Şi directorii de muzeu o iau razna cu misiuni secrete

ANRM cere demiterea conducerii Muzeului Național Cotroceni

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei (ANRM) îi solicită președintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, să demită conducerea Muzeului Național Cotroceni. În fapt, membrii conducerii au dat dovadă de o atitudine abuzivă și discriminatorie.
În data de 25 octombrie 2017, fără vreun motiv sau temei legal, conducerea muzeului a interzis accesul domnului Cătălin Șerban, membru în Consiliul Director al ANRM, la vernisajul expoziției ”Familia Regală a României pe frontul Marelui Război”, vernisaj urmat de un concert. Înscrierea participanților la acest eveniment s-a făcut on-line, procedură îndeplinită de domnul Cătălin Șerban în data de 22 octombrie 2017, apoi și-a înscris după aceeași procedură și alți membri ai familiei sale.
Însă, cu cinci ore înainte de vernisajul expoziției, domnul Cătălin Șerban a fost contactat telefonic de un reprezentant al Muzeului Național Cotroceni, care i-a comunicat sec că Serviciul de Pază și Protecție nu îi permite accesul la evenimentul din seara respectivă. Reprezentantul ANRM a solicitat lămuriri telefonice și a primit răspunsul că decizia a fost comunicată conducerii muzeului de către conducerea superioară a Serviciului de Pază și Protecție. Domnul Cătălin Șerban s-a deplasat personal la poarta Muzeului Național Cotroceni, unde a cerut lămuriri suplimentare. După îndelungi insistențe, personalul muzeului aflat la poartă i-a confirmat că decizia interzicerii accesului a fost luată de Serviciul de Pază și Protecție (SPP), nu de conducerea muzeului. Domnul Cătălin Șerban a fost îndrumat să se adreseze ofițerilor SPP, care i-au spus că nu există nici o interdicție nici la adresa sa, nici la adresa vreunui alt membru al familiei sale. Ofițerul de serviciu a verificat acest lucru la superiorii săi, în prezența domnului Cătălin Șerban, apoi a revenit asupra declarației inițiale și i-a spus că există o interdicție de acces la eveniment.
Reprezentantul ANRM a cerut lămuriri suplimentare din partea conducerii superioare a dispozitivului SPP Cotroceni. La poartă a venit un domn locotenent-colonel pe nume Chițu, care i-a comunicat că accesul domnului Cătălin Șerban este interzis. Chestionat asupra motivelor, domnul locotenent-colonel Chițu i-a replicat reprezentantului ANRM că ”Știți dumneavoastră mai bine de ce!”.
Domnul Cătălin Șerban a insistat și s-a prezentat la sediul central al SPP, de pe Bulevardul Geniului, pentru a obține lămuriri suplimentare. Doi ofițeri ai SPP i-au transmis că, din punctul lor de vedere, nu există nici un motiv pentru a-i interzice accesul la eveniment și i-au recomandat reprezentantului ANRM să ia legătura cu conducerea muzeului, pentru a lămuri situația. Din sediul SPP, domnul Cătălin Șerban l-a contactat telefonic pe directorul muzeului Liviu Sebastian Jicman, care i-a spus că nu poate să îi comunice motivul pentru care nu are acces la expoziție și i-a cerut să se adreseze în scris instituției pentru a afla motivul interdicției.
Drept urmare, după încă o încercare de a lămuri personal situația, domnul Cătălin Șerban a adresat o reclamație atât la adresa conducerii muzeului, cât și la Administrația Prezidențială, adresată consilierului prezidențial George-Vladimir Duhan. De asemenea, reprezentantul ANRM a sesizat și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.
Urmarea acestor demersuri a fost un răspuns venit din partea conducerii Muzeului Național Cotroceni, în care reprezentanții instituției pretind că motivul interdicției accesului domnului Cătălin Șerban ar fi fost lipsa locurilor. Este curios însă că acest motiv nu a subzistat în cazul membrilor familiei sale, înscriși ulterior. Mai mult, conducerea muzeului i-a comunicat reprezentantului ANRM că, de-acum înainte, îi este interzis accesul permanent la evenimentele găzduite de această instituție. În documentul oficial nu este menționat nici un temei legal.
Conducerea ANRM consideră că această atitudine este abuzivă și ilegală. Nu există nici un text de lege care să permită aplicarea unei sancțiuni în mod perpetuu. Chiar și pentru cei mai fioroși criminali există drept de recurs față de sentințele prin care sunt pedepsiți, precum și instituția juridică a reabilitării. Prin urmare, considerăm că acest comportament al conducerii Muzeului Național Cotroceni, în pragul sărbătorii Centenarului, este nedemn și discriminatoriu. Măsura interdicției permanente denotă o mentalitate de tip bolșevic și încalcă reglementările legale care guvernează funcționarea unei instituții publice. Muzeul Național Cotroceni nu este moșia celor care conduc vremelnic o instituție finanțată din bani publici, instalată într-o veche reședință regală.
Domnul Cătălin Șerban își rezervă dreptul de a acționa conform legii pentru a-și apăra drepturile lezate, inclusiv în fața organelor de cercetare penală. Conducerea ANRM se solidarizează cu domnul Cătălin Șerban și comunică faptul că, până la ridicarea interdicției și oferirea de scuze pentru incidentul din 25 octombrie 2017, va boicota evenimentele organizate în acest muzeu.
București, 20 noiembrie 2017
Cătălin Mihai, Preşedinte A.N.R.M.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.