Barroso, amintiri despre cum l-a salvat pe Băsescu

„Criza constituțională” din România din 2012 a fost un „moment delicat” din punct de vedere instituțional și politic, a declarat vineri, într-un interviu pentru Agerpres, fostul președinte al Comisiei Europene José Manuel Barroso, care a mai afirmat că a avut „un foarte discret rol de mediere” între fostul președinte Traian Băsescu și fostul prim-ministru Victor Ponta.

Întrebat despre cel mai dificil moment din relația sa cu România în timpul celor zece ani (2004-2014) cât a fost președinte al Comisiei Europene, Barroso a menționat, din punct de vedere politic, criza din 2012, „când era un conflict între prim-ministru sau partidul de guvernământ și președinte”.

„Am considerat că era vorba de o criză constituțională. Apoi Comisia Europeană a trebuit să intervină, să se asigure că toate regulile democrației și principiile statului de drept sunt respectate”, a spus fostul oficial european, adăugând că respectiva chestiune „a fost relativ ușor de rezolvat” și că a fost un moment „delicat” din punct de vedere instituțional.

„Dar am vorbit atunci cu președintele (Traian) Băsescu și cu premierul (Victor) Ponta și cred că amândoi au înțeles că interesul meu era să văd că România este stabilă și respectată. Am avut un foarte discret rol de mediere”, a recunoscut Barroso în interviul pentru Agerpres, realizat în contextul prezenței sale la Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa..

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.