Bucuraţi-vă de eleganţa muzicii clasice în serile de vară

Orchestra Română de Tineret îşi începe vara europeană cu două concerte la Bucureşti şi în Italia

Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română şi Institutul Cultural Român, cu sprijinul Lanto Communication, anunţă două concerte extraordinare ale Orchestrei Române de Tineret dirijate de Cristian Mandeal, care se adresează atât publicului din România – în 15 iulie la Ateneul Român, în cadrul Festivalului Internaţional Vara Magică, cât şi publicului internaţional – în 18 iulie, la Festivalul Mahler de la Toblach/Dobbiaco (Italia).

Primul eveniment va avea loc la Ateneul Român în 15 iulie, la ora 19.00, şi îl va avea ca solist pe Eugen Ţichindelean în Concertul nr. 5 pentru vioară şi orchestră urmat, în partea a doua, de Simfonia I în Re major de Mahler.

Al doilea eveniment va avea loc în 18 iulie, la Toblach (Dobbiaco), în Sala “Gustav Mahler”. În deschiderea Festivalului Internaţional Gustav Mahler, Orchestra Română de Tineret sub bagheta lui Cristian Mandeal, solistă pianista Oxana Corjos, cu un program ce începe cu Rapsodia I de Enescu, continuă cu Burlesca pentru pian şi orchestră de Richard Strauss şi se încheie cu Simfonia I de Mahler.

Despre aceste evenimente, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, Marin Cazacu, afirma: „Aceşti tineri au crescut împreună, sunt selecţionaţi din întreaga Românie, au fost aleşi după criterii de performanţă egale, adică sunt toţi la fel de buni şi în mod special cu aceleaşi aspiraţii profesionale. Este extrem de important să dorească să dăruiască tot ceea ce au învăţat de-a lungul timpului într-un proiect pe care şi ei îl consideră proiectul vieţii lor şi de care cu greu se despart la o anumită vârstă. Este o orchestră de tineret şi e firesc la un moment dat ca aceştia să intre într-o orchestră profesionistă şi să apară alţii, mai tineri, şi să continue acest ciclu de performanţă”.

Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, declara referitor la colaborarea cu Orchestra Română de Tineret: „Suntem foarte bucuroşi pentru acest parteneriat pentru că el se înscrie într-o linie care va deveni probabil regulă la Institutul Cultural Român, şi anume promovarea cu precădere a tipului de manifestări în care artişti care se bucură deja de o apreciere internaţională promovează talentul lor şi cultura românească în general peste hotare în turnee. Cu alte cuvinte, încetul cu încetul, consistenţa manifestărilor ICR va creşte, pentru că, aşa cum îl numesc eu, «puzzle-ul» întâmplărilor legate de promovarea creativităţii româneşti în afara graniţelor României va fi mult mai uşor de compus de către străinii cărora ne adresăm şi, de ce nu, de nativi români care se află răspândiţi prin lume, fie istoric, fie întâmplător. E important ca pietrele pe care le punem în această construcţie să fie consistente şi Orchestra de Tineret este una dintre aceste pietre consistente. De la început am apreciat iniţiativa celor doi mari interpreţi români, a dirijorului Cristian Mandeal şi a violoncelistului Marin Cazacu, în 2008, pentru că mi s-a părut că acest proiect al domniilor lor poate să scoată din anonimat valori care îşi aşteaptă prea mult rândul pentru a fi transmise publicului larg”.

Încântătoarea Orchestră Română de Tineret

În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România.

A studiat la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” timp de 10 ani (1965 – 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 – 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu Mureş (1977 – 1980), Cluj (1980 – 1987) şi Bucureşti (1987 – 2009). A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”, ediţiile 2001 şi 2003. Ca Dirijor Principal şi Director General al Filarmonicii „George Enescu” (1991 – 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România. În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe 4 continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra – Haifa (1999 – 2002) şi la Orchestra Naţională Bască – San Sebastian (2001 – 2008), Dirijor Permanent la Orchestra Haydn din Bolzano și Trento (2000 – 2003), Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 – 2008) – primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 – 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 – prezent).

Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret, pe care o cultivă, educă şi dirijează constant începând din 2008.

Prima Orchestră Simfonică de Tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii-Serafim Antropov”. Membrii săi, majoritatea cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.

Membră din 2011 aEFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional Enescu și Muzica Lumii de la Sinaia, începând din 2008. Din 2011, a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”. În anii 2012 şi 2014 a triumfat în cadrul Festivalului Internaţional al orchestrelor de tineret Young Euro Classics de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfăşurat, de asemenea, începând din 2011, turnee internaţionale în Franţa, Germania şi Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus sau Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră românească prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.

