APCE condamnă Rusia pentru alipirea Crimeii

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție prin care condamnă acţiunile Rusiei cu privire la alipirea Crimeii.

„Așa-numitul referendum” ținut în Crimeea este neconstituțional. Rezultatul lui și „anexarea ilegală a Crimeii de către Federația Rusă nu au prin urmare niciun efect juridic și nu sunt recunoscute de Consiliul Europei”, afirmă Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), într-o rezoluție adoptată după o dezbatere de urgență.
„Mișcarea în favoarea secesiunii și integrării în Federația Rusă a fost provocată și incitată de autoritățile ruse, sub acoperirea unei intervenții militare”, subliniază rezoluția, care recomandă ca semnatarii Acordului de la Budapesta și alte state europene în cauză „să exploreze posibilitatea unor acorduri de securitate concrete pentru a garanta independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

Adunarea a recunoscut pe deplin legitimitatea noilor autorități de la Kiev și a Radei Supreme, precum și „legalitatea deciziilor lor”. Ea a deplâns încercările de a contesta legitimitatea noilor autorități, „care nu pot servi decât la destabilizarea țării”.

Divizarea est-vest a țării „este în principal de origine politică” independent de diferențele istorice și culturale clare. În timp ce contestă orice noțiune de federalizare, rezoluția recomandă autorităților să stabilească o „strategie… inclusiv pentru a consolida autoritățile locale și regionale și a descentraliza guvernul”.

Parlamentarii au estimat că schimbarea puterii a deschis o fereastră de oportunitate pentru dezvoltarea democratică a Ucrainei. Ei au invitat Rada Supremă să adopte amendamentele constituționale necesare pentru a stabili un echilibru mai bun de putere între președinte și corpul legiuitor și a pune pe deplin constituția țării în conformitate cu normele Consiliului Europei.

„Orice pierdere de vieți omenești și toate încălcările drepturilor omului, care au avut loc în urma manifestațiilor Euromaidan, trebuie să facă obiectul unei anchete complete și autorii, inclusiv cei care au făcut parte din comandament, trebuie să fie aduși în fața justiției”, au declarat parlamentarii.

Adunarea este formată din 318 membri proveniți din parlamentele naționale ale celor 47 de state membre. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.