Antonescu: Sper că Olanda nu se va mai împotrivi aderării la Schengen

SURSA REALITATEA TVREALITATEA.NET

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a adus, joi seara, în cadrul emisiunii „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV, o serie de clarificări cu privire la ultimele evoluţii de pe scena politică.

Despre plecarea la Amsterdam: Prilejul a fost o reuniune a partidelor liberale din Europa, reuniune care a avut o agendă comună, a discutat despre pregatirea alegerilor parlamentare din 2014 din familia noastră. Eu am vrut să folosesc acest prilej pentru a avea discutii separate cu premierul Olandei în primul rând, care este porbabil liberalul în funcţia cea mai importantă din Europa, dar şi vicepremierul britanic, vicecancelarul german etc. S-a discutat despre Schengen.

Mie îmi pare rău că noi- politicienii, amestecând în mod periculos aceste mize de politică externă în jocul intern, nu le-am spus oamenilor clar ca dacă Olanda şi alte state au amânat România nu au făcut-o pentru că sunt un fel de maniaci ai modului în care merge MCV în România. Dacă acest lucru se întâmplă, se întâmplă din cauza unor teme de politică internă din ţările respective, sau datorită unor interese concurenţiale de alt tip.

Cu câteva zile înainte, în România fusese şi preşedintele Senatului olandez ci care am avut o întâlnire. Ceea ce s-a câştigat în această perioadă este să se separe chestiunea MCV cu chestiunea Schengen. Despre situaţia justitţie, despre progresele, despre temele reale în Tomânia, am discutat cu premierul olandez. Speranţa mea este că Olanda nu se va mai împotrivit. Aşa m-a lăsat să sper premierul. După ce Bulgaria se pângea că din cauza României este amânată cu intarrea în Schengen, acum a venit vorba şi despreBulgaria. Până la urmă în Bulgaria este o situaţie ca în multe ţări occidentale, un guvern a demisionat. Nu văd ce treabă are această situaţie cu intrarea în Schengen. Să sperăm că nu apare altcineva care acum să facă aceste obstacole.

Axa lui Traian Băsescu era una bună cu 2 condiţii: să ştie şi Washingtonul şi Londra că nu sunt singuri.

Despre relaţia cu Germania:

„În ceea ce priveşte relaţia cu Germania, să ştiţi că lucrurile s-au mai lămurit. Germania îşi apără interesele ei, Olanda la fel, nu este treaba lor să apere interesele mele. Treaba mea este să-mi definesc interesele şi să încerc să mi le apăr într-o formulă complementară sau compatibilă. Cu Germania, şi acolo lucrurile sunt lămurite. Nu vă uitaţi la faptul că, din când în când, în Deutsche Welle sau nu ştiu unde apare câte un articol care povesteşte iar grozăvii despre lovitura de stat din România, care s-a dat anul trecut în vară, cum a ieşit domnul Băsescu acum”, a declarat Antonescu, la emisiunea Jocuri de putere de la Realitatea TV. 

El a menţionat că, în toamna trecută, de ziua Germaniei, a purtat o lungă discuţie cu ambasadorul german, după recepţia oferită de ambasadă. 

Antonescu a ţinut să mai semnaleze că ambasadorul Germaniei la Bucureşti a fost prezent la recentul Congres al PNL, fapt despre care spune că nu este unul „uzual” şi că nu s-a datorat doar faptului că intrase în partid cel care a fost preşedinte al FDGR, primarul Sibiului Klaus Iohannis. 

Cât priveşte acuzaţiile care i s-au adus, potrivit cărora ar avea o poziţie antiamericană, Antonescu a răspuns: „Două mari neadevăruri, anume că eu sau PNL sau cineva din USL am fi antiamericani, anti-occidentali, nu stau în picioare. Ideea cu izolarea (României – n.r.), iar nu stă în picioare. (…) Este absurd sa vorbim despre izolare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.