Despre controlul armelor nucleare. Oficial american, un îndemn ciudat!

Nu e de la sine înțeles. Un înalt oficial american a cerut joi Chinei şi Rusiei să se alăture declaraţiilor Statelor Unite şi ale altor ţări, informează Reuters. Numai oamenii, şi niciodată inteligenţa artificială, să ia decizii cu privire la desfăşurarea armelor nucleare, îndeamnă oficialul.  

Oficialul Departamentului de Stat pentru controlul armelor, Paul Dean, a declarat într-un briefing online că Washingtonul şi-a luat un „angajament clar şi puternic” că oamenii deţin controlul total asupra armelor nucleare, adăugând că Franţa şi Marea Britanie au făcut acelaşi lucru.

„Am saluta o declaraţie similară din partea Chinei şi a Federaţiei Ruse”, a spus Dean, secretar adjunct principal al Biroului pentru Controlul Armelor, Descurajare şi Stabilitate. „Credem că este o normă extrem de importantă de comportament responsabil şi credem că este ceva care ar fi foarte binevenit într-un context P5”, a spus el, referindu-se la cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

Remarcile lui Dean vin în momentul în care administraţia preşedintelui american Joe Biden încearcă să aprofundeze discuţii separate cu China atât cu privire la politica privind armele nucleare, cât şi la dezvoltarea inteligenţei artificiale.

Ministerul Apărării chinez nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Răspândirea tehnologiei inteligenţei artificiale a apărut în timpul discuţiilor ample dintre secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul de externe al Chinei Wang Yi, la Beijing, pe 26 aprilie.

Cele două părţi au convenit să desfăşoare primele discuţii bilaterale cu privire la inteligenţa artificială în următoarele săptămâni, a declarat Blinken, adăugând că vor face un schimb de opinii cu privire la cel mai bun mod de a gestiona riscurile şi siguranţa din jurul acestei tehnologii.

Ca parte a normalizării comunicaţiilor militare, oficialii americani şi chinezi au reluat discuţiile privind armele nucleare în ianuarie, dar negocieri oficiale pentru controlul armelor nu sunt aşteptate prea curând.

China, care îşi extinde capacităţile de armament nuclear, a cerut în februarie ca cele mai mari puteri nucleare să negocieze mai întâi între ele un tratat de interzicere a primei lovituri cu o astfel de arme împotriva celorlalte.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

14 Comentarii

 1. La ei prin niște state este legalizat canabisul – un puternic remediu de amplificare a intelectului 🤣🤣.. Și a imaginației..

 2. Si asta serveste la ce, din moment ce niste criminali psihopati sint liberi in natura si mai detin, in plus, si functii importante in conducerea diferitelor state ? … Doriti un exemplu, ca tot veni vorba de arme nucleare ? Pulifriciul francez, macroul de Sena care profita de degringolada germana ca „locomotiva a Europei” si, „singur acasa”, face doar timpenii crezindu-se „seful cel mare”, tocmai a propus sa se dea arme nucleare „la tot cartierul UE” !

 3. Americanii stau din ce in ce mai prost cu inteligenta naturala. Vor sa-i pacaleasca pe chinezi sa le puna la dispozitie tehnologie legata de inteligenta artificiala. Cu senilul Joe, nu-i de mirare.

 4. au venit niste saklashi printre noi cand au vazut cum ne jucam de-a atomica…cicase un nene a avut neshte intalniri printr-o padure si ce sa vezi, neshte entitati i-au zis ca daca vrem sa fim crutati (de ei) trebuie sa renuntam la arme, la armate, la tari, la religie …cam la tot. adicatelea sa ne dam pe labele lor. nenea asta, a iesit cu un medalion la gat din padure, „scuturat” rau si, ce sa vezi, a format un nou cult! cam de atunci a inceput coruperea omenirii de „pace prin razboi”. cam de atunci a inceput ridicarea abominatiei „noii oranduiri globale”… se pare ca oamenii au pierdut controlul propriei existente…cred ca stiti despre cine vorbesc…desigur „decat” conspiratii…care in proportie de 99% s-au dovedit, in timp, a fi adevarate…dar ce folos ca dupa 4 ani toate cunostintele (de care nu ma mai pot apropia) imi spun ca am „avut dreptate” si de unde „am stiut”…? cui foloseste…mie nu, pentru ca si cei care nu au vrut sa deschida ochii si ii cunosteam au murit! iar eu nu mai vreau sa fiu „aici”.

 5. Inteligenta Artificiala ar putea fi impartiala
  in privintza „largării” armelor nucleare….

 6. Daca IA ar functiona normal (daca ar fi normala la cap) ,USA trebuie atacata nuclear imediat de catre toate tarile posesoare de arme nucleare.

 7. Bomba atomică nu există
  Uraniul și plutoniul nu sunt explozibili
  Napalm + aditiv radioactiv
  1945: minciuni ale S.U.A. pentru a speria restul lumii
  Întrebări:
  De ce clădirile oficiale de beton nu au fost rase precum locuințele tradiționale din lemn?
  De ce aceste clădiri, împotriva oricărei logici, sunt în picioare atât la periferie, cât și în centru presupusului epicentru?
  De ce podurile de oțel nu au fost rase ca casele tradiționale din lemn?
  De ce au scăpat de distrugerea căille ferate iar șinele de tramvai au scăpat aproape neatinse?
  De ce oțelul nu s -a topit la presupusa căldură de 4000 până la 6000 de grade celsius?
  De ce tramvaiele 651 și 652 au mers din nou la trei zile după explozie?
  De ce la Banca Japoniei, 380 de metri de epicenntru, s-a reînceput lucrul la două zile de la explozie?
  De ce nu există un epicentru vizibil de explozie, un crater în care toate totul să fie făcut sticlă?
  De ce au rămas intacte artiere întregi de Nagasaki?
  De bombele cu hidrogen, crezute de mii de ori mai tari decît cele atomice din 1945, explodate în Oceanul Pacific, nu au făcut tsunami? (tălmăcit online din fr)

 8. @Calin
  -nu e chiar atat de potenta
  cum spune proppaganda razboiului rece,in desfasurare.

  „tsunami” nu poate fi produs prin explozie atmosferica sau de mica adancime;
  la catziva km SE PRODUCE,
  „poseidon” poate produce.

  banuim ca „optiunea samson” se refera la detonari nucleare subterane cu efect seismic major;
  nu stim ce au sapat prin ambasade.

 9. @Calin „Bomba atomică nu există”

  -asta e propaganda chinezeasca:
  le convine,
  cea mai mica bombitza detonata in Beijing
  ar avea efectul unei petarde in cotetzul de gaini
  LA SCARA PLANETARA,
  multi s-ar crede loviti direct,
  direct in rect CA DE COVID,
  auuuuuuuuuuuuu ar striga!

 10. …dap.si pamantul este plat, omul nu a ajuns pe luna, arma nucleara este de fapt o pocnitoare utilizata de revelion, soarele se invarte in jurul pamantului, leaganul civilizatiei umane este in spatiul carpato/danubiano/pontic. ungurii sunt de pe vremea dinozaurilor pe cocioc…

 11. @Vanatorul de troli
  -Pamantu nu e plat,
  „se stie” de peste 2’500 de ani;
  e doar placa tectonica favorita lu saccsiv
  fascinat de Apocalipsa (si cutremur)
  mai rau decat neo-protestantii…

  omu pe Luna?
  -vezi ca e o poza
  trecea p-acolo o pisica,
  cauta „meme” pe google.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.