Borbely va cere în Guvern diminuarea taxei auto

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri că va cere Executivului, în şedinţa de miercuri, diminuarea taxei de primă înmatriculare, fără a oferi un procent în acest sens.

„A fost o primă discuţie săptămâna trecută (pe taxa auto, n.r.). O a doua notă va fi astăzi (miercuri, 25 mai, n.r.) în Guvern pentru că ni s-a cerut să clarificăm una dintre cele trei variante. Un principiu de bază şi de la care nu abdic este că poluatorul trebuie să plătească. Deci, taxa nu va fi eliminată, dar va trebui să eliminăm această discriminare indirectă. Voi veni în Guvern şi astăzi vom decide care dintre cele trei variante, care nu diferă foarte una de cealaltă, va fi cea mai bună. Ceea ce pot să vă spun este că voi cere în Guvern să reducem puţin cuantumul taxei. Cu cât, o să vă comunic la briefingul de după şedinţa de Guvern. După părerea mea, este jutificată reducerea taxei de primă înmatriculare, să clarificăm această inegalitate, dar în ceea ce priveşte taxa de primă înmatriculare va rămâne în continuare, nu numai pentru că trebuie să luptăm împotriva poluării. Taxa va fi redusă pentru toate tipurile de maşini, dar în funcţie cât de mult poluează. Dacă poluează mai mult, taxa va fi redusă cu un procent mai mic”, a explicat Borbely.

Acesta a adăugat că decizia Curţii Europene de Justiţie (CEJ) face referire la legea din anul 2008, ale cărei prevederi sunt considerate discriminatorii.

Întrebat dacă iniţiativa de a diminua cuantumul taxei de primă înmatricularea fost determinată de hotârârea CEJ sau de protestele şoferilor, Laszlo Borbely a precizat că ‘această reducere a fost o iniţiativă personală’.

Săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că va modifica legislaţia privind taxa de primă înmatriculare auto în acord cu decizia Curţii Europene de Justiţie, iar cel mai probabil modificările vor fi adoptate în şedinţa din această săptămână.

Grupul interministerial de lucru privind taxa auto are în vedere posibilitatea modificării ariei de aplicare a taxei, precum şi a algoritmului de calcul al acesteia, în urma unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Ministrul a subliniat, însă, că hotărârea curţii de la Luxemburg nu are incidenţă directă asupra legislaţiei româneşti, în această fază.

În urmă cu o lună, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că taxa pe poluare instituită prin reglementarea română şi care se aplică vehiculelor la prima înmatriculare contravine dreptului comunitar.

Ministerul Mediului a susţinut, însă, că hotărârea instanţei europene nu se pronunţă asupra legalităţii întregului act normativ, ci dă numai o interpretare a unor prevederi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Ghetu 854 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.