentru pagubele produse de virus și cea mai gravă recesiune americană din circa o sută de ani.

Nu-i vorba, nici China nu stă degeaba pe acest front legislativ al noului război. În Hong Kong, spre exemplu, se pregătește o legislație de urgență care va incrimina huiduirea imnului național al Chinei și care ar putea duce la eliminarea din programa școlară a culturii civice.

Frontul economic și ”dușmanii” americani ai lui Trump

Oricare dintre legile aflate în proiect menționate ar duce la deteriorarea și mai grava a relațiilor China-SUA, cu impact imediat pe un alt front al războiului – cel economic. Publicația chineză Global Times avertiza recent cu ”un tsunami de furie”, în cazul în care SUA ar îndrăzni să controleze fluxurile de capital către China sau să-i sancționeze pe oficialii chinezi. Ce ar însemna această furie? Refuzul Chinei de a mai respecta angajamentele din ”Faza unu” a acordului comercial cu SUA, semnat în ianuarie, când la Wuhan apăruseră deja primele cazuri de gripă. Asta ar priva SUA de exporturi de sute de miliarde de dolari în China. Beijingul ar putea invoca forța majoră drept motiv pentru incapacitatea de a mai importa din SUA.

O asemenea evoluție ar fi catastrofală pentru președintele Donald Trump, care va avea de înfruntat alegerile prezidențiale în această toamnă. Trump are nevoie de rezultate economice, or în SUA s-au înregistrat peste 20 de milioane de șomeri în câteva săptămâni, din cauza izolării sociale în fața unui virus. O lovitură economică din partea Chinei care să se adauge realităților economice interne ar fi prea mult pentru administrația Trump. Este motivul pentru care președintele încearcă să pună presiune pe Federal Reserve pentru a trece la dobânzi negative (practicate deja în zona euro, în Japonia), pentru ca băncile să fie forțate să împrumute cât mai mult și mai ușor, în speranța refacerii economice.

Trump are inclusiv inamici interni pe acest front economic al războiului cu China. Șeful Fed, Jerome Powell, nu vrea să treacă la dobânzi negative. Iar șeful Centrului de Prevenire și Combatere a Bolilor, Anthony Fauci, susține că este prea devreme pentru redeschiderea economiei SUA. Ambele poziții îl dezavantajează uriaș pe Trump în campania pentru președinție.

Frontul politic și ”Beijing Biden”

Asta duce la al treilea front al războiului – cel politic. Pentru a abate atenția de la situația economică ce se agraveaza, Donald Trump nu are decât varianta de a se axa și mai mult pe rivalitatea cu China. Și astfel, alături de secretarul de Stat Mike Pompeo și de servicile secrete, Donald Trump este gata să dea vina pe Partidul Comunist Chinez pentru morții de gripă din Statele Unite. ”E mai rău decât Pearl Harbour. E mai rau decât World Trade Center. Nu a mai fost un asemenea atac… Ar fi putut fi oprit în China. Trebuia oprit la început”, spune Trump.

Cât privește cursa electorală împotriva lui Joe Biden, președintele Trump mizează pe aceeași carte a rivalității cu China și îl numește pe contracandidatul său ”Beijing Biden”, date fiind afacerile din China ale familiei Biden.

Nu epidemia de covid19 este cauza acestui război nedeclarat între China si SUA, ea nu face decât să-l amplifice. ”Pandemia a venit exact când începea Al Doilea Război Rece între SUA și Republica Populară Chineză – superputerile vremurilor noastre, cu UE și alți aliați ai SUA sperând că vor rămâne nealiniați”, scria istoricul Niall Ferguson, la jumătatea lunii trecute, pentru The Spectator.

