Boala necruţătoare de care ar putea suferi şi copilul tău

Dacă o vezi pe Evie jucându-se cu colegii de şcoală, singura diferenţă pe care o vei vedea este că uneori este un pic nesigură pe picioare.

Din păcate, această nesiguranţă o va conduce pe fetiţă la o condiţie devastatoare. Aceasta va rămâne fără nici un fel de abilitate fizică, însă mental va fi în continuare alertă.

Boala rară de care suferă copila, numită ataxie, este o boală  neurodegenerativă progresivă, care afectează aproximativ 20 de copii din Marea Britanie în fiecare an. Majoritatea dintre aceştia ajung în scaun cu rotile pâna la vârsta de 10 ani şi foarte puţini trec de vârsta majoratului.

Părinţii au primit vestea bolii fetiţei în septembrie 2011. Aceasta învaţă pentru moment la o şcoală normală, este isteaţă, îi place să scrie şi să citească şi are o mulţime de prieteni, conform Antena 3.ro.

Tragedia acestei boli este că toate abilităţile fizice pe care le învaţă acum îi vor fi luate.

„Îi va fi din ce în ce mai greu să îşi controleze muşchii şi îşi va pierde abilitatea de a scrie, citi, merge, vorbi şi chiar şi abilitatea de a îngiţi”, a declarat tatăl fetiţei.

Nu îşi va pierde niciuna din abilităţile psihice pe care le are, dar asta nu o va ajuta cu nimic deoarece nu va putea mişca nici un deget.

Părinţii au decis să nu îi spună momentan copilului ce viitor îl aşteaptă.

Copiii cu ataxie se nasc absolut normali, însă când încep să meargă arată o usoară nesiguranţă pe picioare.

Boala necruţătoare afectează diferite sisteme ale corpului şi are simptome mai grave decât alte boli groaznice, cum ar fi paralizia cerebrală, fibroza chistică şi cancerul. Majoritatea copiilor cu ataxie mor de obicei de pneumonie, deoarece boala afectează căile respiratorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.