Austeritatea pentru Comisia Europeană: 2,5 ore de muncă în plus pe săptămână

Comisia Europeană a decis să se apropie de cetăţenii europeni cu gestul reducerii numărului de funcţionari şi a prelungirii programului de muncă al acestora.

Astfel, personalul Comisiei va fi redus cu 5% în perioada bugetara 2013-2020. Aceasta înseamnă 2.500 de funcţionari mai puţin. Rămân în schimb 47.500. Comisarul pentru Administraţie, Maros Sefcovici, asigură că cei 5% vor fi funcţionarii care ies la pensie sau cei al căror contract expiră, scrie Euobserver.

Zecile de mii care vor continua să lucreze o vor face nu 37,5 ore pe săptămână (media actuală), ci 40 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, spune Comisia. Pentru aceasta vor primi pe mai departe salarii nu mai mici de 2.500 de euro, în cazul asistenţilor şi de minimum 4.000 de euro, în cazul administratorilor debutanţi. Salariile pot ajunge până la peste 16.000 de euro pentru directorii din Comisie.

Se ajunge astfel ca salariul unui premier dintr-un stat estic al UE să fie mai mic decât al unui funcţionar european de la mijlocul ierarhiei. Un comisar european poate câştiga un salariu de bază de circa 250.000 de euro pe an, bani la care se adaugă locuinţa de serviciu, 6.000 de euro pe an pentru fiecare copil al familiei sale, iar apoi o pensie generoasă. Salariul preşedintelui Barroso este cu 4.000 de euro mai mare decât al unui comisar. Sute de mii de euro sunt cheltuite anual pentru deplasările unui singur comisar.

Nu este de mirare astfel că numărul funcţionarilor europeni debutanţi veniţi din ţările estice este tot mai mare. În cazul României, acest număr îl depăşeşte pe cel al funcţionarilor din Marea Britanie, Germania şi Franta la un loc, scria „The New York Times” în această primăvară.

Salariile funcţionarilor europeni sunt calculate după o formulă care ţine cont de costul vieţii în opt state UE: Belgia, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Germanie, Italia şi Spania. Salariile au fost majorate, în 2009, cu 3,7%, din cauza inflaţiei. În acel an, în Ungaria, Grecia sau Irlanda salariile funcţionarilor publici erau îngheţate.

Preşedintele Jose Manuel Barroso anunţă: „Instituţiile europene trebuie să arate solidaritate cu cetăţenii europeni într-o perioadă în care reducerile costurilor şi maximizarea eficienţei se cer la toate nivelurile.” Strânşi cu uşa de europarlamentari sau de presă, oficialii europeni spun doar că salariile funcţionarilor nu sunt mai mari decât cele ale angajaţilor FMI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.