Niall Ferguson: Trump si Xi pot pierde războiul cu virsul

Ferguson consideră că prima faza a acestui război, faza coronavirusului, se va solda cu o înfrângere atât pentru Donald Trump, cât și pentru omologul său chinez Xi Jinping. Cel puțin către o asemenea concluzie ne conduce istoria: marile imperii clachează mai repede în fața unor epidemii decât țările mici sau orașele-state. Donald Trump poate pierde alegerile din noiembrie în fața lui Joe Biden, scrie Ferguson. La fel au fost pierdute de președintele în exercițiu alte alegeri post-război și post-epidemie (de gripă spaniolă); în 1920, Woodrow Wilson a pierdut în fața lui Warren Harding. ”Pentru Beijing, alegerea lui Biden ar fi împlinirea unui vis, pentru că a fost întodeauna candidatul prochinez al Partidului Democrat, alături de Mike Bloomberg. Marea întrebare este cine va veni după Biden, dacă acesta va deceda (așa cum s-a întâmplat cu Harding). Doamne ajută să nu fie altcineva pe nume Warren (Elizabeth Warren, posibil vicepreședinte al lui Biden – n.red.)”, scrie Ferguson.

După această pandemie, ”SUA vor avea ocazia să repare două mari defecte ale sistemului: confuzia între politică și showbiz (creată de Trump) și scleroza cronică a statului paralel american (cea care l-a creat pe Trump)”, mai scrie Ferguson.

Cum va evolua acest război rece? Se va ajunge la o destindere, precum în primul Război Rece? Va câștiga America? Va câștiga China? Sau Europa? Niall Ferguson răspunde printr-o întrebare: ”Unde vor fi cele mai mari oportunități pentru tineri în lumea post-pandemie? În China? În Europa? Sau în America? Știți răspunsul. Căruia dintre cele trei imperii îi vor fi mai loaiale orașele-state ce vor fi trecut cu bine peste pandemie. Din nou, știți răspunsul”.

Coexistență cu China sau al Doilea Război Rece?

Jurnalistul Pat Buchanan este și el convins că trăim acum începutul celui de al Doilea Război Rece, însă el consideră că Donald Trump este liderul potrivit al Americii în această perioadă. ”În privința Chinei, Trump este primul președinte realist din ultimele decenii. Până acum, ambele partide au ajutat China în timp ce se ridica peste Italia, Franța, Marea Britanie, Germania și Japonia, pentru a deveni a doua putere a lumii în secolul 21. Ambele partide au ignorat surplusul comercial al Chinei cu SUA, care a început de la câteva miliarde de dolari, pentru a ajunge acum la circa 500 de miliarde pe an. Niciun partid nu a observat până de curând dependența noastră de China în privința unor produse cruciale pentru apărare și sănătate. China cea puternică și răuvoitoare de astăzi este «made in the USA»”, scrie Pat Buchanan.

”Ce să facem acum? Putem coexista cu această putere expansionistă? Sau ar trebui să ducem un război rece cu ea, așa cum am făcut cu Uniunea Sovietică?”

”SUA au câștigat Războiul Rece pentru că au avut niște avantaje pe care nu le mai au acum în fața Chinei (…) China nu suferă azi de deficiențele de care suferea URSS. Spre deosebire de URSS, China are de patru ori populația Statelor Unite. URSS nu putea concura economic și tehnologic cu SUA, însă China poate fi un rival dinamic al Americii. Dacă am începe un Al Doilea Război Rece cu China, nu am face-o cu avantajele pe care America lui Truman, neafectată acasă de războiul mondial, le avea în fața URSS-ului lui Stalin, în 1945”, scrie Buchanan.

Care sunt slăbiciunile Chinei?

”Vecinii se tem de China și nu au încredere în ea. China ocupă teritoriile Indiei, după războiul de la începutul anilor 1960. Revendică toata Marea Chinei de Sud, ale cărei resurse sunt revendicate și de Vietnam, și de Malaezia, de Singapore, Indonezia, Filipine și Taiwan. Cei din Hong Kong și Taiwan se tem că Beijingul vrea să-i supună.

Chiar și Vladimir Putin are motive să fie suspicios, căci Beijingul trage cu ochiul la resursele din Siberia și din Extremul Orient rus, care a aparținut cândva Chinei.

