Au apărut asigurările antitero

Companiile de asigurări sunt dispuse să îşi asume riscurile de atentat terorist. Însă numai contra unor prime piperate şi după ce obţin acordul reasigurătorului. Riscul creşte odată cu „prestigiul” bunului asigurat.Asigurările pentru despăgubiri de pe urma actelor de terorism se fac în România de aproape 20 de ani. În general, încheierea unei astfel de poliţe de către o firmă de asigurări din ţară se face doar cu aprobarea reasigurătorului, deoarece suma plătibilă este de ordinul milioanelor de dolari. "În mod normal, riscul de terorism la încheierea unei asigurări de bunuri sau de clădiri este excludere", ne asigură Bogdan Andriescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR). Asta înseamnă că poliţa obişnuită de asigurare pentru un bun sau o clădire nu preia actele de terorism ca risc de asigurare.

În general, prima de asigurare pentru riscul de terorism este în funcţie de importanţa socio-politică a bunului respectiv. Spre exemplu, o anumită primă de asigurare se va percepe la Metrorex, Poşta Română, Tarom şi o alta pentru clădirea unei fundaţii obscure. "Societăţile care încheie poliţe pentru asigurarea clădirilor pot cere şi asigurări pentru despăgubirea actelor de terorism ca anexe la poliţa încheiată. Iar în această situaţie, preţul asigurării creşte cu 15-20%, în funcţie de risc", ne mai spune Bogdan Andriescu.

Mai mult, deoarece se ştie că valoarea bunurilor la un combinat este foarte mare, iar în cazul unui act terorist se distruge doar o parte din această valoare, asiguratul poate cere asigurătorului încheierea unei poliţe mai mici din punctul de vedere al valorii decât bunurile pe care le are, plătind în acest mod mai puţin.

În prezent, în funcţie de acoperirile solicitate, amplasarea clădirilor sau a bunurilor asigurate (zona urbană, zona rurală), caracteristicile constructive ale clădirilor (structura de rezistenţă, anul construcţiei), tarifele pentru asigurarea unei clădiri variază între 0,07-0,71%, iar pentru bunuri gospodăreşti, între 0,12-0,43%. Dacă se ia în calcul şi asigurarea împotriva actelor de terorism, atunci prima de asigurare poate depăşi în unele cazuri 1% din valoarea declarată a clădirii.

De regulă, firmele mari cer în cadrul licitaţiilor organizate pentru asigurarea clădirilor ca firma de asigurări să preia şi riscul de atac teorist. La rândul ei, compania de asigurări încheie cu o firmă mare de reasigurări din afară un contract de reasigurare. La un contract de 20 de milioane de euro, partea română asigură în jur de 1-5 milioane de euro, iar restul este preluat de asigurătorul străin. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.