Boc, PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile consideră adoptată legea educaţiei

Puterea a decis marţi, după ce a forţat toate regulamentele parlamentare posibile şi o decizie a Curţii Constituţionale, că Legea educaţiei naţionale este considerată adoptată prin angajarea răspunderii guvernului.

 

Situaţie fără precedent marţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. Premierul Emil Boc, senatorii şi deputaţii PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile au călcat în picioare Decizia 1.431 din 3 noiembrie 2010 a Curţii Constituţionale, care prevedea fără echivoc: „Constată că angajarea răspunderii de către Guvern în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în temeiul art.114 alin.(1) din Constituţie, asupra proiectului Legii educaţiei naţionale este neconstituţională şi a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, întrucât proiectul de lege se află în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională. Definitivă şi general obligatorie”. Neţinând cont de această decizie, premierul şi parlamentarii coaliţiei guvernamentale, forţând regulamentele Parlamentului – Roberta Anastase a condus şedinţa -, au decis continuarea procedurii de angajare a răspunderii Executivului pe Legea educaţiei

Un act nul generează acte lovite de nulitate

Ţinând cont de conduita neconstituţională a reprezentanţilor Puterii, senatorii şi deputaţii PNL şi-au retras semnăturile de pe moţiunea de cenzură. După ce primii 22 de deputaţi liberali şi-au anunţat retragerea semnăturii, Roberta Anastase i-a oprit pe ceilalţi liberali să-şi mai anunţe retragerea semnăturii considerând că s-au retras suficiente semnături pentru ca moţiunea să fie anulată. După numai două secunde a anunţat că moţiunea de cenzură nu mai există şi că „Legea educaţiei naţionale este adoptată”.

PSD şi PNL vor ataca din nou la Curtea Constituţională atât pe procedură, cât şi pe fond Legea educaţiei naţionale.

Unul dintre juriştii PNL, Ciprin Dobre, precum şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu au avertizat asistenţa că un act nul, aşa cum a devenit procedura de asumare după Decizia CCR nr.1.431/2010, nu poate genera decât acte lovite de nulitate. Este vorba de considerarea ca fiind adoptată Legea educaţiei naţionale.

Abuzurile şi ilegalităţile comise marţi în Parlament

– s-a modificat neregulamentar ordinea de zi prin introducerea în plen a procedurii Legii educaţiei

– s-a continuat procedura angajării răspunderii guvernului pe Legea educaţiei naţionale deşi CCR a declarat-o neconstituţională

– s-a continuat procedura angajării răspunderii guvernului pe Legea educaţiei naţionale deşi anterior Biroul Permanent Reunit a trimis legea înapot la guvern

– s-a interzis dreptul tuturor parlamentarilor PNL de a-şi retrage semnătura de pe moţiunea de cenzură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.