China este un rival mai mare decât URSS-ul lui Stalin, Hrușciov și Brejnev, însă astăzi SUA nu este țara lui Ronald Reagan, cu o economie în ascensiune și cu convingerea că vom îngropa ideologia lui Marx și Lenin. Cele trei decenii post-Război Rece în care am dus cruciade prostești și eșuate pentru democrație au făcut ca această generație să nu mai aibă certitudinile și convingerile Americii din timpul Războiului Rece. A rămas doar un gust amar și lipsa curajului de a mai vărsa sânge și a investi averi pentru a converti China la stilul nostru de viață”, scrie Buchanan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9

22 de Comentarii

  1. pentru dobitocii care cred ca americancii pot cistiga un razboi in fata Kytaya
    sau care cred ca Russia se va alia cu americancii impotriva Kytaya
    sau care incearca dezbinare intre Russia si Kytaya

    Astea sint minciuni sorosiste.cine nu cunoaste filozofia rusilor sau a chinezilor vorbeste prostii.sau raspindeste propaganda sorosista.
    Armatele celor 2 tari sint total devotate celor 2 presedinti ,Putin si Xi.Amindoi sint iubiti de popor. Aproape 90% dintre rusi simt prietenie fata de chinezi.Si reciproca.Oricit se zbat americancii si sorosistii sa submineze din interior cele doua tari,n-au sansa pentru ca cele 2 popoare stiu ce ar insemna sa-si dea tara strainilor

    Dincolo de prietenia intre cei 2 presedinti Putin si Xi exista pragmatism in relatiile dintre cele 2 superputeri.In alianta militara , Russia si Kytaya sint invincibile.Isi asigura reciproc spatele.
    Daca Russia cade atunci Kytaya ramine singura si asta i-ar aduce sfirsitul .si viceversa..

    Marchievici e pe linga , ca deobicei..

  2. Cand a fost SUA democratie ???
    In istoria ei in Uniunea Sovietica Ailalta (USA) nu au fost respectate drepturile omului.
    Populatia indiana a fost macelarita si deposedata de pamant.
    Pe teritoriul sua a fost cea mai aspra sclavie si discriminare rasiala, abolita in acte, practic a ramas.
    In timpul ww2 cetatenii americani de origine japoneza au fost deportati in lagare de concentrare.
    Dupa ww2 a fost vanatoarea McCarthy-sta de vrajitoare cu condamnari politice si interziceri de drepturi civile.
    Dupa amestecul inadmisibil in IRAK unde sua lupta contra armelor chimice inexistente a lui Saddam s-a inceput lupta cu terorismul cu consecinta- interzicerea unor drepturi si libertati prin asazisul Patriot Act.
    Dupa ce lupta cu terorismul s-a fasait iata ca a aparut ca o mana cereasca lupta cu pandemia alt prilej pentru a taia din drepturi si libertati.

  3. Asta nu e razboi rece pentru ca intr-un asemenea razboi nu mor sute de mii de oameni, asta e Razboi Bolsevic Mondial, dar
    pentru dusmanii SUA si ai lui Trump nu conteaza deosebirea! Cum nu conteaza ca PRIMUL CAZ DE INFECTARE CU VIRUSUL BOLSEVIC CHINEZ A FOST CEL MAI TARZIU IN…OCTOMBRIE 2019 si in niciun caz „IN IANUARIE 2020” cum intr-o sincopa de memorie sustine autorul!!! Si nu e nevoie sa creada cineva in luna octombrie cand se stie ca in decembrie 2019 a anuntat China bolsevica epidemia si NU PRIMUL CAZ!? Mi-e o jena incomensurabila…

  4. China nu e Afganistan. China e China, dacă cade va trage pe foarte mulți după ea. Americanii nu-și permit, dacă nu sunt capabili să mențină ritmul, vor pe dinafară, cât despre UE nu există în ecuație.

  5. In primal rind, ceea ce train in Zilele acestea este :O LOVITURA DE STAT LA PLANETA. FENTA ESTE VIRUSUL SI GOLUL ESTE CONTROLUL TUTUROR NATIILOR PRIN INJECTAREA BIPEZILOR CU NANOTEHNOLOGIE. In alta ordine de idei:America isi AUTODISTRUGE economia zilele acestea,. F. multe firme sunt dependente de Chinese.Dar hai sa aruncam si o privire in Canada:Trudeau ofera 2000$celor afectati de covid si injecteaza in agricultura aprox 250 000 000 $