Concerte de vară la Castelul Peleş

După succesul înregistrat de ediţia no. 22 a EUROPAfest – jazz | blues | pop | clasic, festival patronat de Casa Regală, desfăşurat în luna mai la Bucureşti şi Sibiu, jmEvents continuă seria evenimentelor la Sinaia cu EUROPAfest Summer Edition. Festivalul este organizat în parteneriat cu Primăria Sinaia, Castelul Peleş şi Hotel Mara. Concertele se mută aşadar în oraşul de la poalele Bucegilor, o destinaţie pitorească, de vacanţă, cu drumuri de piatră ce duc la Castel, cu poveşti cu regi şi regine şi peisaje idilice.

Cu titluri precum Summer Concert at Castle, Jazz in the Park, Before Sunset, Classic in the Church, Summer Magic Dream, Gala EUROPAfest Summer Edition, organizatorii invită publicul larg, între 16 şi 29 iulie, să lase departe agitaţia oraşelor şi să intre în atmosfera magică creată la Castelul Peleş şi în alte spaţii cu tradiţie din Sinaia.

Artişti din Marea Britanie, SUA, Franţa, Germania, Africa de Sud, Irlanda, Spania, India, Noua Zeelandă, Cipru, Japonia, Belgia, Slovenia, Macedonia, Rusia şi Romania vor fermeca audienţa, oferind concerte extraordinare. Emoţie şi clipe de visare cu sonate, sonatine, tango-uri sau piese de jazz, care vor transforma o seară de vară obişnuită într-una de basm.

Principele Nicolae la EUROPAfest 2015

Agenda concertelor:

18 iulie, ora 18:00, Summer Concert at Castle – Castelul Peleş

23 iulie, ora 19:00, Jazz in the Park – Parcul Central

24 iulie, ora 19:00, Summer Magic Dream – Caffe EUROPAfest

25 iulie, ora 19:00, Before Sunset – Sala King’s Valley

26 iulie, ora 19:00, Gala EUROPAfest Summer Edition – Bastion, Domeniul Regal

27 iulie, ora 19:00, Classic in the Church – Biserica Catolică

Pe lângă concerte, EUROPAfest Summer Edition include şi ediţia a patra a Summer Music Academy Sinaia, un stagiu internaţional de pregătire instrumentală – vioară, violă, flaut, violoncel, la cele mai înalte standarde, adresat muzicienilor între 10 şi 30 de ani. Atelierele de lucru şi cursurile sunt conduse de artişti şi profesori de renume: Remus Azoiţei / Marea Britanie, Prof. la Royal Academy of Music London, Pierre-Yves Artaud / Franţa, Prof. la Conservatorul Naţional Superior din Paris şi Christina Bellu / Elveţia – Italia, Prof. la Scuola Universitaria di Musica din Lugano şi Haute Ecole de Musique din Lausanne.

De mai bine de 20 de ani, sub tutela jmEvents, publicul iubitor de muzică bună este invitat să se bucure de evenimente de calitate. Luigi Gageos, directorul EUROPAfest Summer Edition, invită publicul larg să trăiască pentru câteva zile în prezentul etern al Sinaiei, pe acorduri muzicale, departe de agitaţia metropolelor.

Cvartetul de coarde ConTempo, la Festivalul ICon Arts din Sibiu

Cvartetul Contempo

După douăzeci de ani de excelenţă interpretativă, cvartetul de coarde RTÉ ConTempo, considerat unul din cele mai bune din lume, este sărbătorit în România, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului ICon Arts, ce va avea loc în perioada 22 iulie – 1 august.

Supranumit ”ABBA muzicii clasice”, cvartetul Radioteleviziunii Naţionale din Irlanda, ConTempo, este punctul central al celei de-a doua ediţii a seriilor ”Celebrates!”, din cadrul Festivalului ICon Arts, ce îşi propun să aducă de fiecare dată câte o personalitate culturală apreciată a momentului.

Primul concert susţinut de aceştia va avea loc miercuri, 29 iulie, de la ora 19.00, la Sala “Thalia” din Sibiu, când Cvartetul Radioteleviziunii Naţionale din Irlanda va interpreta şase premiere muzicale, creaţii ale tinerilor compozitori participanţi ai programului de rezidenţă creativă al Academiei ICon Arts. Piesele finalizate vor fi interpretate în cadrul unui concert 100% original, marcat de energia şi personalitatea participanţilor.

