Bucăți din cetatea Tomis, la gunoi

Ne aruncăm istoria la gunoi. Tone de pământ pline cu piese arheologice au fost excavate din cetatea Tomis și aruncate pe un câmp, la marginea Constanței, fără ca vreun arheolog să supravegheze lucrările. Arheologul Octavian Mitroi a declarat că sunt piese importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină.

În pământul depozitat la marginea orașului, în zona Oierie, au fost găsite zeci de piese antice. Prezent la fața locului, arheologul Octavian Mitroi, care a participat la cercetarea arheologică de la Lupoaică, a declarat, luni, presei, că piesele găsite în pământul excavat și aruncate pe câmp sunt extrem de importante, din perioada elenistică, romană și romano-bizantină și că astfel s-au distrus mărturii din istoria Constanței.

Văd că avem un unguentariu de epocă romană, secolele II-III, e posibil chiar IV. Este și ceramică elenistică. Ieri (duminică – n.r.), când am fost, am găsit și un femur uman, este posibil să fi fost un mormânt. Într-adevăr, mă surprinde câtă ceramică elenistică este aici. Răul este făcut în sensul că acum nu este fezabil să iei la mână, la cernut, atâtea tone de pământ. Dar, într-adevăr, aici este mai mult decât ceea ce am găsit noi ieri (duminică – n.r.). Fragmentele astea sunt din secolele III-II î.H. Cel mai probabil provin dintr-un mormânt, din zona de necropole, din afara cetății. Noi ne-am deplasat în zonă pe baza informațiilor primite din partea societății civile cu privire la locul unde ar fi fost depozitat pământul de acolo. Acesta este singurul loc unde pământul se vede că este depus recent“, a declarat arheologul Octavian Mitroi.

Acesta a spus că a înaintat un raport către Direcția Județeană de Cultură, în urma descoperirilor făcute în pământul aruncat la marginea orașului.

A fost întocmit și înaintat un raport cu privire la intervenția noastră, a arheologilor, din acest loc, și acum… Eu nu pot să vă spun de ce nu s-a prevăzut supraveghere arheologică, dar știu că nu este normal să se continue acele lucrări de construcție fără un contract de supraveghere și fără prezența unui arheolog care să stea după utilaje. Trebuie să vedem care vor fi urmările acestui referat care a fost întocmit“, a adăugat Octavian Mitroi.

Acesta spune că este bine că povestea a fost făcută publică și a depășit granițele Constanței, pentru că așa a ajuns informația și la comunitatea arheologilor din țară.

Este bine că povestea a depășit granițele Constanței în urma intervenției societății civile, s-a aflat și la București, comunitatea arheologilor din România a aflat, a luat act. Acum dacă toată lumea ar fi stat acasă nu mai găseam asta. Nu avem de-a face cu niște simple cioburi, avem material care trebuia recuperat în cadrul unor cercetări făcute după metodele noastre. Dar cel mai mult mă pune pe gânduri apariția materialului de epocă elenistică care indică probabilitatea distrugerii unor morminte. Pe noi ne interesează ca arheologi dobândirea de informații, nu simpla recuperare de elemente din vechime. Ne interesează ceea ce noi numim contextul descoperirii. În felul acesta putem data complet. Se poate spune că s-au distrus mărturii din istoria Constanței. Mă refer la săpăturile făcute acum, fără arheolog”.

Zeci de constănțeni au făcut, vineri, un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construirea unui bloc cu patru etaje deasupra unor vestigii ale cetății Tomis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Blonzii din Tomis spun ca gunoiul este grecesc de proasta calitate. Nu e nimic Bizantin sau Roman acolo.
    Va dorim Sa Traiti Bine la casele voastre !

    • Ani.de zile a stat groapa aia si.nici.um.arheolog.nu.a facut nimic

      Fara comentarii

  2. Nu este nimic deosebit pt un popor majoritar rromin care nu a creat nimic pt cultura si civilizatia straveche ! Obiectele aruncate pe camp precum unoaiele netrebuincioase , apartin unor monumente arhitecturale realizate e popoare civilizate -greci , romani ,etc care s-au perindat pe aceste meleaguri .Autohtonii actuali au creat si ei o cultura a ciordelii ,distrugerii si minciunii ,etc Cocalarismul si maneaua ,traditii populare …
    c

  3. E ordin de la marele licurici sa ne abandonam si istoria? Vin ei si ne inlocuiesc istoria cu istoria curvelor pentru militarii de la Kogalniceanu si Deveselu?
    De parca marele festivaluri de muzica rock, punck, etc. ce se desfasoara la Constanta si Cluj-Napoca, n-ar fi altceva decat festivaluri ale betiei, consumului de droguri si curvaraselii. Da si cel de la Cluj-Napoca pentru militarii americani din baza militara de la Campia Turzii

  4. Retrocedarile nu au fost stopate? Mai sunt lacomi care se vor proprietari pe ceea ce nu le-au apartinut in veci?! Sau, se vrea istoria romaniei la gunoi!

  5. Nu ai tara, de aceea te-ai laudat de 1 decembrie 2018 cu semnarea…unii au un cuvant pt cei fara tara, asa ca ar fi bine sa-ti consumi umorile in liniste, fara sa ne poluiezi. Este trist, dramatic, dar nu este tragic inca mai putem sa ne salvam tara, invatand de la cei care si-au purtat tara si Cartea Sfanta in inima si cuget…Nu avem indrumatori, dar putem fi noi daca vom invata istoria nemului inaite de a fi distruse umtimele carti de istorie din tara.

  6. lui Mazare taie si spanzura in Constanta.
    Iata de ce aici este nevoie de o MANA DE FIER.
    Dar amalgamul de 16 natii, nu cred ca vede mai mult de bufurile personale.

  7. Ați avut curiozitatea să vizitați Cetate Calatis la Mangalia? Am reușit să o găsesc acum 2 ani. Îți trebuie curaj să treci prin gaura gardului de tablă ondulată dincolo întâmpinându-te bălării de peste un metru. Îngrăditura nu depășește suprafața unul teren de handbal, fiind înconjurată de hoteluri ce închid vederea spre mare. Calatisul
    a fost totuși principalul port grecesc la Marea Neagră. În schimb era o costrucție din lemn la o alee în pantă, un fost restaurant poate și hotel închis acum și părăsit, dar aparent protejat, cu o arhitectură și dantelărie din lemn splendidă, varuit în alb. Se așteaptă probabil să i-a foc de la niște oameni ai stăzii. În loc se va construi o împinge tava sau tarabă de specialitate dobrogeană, șaorma

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.