  6. 1.Pana astazi SUA a fost imaginea esecului in combaterea epidemiei cu 30% din infectatii lumii si cu 20% din morti!
    indiferent cat mai freaca menta cu China sau cu Rusia, sistemul american s-a dovedit subred si la cheremul altora ,care de fac conduc SUA !
    Filmul „Soc si groaza „(Shock and Awe) arata clar cine conduce de fapt SUA!
    2.S-a trecut de mult (de 20-30 de ani)de faza unor arme clasice (avioane,tancuri,fregate) in faza unor arme pe care omenirea inca nu le imagineaza!Dar fraierii cumpara in continuare avioane,tancuri,fregate
    3. Domnia lui Trump,haotica,aiuristica si teatrala va inceta in noiembrie,escrocul Biden are intre 8-11 puncte peste Trump!
    4.Pentru gripa zisa „spaniola”,dar lansata din Kansas -SUA ,a platit SUA daune zecilor de milioanelor de familii ramase fara cei dragi?Ca noi nu stim…
    5.Cand China are PIB-ul cu cca 5 mii de miliarde de dolari peste cel al SUA in 2019(25000 miliarde la 20.000 )si se duce inainte, mai putem vorbi de ‘superioritatea”unui sistem?Intrebarea o pun cei de la FMI si WB!

  7. 1.Pana astazi SUA a fost imaginea esecului in combaterea epidemiei cu 30% din infectatii lumii si cu 20% din morti!
    indiferent cat mai freaca menta cu China sau cu Rusia, sistemul american s-a dovedit subred si la cheremul altora ,care de facto conduc SUA !
    Filmul „Soc si groaza „(Shock and Awe) arata clar cine conduce de fapt SUA!
    2.S-a trecut de mult (de 20-30 de ani)de faza unor arme clasice (avioane,tancuri,fregate) in faza unor arme pe care omenirea inca nu le imagineaza!Dar fraierii cumpara in continuare avioane,tancuri,fregate
    3. Domnia lui Trump,haotica,aiuristica si teatrala va inceta in noiembrie,escrocul Biden are intre 8-11 puncte peste Trump!
    4.Pentru gripa zisa „spaniola”,dar lansata din Kansas -SUA ,a platit SUA daune zecilor de milioanelor de familii ramase fara cei dragi?Ca noi nu stim…
    5.Cand China are PIB-ul cu cca 5 mii de miliarde de dolari peste cel al SUA in 2019(25000 miliarde la 20.000 )si se duce inainte, mai putem vorbi de ‘superioritatea”unui sistem?Intrebarea o pun cei de la FMI si WB!

  8. Iar isi baga dracu coada unde nu-ifierbe oala, „Senatul SUA urmează să voteze o lege care îi sancționează pe oficialii chinezi responsabili de violarea drepturilor omului în Xinjiang, provincia cu populație uigură, musulmani, din nord-vestul Chinei. Senatul a votat deja, în prima lectura, o versiune a acestei legi, în 2019.”! Ce treaba au scofalcitii mincinosi cu chinica de se baga puternic in statul lor cu orice? Cumva se au la mana unii pe altii sau au semnat un act care ii distrug?!

  9. 1.
    Poate intereseaza pe cineva acest articol, daca vorbim de „vina” si cautam tapi ispasitori pentru criza economica, atunci vina se poate imparti… pana (si daca) aflam cine a fost cu adevarat responsabil.
    Cine are oare un interes morbid, obsesiv, in a scotoci cele mai indepartate si greu accesibile locuri ale planetei in cautarea celor mai rari patogeni/virusi pentru a crea un soi de banca de date a virusilor?? In ce scop? Stiintific, desigur, si pentru a fi pregatiti preventiv pentru noile epidemii/pandemii care de 20 ide ani incoace izbucnesc regulat, anual, si necesita obligatoriu vaccinari de masa pe tot mapamondul.
    „The nonprofit organization partnered for years with a USAID program called Predict. Launched in 2009, the program took tens of thousands of wildlife samples and identified hundreds of new viruses that could pose a threat to humans in order to create an “early-warning system” for the next pandemic. The Trump administration declined to renew the program’s funding late last year. Its work has continued through an initiative called the Global Virome Project, for which Daszak is the secretary and treasurer.”
    https://www.washingtonpost.com/national-security/suspicion-of-wuhan-lab-ensnares-new-york-nonprofit-testing-bat-coronaviruses/2020/05/12/22d0d642-8f3c-11ea-8df0-ee33c3f5b0d6_story.html

