“Am companii în Bahams și Cayman. Plătesc 5% taxe, nu 30%”

Documentele Panama Papers conţin informaţii despre mai mult de 100 de nume din România care vor fi dezvăluite pe măsură ce anchetele vor avansa, a declarat Paul Radu, jurnalist de investigaţii din cadrul RISE Project. Deja au fost vehiculate primele nume: Frank Timiș, Corneliu Iacubov, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vântu, Constantin Iacov.

„E o colaborare transfrontalieră, avem deja peste 100 de nume din România, dar nu e un proces de Copy/Paşte, adică nu iei datele din baza de date şi apoi le pui rapid online, e vorba de investigaţii. Noi am început acum vreo şase luni să lucrăm la investigaţiile astea şi suntem vreo zece angrenaţi în anchete. Facem analiză de date, lucrăm şi cu programatori.

Pe lângă asta colaborăm cu jurnalişti din afară ţării în reţeaua de investigaţii ICIJ. Vom mai lucra în următoarele săptămâni, în următoarea luna, cu siguranţă”, a afirmat jurnalistul de investigaţii.

Prima reacție a celor găsiți pe listele Panama Papers a venit de la Frank Timiș, un om de afaceri româno-australian, creierul afacerii Roșia Montană și fost patron din umbră al rafinăriei Rafo Onești.

„Da, am companii în Bahamas şi insulele Cayman, pentru că aceste două juristdicţii au tratat dublu cu aproape toate ţările dezvoltate din lume. Toţi investitorii preferă să investească în companiile înregistrate acolo pentru că, atunci când îşi vând acţiunile, plătesc între 1 şi 5%, nu 30% taxe pe profitul acţiunilor. Astea-s lucruri care se fac de ani de zile, mă refer, de 50, 60, 70 de ani. Normal că nu-s de acord să plătesc 30% taxe pe profitul de acţiune, în loc să plătesc 5%, dacă aceste legi sunt făcute de stat la stat”, a declarat Frank Timiş, în exclusivitate pentru Știrile TVR.

O firmă de avocatură obscură în America Centrală este sursa a ceea ce se numește cea mai mare scurgere de informații din istorie. E-mailuri și documente dezvăluie modul în care lumea celor bogaţi şi puternici – de la Vladimir Putin, la regele Salman al Arabiei Saudite, la Lionel Messi, fotbalist al FC Barcelona, la preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko şi până la prim-ministrul Islandei – ascunde relațiile de afaceri folosind paradisuri fiscale offshore.

Sute de jurnaliști din întreaga lume au analizat în secret terabiţi de date de la Mossack Fonseca, o firmă de avocatură din Panama cu birouri in intreaga lume.

Descoperirile lor au fost publicate în mod colectiv la 3 aprilie sub numele de Panama Papers. Justiţia din Panama va deschide o anchetă asupra scandalului de evaziune fiscală care implică înalţi responsabili politici, sportivi sau din lumea afacerilor, a anunţat Ministerul Public la Ciudad de Panama. „Faptele descrise în media naţionale şi internaţionale sub denumirea vor face obiectul unei anchete”, a menţionat ministerul public într-un comunicat.

Şefi de stat şi alţi politicieni de rang înalt, miliardari, celebrităţi, sportivi, dar şi reţele criminale se numără printre beneficiarii reali a peste 214.000 de societăţi offshore înregistrate în 21 de paradisuri fiscale, relevă o anchetă jurnalistică efectuată în comun de 107 instituţii media care au reuşit să intre în posesia unor documente din arhivele secrete ale unei societăţi panameze de consultanţă, Mossack Fonseca.

Timiș a utilizat compania Castle Europa Limited înființată în Bahamas de asocații de la Mossack Fonseca în afacerile sale demarate în România în anii ‘90. El este considerat un aventurier, dar şi un împărat al Africii pentru că marea sa lovitură a dat-o în vestul continentului negru, acolo unde luptele tribale sunt la ordinea zilei, ambiţiile dictatorilor sunt permanente şi într-o vreme ebola își făcea de cap.

Frank Timiş a încercat să se lanseze în mineritul european în 1995, atunci când a pus mâna pe minereul de aur de la Roşia Montană, unul dintre cele mai mari din lume. Unul din pilonii afacerilor sale din România era compania Central Europe Petroleum, care alături de VGB Invest, a înființat la Londra, Balkan Petroleum, companie care a deținut fosta gaură neagră a economiei românești, rafinăria Rafo Onești. Practic, CEP deținea jumătate din Balkan Petroleum, în timp ce cealaltă jumătate a fost controlată de VGB Invest. În fața Balkan Petroleum a fost împins Marian Iancu, fostul patron al Poli Timișoara.

Acesta a fost condamnat la zece ani închisoare pentru că a prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei şi prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultând un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4569 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.