Băncile ne vor costa şi mai mult, decide UE

Băncile din UE vor fi supuse unor taxe şi impozite pentru serviciile financiare. Aceştia sunt termenii vagi ai unui acord la care au ajuns şefii de stat şi de guvern din UE, reuniţi joi în cadrul Consiliului European de vară de la Bruxelles. Singura ţară care a avut obiecţii este Cehia euroscepticului preşedinte Vaclav Klaus. „Cehia îşi rezervă dreptul de a nu introduce aceste măsuri”, arată cocluziile Consiliului, potrivit Euobserver, care precizeaza ca Praga doreşte să vadă detaliile precise ale tranzacţiilor care vor fi taxate şi îşi exprimă îngrijorarea că taxele vor fi suportate, în cele din urmă, de clienţii băncilor.

România a fost reprezentată la summitul UE de preşedintele Traian Băsescu şi s-a remarcat în aceeaşi zi prin deschiderea negocierilor cu SUA pentru instalarea scutului american anirachetă.

Optimiste, concluziile Consiliului spun astfel românilor: „Consiliul European a finalizat noua strategie economică a Uniunii Europene pentru ocuparea forţei de muncă şi o creştere inteligentă, ecologică şi favorabilă incluziunii. Strategia va ajuta Europa să se redreseze după criză si să devină mai puternică, atât la nivel intern, cât si la nivel internaţional, prin creşterea competitivităţii, a productivităţii, a potenţialului de creştere, a coeziunii sociale şi a convergenţei economice.” Preşedinţia Consiliului aparţine Spaniei ameninţate de repetarea crizei din Grecia, iar presa occidentală relatează că a summitul UE a fost dedicat liniştirii temerilor investitorilor din ţările flancului sudic al UE.

Promotorii initiaţivei de taxare a tranzacţiilor bancare sunt preşedintele Franţei şi cancelarul Germaniei. Agenţia americană Bloomberg simplifică lucrurile şi titrează: „Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel vor fi acompaniaţi de alţi lideri europeni la summitul pentru relansarea economiei europene”. „Taxarea serviciilor bancare va contribui la o împărţire echitabilă a costului crizei financiare şi la o stabilitate mai mare a sistemului financiar”, a spus proaspăt numitul preşedintele al UE, Herman Van Rompuy.

Analiştii economici au apreciat deseori că taxarea operaţiunilor bancare va duce la creşterea numărului tranzacţiilor riscante, în urma cărora băncile pot câştiga suficient cât să plătească şi noile taxe, şi să obţină profit. Statele UE nu vor adopta taxe comune pentru tranzacţiile financiare, ci vor opta, până în octombrie, pentru măsuri diferite, scrie Reuters.

Indiferent de sprijinul pe care îl va obţine, iniţiativa germano-franceza va fi pusă în aplicare. „Unii nu sunt foarte entuziaşti faţă de ea”, însă cele două ţări „sunt gata să o pună in aplicare, chiar dacă unele ţări europene au anumite reticenţe”, a declarat preşedintele francez Nicolas Sarkozy, citat de Euobserver.

Liderii UE au repins inţiativa Franţei ca cele 16 ţări din zona euro să aibă o structură separat de guvernanţă financiară şi şi-au dat acordul ca Estonia să adopte moneda europeană începând din 2011.

Summitul a avut rolul de a regla acordul fin al UE înaintea summitului G20 de la Toronto, care va avea loc săptămâna următoare, unde ţări ca Brazilia sau Japonia sunt total împotriva taxării băncilor.

Presa americană trece pe planul secund măsurile financiare ale UE şi salută sancţiunile suplimentare împotriva Iranului pe care liderii europeni le-au luat, imediat după o măsură similară decisă la Washington. UE a decis să nu îmbunătăţească capacitatea redusă de rafinare a petrolului din Iran (care face ca a doua ţară ca resurse de petrol din OPEC să cunoască o criză a bezinei), să îngheţe conturile bancare iraniene şi să impună restricţii pentru eliberarea vizelor. Rusia şi China rămân astfel „în urma” UE şi SUA în privinţa sancţiunilor împotriva programului nuclear iranian. Viceministrul rus de Extere şi-a exprimat dezamăgirea că UE şi SUA au luat asemenea măsuri. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.