  10. 2. Continuare la citatul din (1):
    „Critics of the “early-warning system” approach say it would be onerous and costly to identify all of the world’s zoonotic viruses, let alone figure out which ones will enjoy the exact alignment of circumstances to spill over and cause the next pandemic.
    Andersen said the scientific research that EcoHealth and its partners in China have been doing is very important to better understand coronaviruses and how they work — but he takes issue with the panacean rationale.
    “I feel the claim they are making that you can prevent the next pandemic by doing this type of work is preposterous,” Andersen said. “If you could, given they worked in Wuhan for so long specifically, you would have thought they could have prevented the current pandemic, and they didn’t.”
    https://www.washingtonpost.com/national-security/suspicion-of-wuhan-lab-ensnares-new-york-nonprofit-testing-bat-coronaviruses/2020/05/12/22d0d642-8f3c-11ea-8df0-ee33c3f5b0d6_story.html

  11. De peste 30 de ani privim emotionati la „Revolutii” colorate si „Primaveri” sau „Ierni” insangerate, ades presarate cu asasinate din luneta, toate cu un scop expres — „regime change”/shimbarea regimurilor care nu se dau pe brazda globalismului, care nu sunt entuziasmate de „One World Order” sub un unic hegemon si sistem de guvernare, mai ales cele care nu se deschid larg la violul resurselor solului si subsolului pe de pomana.
    Exista chiar cursuri academice patentate de fabricare a revoltelor, vezi Gene Sharp & discipolii (odihneasca-se!) — de la Serbia la Egipt, Iran, Siria, la Maidan, la #rezistorii de pretutindeni si multe altele. Si dl Soros cu sponsorizarile…
    Peste tot se mizeaza pe cativa cai troieni — slabiciuni inerente ale sistemului si supralicitarea problemelor unor minoritati.
    A sosit randul Chinei la momentul pitrivit. Uigurii, miscarea Falun Gong, unii intelectuali si o larga diaspora de expatriati care, si ei ca noi, vor „o tara ca afara.”
    https://m.youtube.com/watch?v=XMJ0EmMfb3U

  12. Prezentul Nu poate fi comparat cu un război rece clasic, sau cel puțin nu la început, din moment ce este influeța economică a Chinei nu politică și militară ca la URSS. Nu va exista subsituent prea curând pentru ce e Made in China, oricât și-ar dori americanii. Și nici pentru banii chinezești în țări sărace din Africa și nu numai.

    Cu cât încearcă americanii să-i izoleze pe chinezi, îi vor face să fie și mai competitivi și să-și creeze alternative la orice tehnologie ar vrea Trump să le blocheze accesul.

  13. Un articol care scoate la iveală o mica parte din lupta pentru influența iar resursele un astfel de conflict sunt colosale ….mai spunem ca India ca numar locuitori ajunge China …_paradoxal ramane faptul ca in plina pandemie mondiala populația globului creste cu cateva zeci de mii de locuitori pe zi asta este ceea mai mare problemă a omenirii … toate datele sunt ingrijoratoare in 1955 eram 2,7 miliarde acum in 2020 suntem 7.7 miliarde …deci daca 2,7 in 65 de ani a dus la o crestere cu 300% …ne putem imagina cati ajung sa faca 7.7 miliarde in urmatorii 65 de ani ?????? Este înfiorator ….

  14. P1.
    Ar mai fi multe de spus pe marginea acestei analize ample.
    Selectez doar cateva puncte.
    1. Pat Buchanan este un analist stralucit cu orizont vast, respectat, probabil unul dintre cei mai buni intre conservatori. Sa nu uitam insa ca apartine aceleiasi vechi linii de gandire: Revelator in acest sens, ultima fraza: „A rămas doar un gust amar și lipsa curajului de a mai vărsa sânge și a investi averi pentru a converti China la stilul nostru de viață”, scrie Buchanan.” — ceea ce rezuma perfect diferentele de mentalitate intre Vestul cuceritorilor si Estul confucianist.
    Aidoma cruciatilor de odinioara, Vestul, in numele „convertirii” la „stilul sau de viata” — fundamental utilitarist pragmatic care tinteste nu competitia onesta cum pretinde, nici democratia universala, ci hegemonia imperiala, o relatie mai curand militarista intre supusii sai, de tip senior-vasal, care nu tolereaza alternative, competitie si nici coexistenta pasnica cu alte modele de existenta, dupa caderea URSS. Documentul clasic de acum care sintetizeaza aceasta doctrina este „Project for the New American Century.”
    China, pe de alta parte, desi are un partid politic unic (dar cu factiunile/orientarile sale in interior), a devenit esentialmente din punct de vedere economic un stat capitalist, ceea ce politologii numesc „capitalism de stat.” In paranteza fie spus, fostele state socialiste din Eu au fost si ele niste variatiuni pe aceeasi tema.

