AUTIŞTII CĂRŢILOR (97)

În acest spațiu, puteți citi fragmente din opera lui Gheorghe Schwartz – Autiștii cărților apărută la editura eLiteratura, în 2013

Da, nimic nu e gratis pe lumea aceasta, vă tot spuneţi, completând cel puţin zece ore pe zi minunatele, solicitantele, tot mai insuportabilele formulare. Până când vine şi momentul când un nepot, a treia generaţie P. C. A., vă declară în faţă că el n-are de gând să-şi irosească întreaga viaţă cu hârtiile acelea inutile, cu hârtiile acelea blestemate.

Hârtii inutile?!” Este cumplit ce prăpastie se poate căsca între generaţii, numai că în cadrul castei aşa ceva nu e de conceput. Când vestea ajunge în Capitala istorică, se ia hotărârea ca revoltatul, în situaţia în care nu-şi va mai respecta obligaţia de a răspunde corect, la termen şi întocmai la solicitările provenite din formulare, va fi exclus din P. C. A., îşi va pierde indemnizaţia, va trebui să plătească o amendă considerabilă şi nu se va mai bucura de stima, respectul şi consideraţia contemporanilor. Va ajunge mai rău chiar decât cei din casta cea mai de jos1.

Răzvrătitul, în loc să-şi recunoască greşeala, cât timp lucrul acesta mai era posibil, s-a înscris la o facultate de inginerie bionică şi s-a pregătit pentru o carieră în domeniu. Când şi vestea aceasta a ajuns în Capitala istorică, luându-se în considerare faptul că tânărul degenerat ţinea mult la familia sa, la bunicii şi părinţii săi membrii cu totul onorabili ai Clubului, s-a decis să i se pună în vedere că toate rudele sale îi vor împărtăşi soarta, de nu se pune pe brazdă.

Răzvrătitul nici n-a mai răspuns la vreo somaţie. Când bunicii şi părinţii săi au fost excluşi din P. C. A. n-a dat decât din umeri. Părinţii săi au început să lucreze zi şi noapte în fostele lor profesii, pentru a putea plăti la timp ratele amenzii. Bunicii au murit de inimă rea. Nepotul n-a dat curs nici unei amenzi. Şi nu s-a întâmplat nimic!

Astăzi situaţiile sunt împărţite: a doua generaţie a ajuns datoare vândută, a treia generaţie îşi vede de viaţă.

Deocamdată, cei ce cred că autiştii cărţilor nu sunt decât rezultatul unui bine structurat program al autorităţilor n-o spun cu voce tare. Dar fiindcă ei există şi sunt tot mai mulţi, Capitala istorică a transmis un mesaj public: „Cum vreţi să vă cunoaşteţi pe voi înşivă, dacă nu sunteţi capabili să continuaţi studiul?”

Cum?

Într-o lume unde nu se mai creează mituri, ci chiar din contră, se demitizează totul, nestăpânitul progres tehnic nu poate împiedica decadenţa. Şi, totuşi, speranţele renasc din propria lor cenuşă: după două generaţii, un doctorand cu o teză despre opera lui Julius Zimberlan a început să studieze vechile protocoale aflate în Capitala Istorică, „firul roşu al întregii noastre deveniri”.

Iată de unde a începutul noua ştiinţă!

Şi noua devenire.

Din presa vremii:

„Ghiveci!” decretează criticul.

„Acesta este un roman hibrid”, îşi aruncă în joc ultimul atu autorul.

„Roman hibrid?! Cine a mai auzit aşa ceva?”

Şi fiindcă asemenea dispute par că nu se termină, criticul publică un material în care spune pe şleau că „Autiştii cărţilor” nu este decât o alăturare de proze scurte lipite – stângaci! – printr-un fel de text de legătură.

Într-un Drept la replică, autorul se întreabă, la rândul său, dacă nu cumva şi atât de citata „Istorie…” a criticului nu este decât o alăturare de cronici publicate prin reviste lipite – stângaci! – printr-un text de legătură.

Şi polemica pare să nu mai ia sfârşit.

Replicile acide mai continuă şi astăzi. Şi, iată, astfel, a apărut o şansă nesperată pentru Autiştii cărţilor. Pentru că oare ce altceva decât gâlceava publică mai atrage atenţia asupra unei cărţi?

1 Cei care nu au fost selectaţi de a putea pătrunde şi în Turnul Al patrulea au primit o diplomă, dar nu au fost admişi nici în P. C. A. şi nici n-au mai trebuit să completeze formularele. Ei sunt consideraţi cetăţeni cu totul onorabili, însă fără a primi substanţiala indemnizaţie sau alte avantaje.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.