Au început să apară sondajele cu „dedicaţie”

Sondaje cu procente SF au început să apară pe piaţă. Casa de sondare coordonată de Mirel Palada lucrează ca în toamna lui 2014. Ce „glume” ne propune „Avangarde”.

Sondaj propagandistic

Ca de obicei, chiar înainte de a începe campania electorală, pe piaţă apar sondajele. Numai că, majoritatea celor date publicităţii sunt pur „electorale”. Adică sunt o componentă a campaniei electorale pentru că sunt făcute în interesul unui partid sau altul. Aceste sondaje sunt făcute „din pix” (mai nou din tastatură) şi rolul lor nu este doar propagandistic, ci şi de a încerca demobilizarea „concurenţei”. Iar când astfel de sondaje sunt făcute de institute sau case de sondare care sunt controlate de persoane implicate politic sau prietene cu politicieni dintr-un anume partid, atunci nu mai încape îndoială privind corectitudinea lor. Un astfel de sondaj, privind alegerile pentru Consiliul General din Bucureşti a fost aruncat pe piaţă de Mirel Palada, fost consilier (şi încă suporter fanatic) al fostului premier Victor Ponta. Drept urmare, „rezultatele” sunt pe măsură. „Tripleta” care s-a aflat până în toamna anului trecut la guvernare stă perfect la procente. PSD (+UNPR) are 37%, iar ALDE are un senzaţional 12%. Toată lumea ştie la ora actuală că PSD este „cu ceva” în faţa PNL, dar în niciun caz la o diferenţă de 13 procente cum încearcă să ne convingă domnul Mirel Palada. Nu mai vorbim că procentele din dreptul ALDE sunt bine umflate.

Câteva „glume” marca Palada

La o analiză atentă, se pot vedea mai multe „enormităţi” în acest foarte prospăt sondaj. De exemplu, USB este creditat cu 10%. Să ne înţelegem, dacă micul partid din care lumea îl cunoaşte doar pe Nicuşor Dan chiar ar avea 10%, atunci, diferenţa între PSD, PNL şi aceastată grupare ar trebui să fie între 35 şi 40% (pentru fiecare din cele două partide mari) numai că în acest caz s-ar depăşi cele 100 de procente ale unui sondaj. Dar asta nu este totul. Avem PER creditat cu 5%. Numai că dacă ne uităm la performanţele electorale din ultimii ani din Bucureşti ale acestei formaţiuni ecologiste, ce vedem: la prezidenţialele din 2014 (cu un candidat destul de cunoscut – 0,5%), la europarlamentarele din 2014 (cu un ziarist de televiziune destul de cunoscut, cu liderul celei mai mari asociaţii a revoluţionarilor şi cu o mare cântăreaţă de muzică populară pe listă, rezultatul a fost de 1,23%), iar la precedentele alegeri pentru Consiliul general al capitalei,1,2%. Cum despre PER nu s-a mai auzit mai nimic în ultimul timp, este clar că Mirel Palada a umflat – din raţiuni uşor de înţeles – şi procentele acestei formaţiuni. Şi, cireaşa de pe tort o avem în dreptul Partidului Dreptăţii Sociale, creditat cu un încurajator 2%. Este adevărat, pe 7 aprilie, partidul a fost preluat de Marian Vanghelie, dar evenimentul a trecut cam neobservat în media. Şi este greu de crezut că un partid care a avut la europarlamentare 0,21% în Bucureşti şi de care nu a mai auzit nimeni până acum două săptămâni a crescut de 10 ori în preferinţele electortului. Toate aceste „glume” marca Mirel Palada demonstrează că şi acest sondaj, ca şi cele din campania prezidenţială sunt o „făcătură” frumos lucrată. Şi să vedem şi un titlu de presă: „Sondajul care aruncă în aer Bucureştiul”. Atenţie, titlul nu a fost dat pentru „agăţarea” de accesări, ci pentru că aşa „trebuia”.

Şi „Avangarde” ne-a servit una „bună”

În urmă cu 10 zile, s-a rostogolit în media un sondaj Avangarde, coordonator fiind Marius Pieleanu şi el un fan al „foştilor”. Numai că şi în cazul acestui sondaj s-a văzut clar că este bine „tras de păr”. Şi avem două exemple, la candidaţii la primărie – o variantă „scăpată” unor site-uri fidele, de unde să se poată alimenta restul presei. Astfel între Ludovic Orban (pe atunci candidat al PNL) şi actorul Mihai Mălaimare exista o diferenţă de doar 2 procente în favoarea liberalului. Orice comentariu era inutil. Dar şi aici am avut o cireaşă pe tort: Irinel Columbeanu creditat cu 2%. Cu astfel de „erori”, în niciun caz Avangarde nu îşi poate recâştiga încrederea. Ştie oare cineva ce înseamnă 2% la cca 800.000 de alegători cât se estimează că vor veni la urne? Înseamnă 16.000 de voturi. Şi chiar poate crede cineva că Irinel Columbeanu, cât o fi el de simpatic, va strânge atâtea voturi?. În 2012, când a mai candidat – şi a fost foarte mult mediatizat de televiziunile tabloide – a adunat 3.473 de voturi, în procente, 0,44%. Şi atenţie, în 2012, un Anghel Iordănescu a luat 2%, iar la capitolul notorietate, popularitate, aceasta era (este) la ani lumină de Irinel Columbeanu. Nici fără aceste „glume” sondajul Avangarde nu era credibil, dar cu ele, cu atât mai mult.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.