  15. P2.
    2. Ceea ce diferentiaza major cele doua sisteme, Vest-Est, in „expansiunea” lor in afara granitelor, este modul de relationare cu celelalte state. In timp ce, sistemul vestic cauta in mod expres, explicit „convertirea”, si conditioneaza orice fel de tranzactii si investitii dupa o lista de criterii, China nu conditioneaza investitiile si proiectele bilaterale prin schimbari de regim abrupte. Prefera sa obtina acces la resursele de care are nevoie prin oferta de a construi infrastructura la costuri rezonabile, implementarea unor tehnologii moderne, asistenta si credite pe termen lung cu dobanda foarte mica. Altfel spus, schimbarea mentalitatilor celor cu care coopereaza, vine nu prin impozitie artificiala, fara fond, dinafara, ci prin schimbarea si imbunstatirea conditiilor de trai, emanciparea din saracie cronica. Asa se cladeste o clasa de mijloc, profesional calificata, cu alta viziune si alte nevoi, care previne exodul populatiei catre tarile avansate. Ceea ce implicit aduce in timp, nu peste noapte, la dchimbarea sistemului. „Orice mare calatorie incepe cu un pas”, cum spun asiaticii.
    Este diferenta dintre dominatia hegemonica si cooperare, daca vreti.

  16. Nu e niciun razboi rece, ci Al Treilea Razboi Mondial, dar voi nu va dati seama de asta, pentru ca vedeti razboiul doar ca pe o confruntare armata. Razboiul mondial precedent nu a inceput in 1939, cum cred tot felul de habarnisti mai mult sau mai putin titrati, ci in 1933, cand „Israelul” a declarat razboi Germaniei sub motivul apararii intereselor economice. Acesta a fost un razboi economic. Spre deosebire de al doilea razboi mondial, care cuprindea doar doua etape, actualul are in plus si un razboi religios, ce va fi purtat de Papa Francisc impotriva Crestinatatii. Printre alte nemernicii, Papistasul va promova „microciparea”, care deja a inceput in Rusia, SUA, Suedia, Marea Britanie, etc. Daca implantarea nanocipurilor-spion la nivel de ADN se va face prin inselatorie, in urma vaccinarii obligatorii, implanturile cu cipuri pe mana dreapta sau frunte se va face la vedere, voit. Cel care de buna voie si nesilit de nimeni va accepta ciparea isi va da acordul de a face parte din Imparatia lui Antihrist, aceasta fiind in fapt o Retea globala virtuala, numita „Internetul lucrurilor”. Nu are rost sa mai spun ca cei care vor deveni niste simple IPv6-uri se leapada de Iisus Hristos. Desi lipsiti de posibilitatea de a vinde sau cumpara, crestinii care vor scapa din calea prigonitorilor vor duce o viata mai usoara decat „microcipatii”, care vor suferi torturi ingrozitoare. Reteaua va fi deservita de catre un SuperComputer Cuantic, astfel ca pedepsele pentru cei care vor avea ganduri contrare propagandei oficiale vor fi pedepsiti automat, aproape instantaneu, si asta datorita vitezei de propagare uriase a informatiei, egale sau superioare lui 5G.

