Banii pentru statul român devin tot mai scumpi

Ministerul Finanțelor se împrumută tot mai scump de la băncile interne, iar prima de risc a României s-a majorat de când au început mișcările de stradă. Luni, statul a vândut obligaţiuni de stat în valoare de 323,65 milioane lei, scadente la 19 decembrie 2022, uşor peste suma programată, pentru care băncile vor primi un randament mediu anual de 3,30%, peste nivelul din licitaţia precedentă pentru aceeaşi scadenţă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României.

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 3,5% iar în urma licitației randamentul maxim oferit de către stat a fost de 3,31%, iar cel mediu, de 3,30% pe an. La licitația care a avut loc la mijlocul lunii trecute, pentru obligațiunile de stat, cu scadența în 19 decembrie 2022, Finanțele au reușit să adune de la bănci 775,4 milioane de lei, la un randamant mediu de 3,14% pe an, apropiat de costul din decembrie.

Joia trecută, Finanţele au decis să respingă toate ofertele băncilor pentru că au ceurt dobânzi considerate prea mari. Instituția a dorit să vândă obligaţiuni de 600 milioane lei scadente în 25 februarie 2019.

Statul român intenționează să împrumute în acestă lună de pe piaţă internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliarde de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adaugă câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare. Luna trecută, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumut doar 3,1 miliarde lei.

Nici pe plan extern situația nu pare roză. Prima de risc a României s-a majorat cu 0,3% după declanșarea protestelor în stradă. În felul acesta, țara noastră are acces la un împrumut mai scump pe piețele externe. Conform unor date prezentate de Deutsche Bank, citate de Capital, prima de risc a României, care se calculează direct la costul creditului guvernamental, a crescut de la 1,3%, valoare înregistrată la data de 26 ianuarie, la 1,6% în data de 2 februarie.

România a ajuns la un ”spread CDS” de 97 puncte bază sau 0,97%. Asta înseamnă că la 1 miliard de euro împrumutaţi, costurile cresc cu 3 milioane de euro. „Evoluţiie recente de pe piaţa internă, aprobarea Ordonanţei de Urgenţă controversate privind infracţiunile de corupţie şi protestele masive, au rezultat într-un sentiment negativ din partea investitorilor faţă de activele în leu românesc (titlurile de stat şi cursul de schimb)”, susțin analiştii grupului austriac Raiffeisen într-un buletin de investiţii, citați de Economica.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4594 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.