Vineri, 30 iulie, de la ora 12.00, la Sala Thalia, va avea loc o conferinţă de presă, RTÉ ConTempo – 20, ce sărbătoreşte cei 20 de ani de excelenţă interpretativă ai cvartetului. Aceasta precede main-eventul Festivalului ICon Arts Celebrates!, ce va avea loc tot la Sala Thalia, de la ora 19, când membrii cvartetului RTÉ ConTempo vor susţine un concert extraordinar alături de îndrăgita interpretă Analia Selis. Din programul serii fac parte lucrări clasice, contemporane, tango argentinian şi momente-surpriză.

Format în 1995, pe vremea studenţiei la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cvartetul ConTempo a devenit unul dintre cele mai apreciate cvartete tinere de azi, cu 14 Premii Internaţionale, numeroase turnee mondiale şi peste 1200 de concerte în 46 de ţări.

Au studiat împreună cu cele mai apreciate cvartete de coarde din lume, precum Amadeus, Alban Berg, Tokyo, Emerson, Hagen şi Quartetto Italiano.

ConTempo a avut onoarea de a fi invitaţi să interpreteze în faţa unor mari personalităţi precum regretatul Papa Ioan Paul al II-lea, la Castelul Gondolfo în Italia, pentru Prinţul Charles în Londra şi la Highrove, pentru Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, în faţa Miniştrilor UE, a câştigătorului Premiului Nobel Seamus Heaney şi pentru celebrii actori de la Hollywood, Angelica Houston, Angela Lansbury, Martin Sheen şi Merv Griffin. Totodată, au înregistrat muzica pentru serialul HBO realizat de Tom Hanks şi Steven Spielberg, Band of Brothers.

După 10 ani de rezidenţă artistică în Galway, în 2013, în urma unei audiţii europene, ConTempo câştigă selecţia pentru rezidenţa RTE, devenind cvartetul de coarde al Radioteleviziunii Naţionale din Irlanda.

Supranumit ”ABBA muzicii clasice”, cvartetul a obţinut un număr record de 14 premii internaţionale în competiţii din Londra, München, Hamburg, Roma, Graz, Berlin, Bucureşti şi Praga (Premiul 1 în Competiţia GrosserForderpreise în Munich-Germania, Premiul 1 în competiţia Valentino Bucchi în Roma-Italia, Premiul 1 în competiţia Tunnel Trust din Londra-Regatul Unit, Premiul 1 în competiţia Mozart în România, Premiul 2 în competiţia internaţională Johannes Brahms International Hamburg, Premiul Publicului şi Premiul 3 în Competiţia pentru Cvartete cu Coarde din Londra, Regatul Unit, Premiul 3 în competiţia Schubert und die Musik der Moderne în Graz, Premiul 3 în competiţia Max Reger în Weimar, Premiul Wigmore -Londra) precum şi Premiul Uniunii Criticilor de Muzică la Bucureşti.

ConTempo a participat la numeroase Festivaluri Internaţionale renumite în Europa, Asia şi America de Nord, printre care Berliner Festwochen, Festivalul George Enescu în România, Festivalul Haydn în Eisenstad, Radio France Musique, Europa Musicale în Munich, Festivalul Clasique-au-Vert în Paris, Festivalul Belfast, Queens and King’s Lynn Festival (în cadrul căruia ConTempo au interpretat ca solişti Introducere şi Allegro de Elgar cu Orchestra Filarmonica Regală din Londra).

Au avut mai mult de 1.200 de recitaluri de muzică de cameră în spaţii precum: Carnegie Hall în New York, Wigmore Hall, St. John’s Smith Square şi St.Martin-in-the-Fields în Londra, Berliner Philarmoniker, The Waterfront în Belfast, Max Joseph Saal în Munich, Théâtre Chatelet în Paris, Auditorium în Brussels, Gedai University în Tokio, Opera House în Tel-Aviv, NCH în Dublin, San Marino, Toronto, Madrid, Palazzo Quirignale în Roma, Lisabona, Stockholm Concert Hall, Vatican, Amsterdam, Graz, Beijing, Ateneul din Bucureşti şi Academia de Muzică din Londra (unde au interpretat Introducere şi Allegro de Elgar la patru instrumente Guarneri, acompaniaţi de o orchestră formată exclusiv cu instrumente Stradivarius din colecţiile RAM şi Mr. Josefovitz).

ICon Arts 2015 va reuni peste 150 de artişti, de pe toate continentele, pentru nouă zile de concerte de muzică clasică şi contemporană, operă, etno-jazz sau chiar tango argentinian

ICon Arts, organizat de către Exces Music şi UCIMR – Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internaţional de artă (Academia ICon Arts), cât şi un festival de concerte şi spectacole (Festivalul ICon Arts), susţinute de participanţii Academiei, dar şi de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părţi ale proiectului International Contemporary Arts se completează reciproc.

Din 2013, Academia ICon Arts s-a extins şi peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Academia di Romania in Roma.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.