  17. P3.
    In ce priveste alegerile din noiembrie din State, este cam greu de anticipat acum rezultatul, impresia mea este ca, in cazul in care actualul presedinte nu va fi reales, revolta populara a loialistilor sai este ceva aproape garantat. Ca ar putea fi o confruntare masiva directa, coordonata similara unui razboi civil sau doar acte de gherila si hartuiala, greu de anticipat. Dar cred serios ca implementarea supravegherii si controlului de masa via tehnologii digitale ce are loc in aceste zile are de a face si cu prevenirea unei asemenea explozii. Reamintesc ca presedintele este sustinut cu patima de membrii miscarii Tea Party si militiile populare a caror organizare si antrenare consistenta a inceput acum aproape acum 20 de ani. Cel care a coagulat si a dat coerenta acestei miscari este infaimosul Erik Prince, membru al unei familii bogate, conectate si influente, fost Navy SEAL, fondatorul programului „Blackwater” (vezi cartea cu acelasi titlu de Jeremy Scahill, tradusa si la noi) care a antrenat un numar mare de combatanti civili privati sau in serviciu public (politisti, veterani) dar si straini (au fost chiar si romani printre cei care au participat la instructii), unii deveniti ulterior instructori la randul lor si contractori cu firme de securitate. Prince este unul din consultatii loiali ai presedintelui, iar sora acestuia, Betsy DeVos, este secretar de stat la departamentul educatiei din 2017. Cum spunea chiar presedintele intr-unul din discursurile sale, „Sunt patrioti care si-ar da si viata pentru mine…”
    Candidatul Democrat la presedintie, pe de alta parte, entuziasmeaza prea putin, dar are in spate anumite elite cu bani grei si conexiuni in deep state, si o masa de activisti de tip „rezist”, asa-zisii „progresisti” disperati.

    Om trai si om vedea ce urmeaza… In orice caz, un fapt ramane, fie ca o fi unul, fie ca o fi altul, lucrurile nu vor mai fi ca inainte cu siguranta…

  18. SUA vrea sa evite inevitabilul – trecerea Chinei pe locul 1 in lume. Cu disperare. N-au cum sa reușească.

  19. Se stie ca americanii vor cu orice pret sa-i opreasca pe chinezi, care au o politica economica sanatoasa comparativ cu americanii care baga pumnul in gura si aliatilor, doar ca sa fie ei no1. Daca legea trece, eu sunt curios ce tara va avea curajul sa sechestreze activele chinezesti, pentru ca asa vor americanii. Vor trebui sa aleaga de partea cui sunt, asta e sigur, vor fi surprize?

  20. „CM”, daca te-ar fi preocupat istoria, macar a ultimilor 180 de ani si in special aceea americana, atunci nu erai nevoit sa apelezi la „specialisti”, afland ca Lenin a folosit in premiera expresia contradictorie de termeni „capitalism de stat” pt a justifica/explica „teoretic” introducerea NEP, iar „ideologul” partidului bolsevic,pupilul sau Buharin a teoretizat-o
    scriptic!Nici nu se incheiasera bine nationalizarile pe toate planurile si s-au permis relatii de tip capitalist in comert
    si agricultura-manufacturi,dar finante-banci-fabrici-uzine-comert exterior in mainile statului/partidului! Rusia sovietica s-ar fi naruit cu toate sponsorizarile miliardarilor bolsevici legendati in SUA, Europa si Japonia cu toate confiscarile restrictiile, rationalizarile! Spalatii pe creiere ai comunismului mint cu nerusinare, ca niste derbedei, cand sustin aici ca China e „capitalista”!? China era si ea falimentara economic-ideologic ca si URSS si Lagarul Bolsevic de Concentrare pt
    ca nu putea ignora MILIARDUL de chinezi asasinati in 90 de ani pana in 1989 pentru instaurarea comunismului si din acest motiv a aplicat un NEP extins,dar SUB CONTROLUL SECURITATII CHINEZE, milionarii/miliardarii fiind ca peste tot in „fostele
    tari bolsevice” ofiteri sub acoperire, partidul comunist ramanand partid unic, nu ca in fostul Lagar concasandu-se!!! Dar degeaba le explici aceasta realitate spalatilor pe creiere ai comunismului,ei o tin cu „antiamericanismul/anticapitalismul
    si cu masonii si iluminati”…

  21. China e la fel de vinovata pentru covid la fel cum e America pentru gripa „spaniola”, adica deloc. Fenomene naturale, aparute intr-un loc sau altul pe planeta.

    Hai deci sa lasam prostiile si propaganda belicoasa. Cum se zicea odata: „Traiasca lupta pentru pace!”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.