Alegerile din Ucraina, o afacere de familie

Alegerile parlamentare din Ucraina, care vor avea loc pe 26 octombrie, vor fi o afacere de familie pentru clanul Baloha din regiunea vestică Transcarpatia. Familia oligarhilor Baloha este cea mai puternică din regiune, iar patru membri ai clanului încercă să intre în noua Rada Supremă, candidând din partea Blocului Petro Poroşenko, partidul preşedintelui. Este vorba de fraţii Viktor, Ivan, Pavlo Baloha şi vărul lor Vasil Petiovka.

Nu este singurul asemenea caz în cadrul Blocului Petro Poroşenko. Fiul preşedintelui, Oleksiy, candidează din partea partidului. Oksana Bilozir (cântăreaţă, artistă a poporului, deputată şi fost ministru al Culturii în timpul regimului Iuscenko), naşa uneia dintre fiicele preşedintelui, candidează şi ea din partea partidului. Până la urmă, chiar unul dintre consilierii preşedintelui Poroşenko, Irina Heraşcenko, a declarat că partidul nu va avea decât rolul de a asigura “aplicarea planului de pace al preşedintelui”, admiţând astfel că în noua “democraţie” ucraineană parlamentul nu va avea decât un rol decorativ.

Familia Baloha este criticată în presă şi oferită drept exemplu pentru nepotismul din politica ucraineană, însă fraţii Baloha nu dau importanţă atacurilor şi susţin că întreaga Transcarpatie le este loială. Ei se bazează pe faptul că la alegerile din 2012 Viktor Baloha, Pavlo Baloha şi Vasil Petiovka au fost aleşi în Rada Supremă.

Viktor Baloha este de departe şeful clanului. La 51 de ani, el a fost ministru pentru Situaţii de Urgenţă atât în tinmpul preşedintelui Viktor Iuşcenko, cât şi al preşedintelui destituit Viktor Ianukovici. Viktor Baloha a detinut ilegal aceasta funcţie, pentru că era guvernator în provincia Transcarpatia. Ca şi el, fratele său Pavlo a fost ales în 2012 şi a trecut în tabăra preşedintelui Ianukovici, alăturându-se partidului Regiunilor, de orientare pro-rusă. Mişcarea nu l-a scutit de o anchetă privind fraudarea voturilor, în urma căreia i-a fost retras mandatul de parlamentar.

Acum, în fruntea administraţiei regionale din Transcarpatia se află Ivan Baloha, în vârstă de 48 de ani, care a “moştenit” poziţia de la fratele sau mai mare.

Cu toţii fac parte din Blocul Petro Poroşenko, formaţiune care il sprijina pe preşedinte, el însuşi un oligarh cu multe pete la dosar. Preşedintele nu a avut nimic împotriva traseismului clanului Baloha, după cum pare să nu aibă nimic împotriva perpetuării puterii lor în Transcarpatia, regiunea ucraineană cunoscută drept centru al contrabandei către Europa Centrală şi de Vest.

Desigur, oligarhii Baloha au un program politic cât se poate de ambiţios şi pro-occidental. Ei, fostii oameni ai regimului pro-rus, doresc ca Ucraina să adere la NATO, ca administraţia să fie descentralizată, ca deciziile să fie luate cât mai aproape de cetăţean şi ca armata să fie cât mai repede modernizată. Mai mult, ei au promis să facă publice sumele cheltuite în campania electorală şi să arate care sunt sursele averii uriaşe pe care o deţin.

Rămâne de văzut câte din aceste promisiuni vor fi îndeplinite, având în vedere trecutul acestei familii de oligarhi. Presa ucraineană, inclusiv cea apropiată preşedintelui Poroşenko, a început să scrie că acesta încearcă să impună în ţară modelul politic brevetat în timpul regimului autoritar al preşedintelui Leonid Kucima, un regim de uniune naţională dominat de oligarhi.

Blocul Petro Poroşenko este lider autoritar în sondajele de opinie, fiind creditat cu 29%, un procent egal cu cel al următoarelor patru partide luate împreuna. Numai că Blocul lui Petro Poroşenko pare mai mult o perdea de fum în spatele căreia se ascund oameni cu un trecut dubios din fostele regimuri. Partidul lui Poroşenko are cei mai multi candidaţi (42) care fac parte din actualul parlament. Cât preţ pune acest partid pe ideologie şi pe program se vede de pe pagina sa de internet: textul platformei partidului este identic cu cel al platformei preşedintelui, publicată înaintea alegerilor prezidenţiale, doar ca “eu” a fost înlocuit cu “noi”.

“S-ar putea să avem unul dintre cele mai incompetente parlamente de până acum şi să fie şi unul eterogen. Deputaţii nu ştiu de ce e nevoie de un nou parlament. Fără o definire clară a misiunii lor va fi foarte greu să găsească ceva care să unească această forţă politică”, spune Vuitali Bala, preşedintele Agenţiei de Modelare Situaţională de la Kiev, citat de Kyiv Post.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.