Avocatul Poporului, despre ordonanțe: „O gravă abatere”

foto: Timi Slicaru

Avocatul Poporului consideră că adoptarea, într-o singură ședință de Guvern, a 25 de ordonanțe de urgență reprezintă o gravă abatere de la norme: Guvernul s-a substituit practic Parlamentului.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Avocatul Poporului, „adoptarea într-o singură ședință de Guvern a unui număr de 25 de ordonanțe de urgență este nu doar fără precedent, ci o gravă abatere de la normele art. 115 din Constituție, Guvernul substituindu-se practic Parlamentului”.

Conform Avocatului Poporului, în momentul adoptării lor, unele acte normative erau deja în procedură parlamentară, urmând să fie votate de „unica autoritate legiuitoare a țării”, așa cum este definit Parlamentul de către Constituție.

De asemenea, au lipsit avizele Consiliului Legislativ și ale Consiliului Economic și Social, deși există o obligație legală fermă privind existența acestora anterior adoptării unei ordonanțe de urgență.

„Avocatul Poporului își rezervă dreptul de a sesiza Curtea Constituțională cu excepții de neconstituționalitate privind acele ordonanțe de urgență care aduc atingere direct sau indirect drepturilor fundamentale și cele care încalcă decizii anterioare ale Curții Constituționale”, se arată în comunicat.

Premierul Ludovic Orban a declarat că Avocatul Poporului face ”gargară propagandistică fără să cunoască conținutul actelor normative”, ca reacție la comunicatul Renatei Weber în care critica Executivul pentru numărul ordonanțelor de urgență adoptate marți seara.

”Avocatul Poporului poate să spună ce dorește. În ceea ce ne privește pe noi, ca Guvern, ne-am considerat obligați să adoptăm aceste acte normative, pentru că misiunea guvernului e să rezolve problemele României și problemele românilor, nu să stea să facă folosofie despre constituționalitate să facă gargară propagandistică fără să cunoască conținutul actelor normative. Toate ordonanțele de urgență adoptate sunt ordonanțe de urgență fundamentale, indispensabile, care generază doar efecte favorabile pentru România și pentru români”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Author

17 Comentarii

 1. Atunci ce nevoie mai avem de Guvern. Av.Poporului si CCR sa conduca Romania

 2. De faot, o lovitura de stat abia spoita cu un simulacru de procedura ! In mod normal, cea mai mare parte a OUG scoase de Sica & co. ar trebui invalidate de CCR dar liberalii Presedintelui mizeaza pe faptul ca asta cere timp….
  Practic PNL a devenit groparul democratiei din Romania, atata cata mai era ea…Adevarati urmasi ai Bratienilor !
  Bravos PNLeprelor !

 3. Avem nevoie nu de orice Guvern ci de Guvernul meu care sa dea 25 de OUG noaptea ca hotii !
  Avocatul Popoirului n-ar putea face fata. Pricepi sau peneleprele inteleg mai greu ?

 4. Gabriel, iata ce spune CONSTITUTIA la art. 115:
  „(4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. ” Acum ai inteles???

 5. Bre io zic așa, dacă președintele mictioneaza pe Constituție, dacă guvernu’ mictioneaza pe parlament și pe Constituție, dacă magistrații mictioneaza pe oricine vor ei fără sa pățească nimic,atunci înseamnă ca democrație e moarta ca purceaua-n coteț! Practic, o adunatura de dilii ,guvernează prin decrete,alea care le convin lor ,și nimeni nu face nimic sa-i opreasca!Breeeee,sunteți siguri ca n-a-nviat Stalin și din umbra-i sfătuiește ce și cum?

 6. Tu vezi lucrurile altfel de
  cum le văd oamenii normali?
  Sau așa ești tu, un pic pe
  invers?

 7. Sictir, impostoare oportunista, traseita care ai contestat la CCR desfiintarea pensiilor speciale! Sa vina anticipatele si noul Parlament sa te zboare din functie si in sfarsit sa vina un adevarat Avocat al Poporului nu niste sinecuristi, slugi ale mafiotilor privelegiati ca tine si Ciorba!

 8. Noaptea mafioții!
  Încălcări a Constituției dd către PNL -epre si Ghiolbanis la ordinea zilei.
  Trebuie alt guvern si Johannis trebuie suspendat ori de câte ori încalcă Con stitutia .Nu putem să stam sa ne uitam la el cum isi bate joc de tot ce vrea el.
  Suspendat 30 de zile ,vine inapoi la Cotroceni si daca încalcă din nou Constitutia trebuie suspendat din nou 30 de zile si tot asa ,ca altfel nu se poate guverna Romania.

 9. Santajul si greva ilegala ale magistratilor , sunt bine sustinute de Av. P. , ADICA RENATE WEBER ! De fapt , agenda PSD , este identica cu aceea a CCR si Av. P ! Simpla coincidenta , desigur ! Iata de ce sunt necesare alegeri anticipate … poporul mai deratizeaza institutiile statului !

 10. Nu de fapt de ce mai avem nevoie de Parlament!De ce mai avem nevoie de pluripartitism!Un singur partid un singur conducator si hai la drum spre dictatura!

 11. CARE ABATERE, AVOCAT AL PROSTIMII ?

  MAI MARE ABATERE CONSTITUTIONALA, DECÂT VOTAREA ÎN 3 ZILE ÎN DIASPORA VERSUL VOTAREA DE NUMAI O ZI ÎN ROMÂNIA, ASTA NU TREBUIA VALIDATA PRIN SESIZAREA CCR ?

  Ce egalitate în drepturi mai avem, coada de topor ?

 12. @gabriel, Tu cand ti-ai masurat ultima oara IQ-ul? „Atunci ce nevoie mai avem de Guvern. Av.Poporului si CCR sa conduca Romania”. Derocamdata, Romania este o colonie condusa de la Washington, Bruxelles si Tel Aviv prin interpusii de la Cotroceni si Palatul Victoriei.
  Cciteste Constitutia, LOAZA, sa vezi atributiile fiecarei institutii, sa nu mai bati campii!

 13. De fapt, oare cati romani isi dau seama sau au priceput ca Romania, tara lor a incaput cu tot ce a mai ramas din ea in mana „mafiei”, a mafiei politice. Poiate ar fi fost mai buna „cosa nostra” ca aia era interesata ca tara sa produca, astia de acum, mafia politica ii interesata sa vanda tara cui da nmai mult.

 14. Bre gabriele,tu esti fix pe dos cu inteligenta! Nu-i asa ca de fapt ai vrut sa spui: ”Ce nevoie avem de Parlament daca avem Guvern? ” Ma intelegi? Fix asta a spus si Mussolini cand Fasciile au preluat Puterea in Italia . Partidul Fascist facea Legeile, Senatul le aproba fara sa le discute ,iar Riga Enigel Vittorio Emanuele al 2-lea le binecuvanta , fara sa le citesca . Exact cum a aprobat si Guvernul PeNaL cele 25 de ordonante.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.