Locuinţele din clasa I de risc seismic, asigurate doar după consolidare

Apartamentele din clădirile încadrate în clasa I de risc seismic nu mai trebuie asigurate împotriva cutremurului decât după efectuarea lucrărilor de consolidare, chiar şi după aplicarea Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, potrivit deciziei luate miercuri în şedinţa de guvern. "Introducem o interdicţie de asigurare a locuinţelor situate în clădirile expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de risc seismic, până la data recepţiei la terminarea lucrărilor de consolidare a clădirilor. Au dreptate asigurătorii, aici nu mai e vorba de o probabilitate în cazul acestor clădiri, este vorba de o certitudine că vor cădea şi, atunci, indirect obligăm şi proprietarii să se încadreze în programul aflat la Ministerul Dezvoltării şi în care în fiecare an facem o economie de 90% din sumele care se alocă", a declarat Vasile Blaga, ministrul Administraţiei.

În cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 7 grade Richter, ar putea fi distruse sau avariate aproximativ 35.000 de construcţii, în Capitală fiind identificate peste 5.000 de clădiri cu grad de risc seismic ridicat, din care 392 sunt introduse în clasa I. La nivel naţional, în ultimii 18 ani, doar 14 clădiri au fost consolidate, dintre care 12 în Bucureşti.

Lucrările de proiectare şi execuţia a lucrărilor de consolidare sunt finanţate integral de la buget, iar proprietarii sunt obligaţi să restituie în rate lunare egale, fără dobândă,  eşalonate pe un interval de maximum 25 ani, contravaloarea execuţiei lucrărilor de consolidare. Cele mai vulnerabile imobile sunt cele amplasate în Bucureşti, dar şi clădirile de sub influenţa zonei seismologice: Vrancea, Banat şi zona Făgăraşului. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.