Marta Petreu: „Deschide-ţi Doamne gura ta ce pute”, membru corespondent al Academiei Române?!!

În data de 15 aprilie 2024 în Ședința Secției de Literatură și Filologie, spre dezamăgirea și tristețea câtorva membri ai acesteia, cu majoritate de 2/3 de voturi – alături de Matei Vișniec și Eugen Munteanu – Marta Petreu a fost propusă să devină membru corespondent al Academiei Române de Ileana Mălăncioiu.

Marta Petreu

 1. Citat din versurile Martei Petreu: „Deschideţi Doamne ochii şi mă priveşte-n ochi/ deschide-ţi urechile – respiră/ Desfundă-ţi Doamne urechile de ceară şi ascultă: îţi vorbesc. Îţi poruncesc. Îţi urlu. Îţi bat cu pumnii în timpane./…/ deschide Doamne gura ta nătângă/…/ Da. Gura ta bătrână şi ştirbă şi gângavă/ gura ce-articulase Verbul// Deschide-ţi Doamne gura ta ce pute”… (https://www. viataromaneasca.eu /revista/2023 /09/retrospectiva-lirica-marta-petreu/

 

Notă: E o blasfemie! Cum poți să vorbesti așa despre Dumnezeu și, vorbind așa, să treci cu succes de furcile caudine ale Secției de Literatură și Filologie, acumuland 2/3 din voturile membrilor acesteia?

 

 1. Marta Petreu: „(…) Nu pot să exclud ipoteza că împrăștierea nației noastre în Europa (și în restul lumii, dar în Europa în primul rând) face parte, poate, din procesele care vestesc, timid, nașterea lentă și organică a unei realități noi, a unei posibile națiuni europene (sic). În anii interbelici și după al Doilea Război Mondial, Klaus Mann se considera pe sine nu german (a abandonat germana maternă pentru engleză și a scris în limba de adopție), ci de națiune europeană. Poate că această națiune europeană (sic), utopică și inexistentă pe vremea lui Klaus Mann, se naște acum, sub ochii noștri, în extrem-contemporaneitatea noastră, deși noi nu percepem și nici conștientizăm procesul. Poate că-n felul acesta Europa își va mai asigura niște secole de supraviețuire, de existență, poate chiar de strălucire. Nădăjduiesc.” (v. Revista Vatra nr.11/ 2021/ https://revistavatra.org/2021/11/23/marta-petreu-tinta-fixa-i/)

 

Notă: Națiunea Europeană? Ce-i aia? O aberație antinațională, globalistă și neomarxistă! Europa este o uniune a Națiunilor! De când oare fiul sinucigaș al marelui prozator Thomas Mann, homosexualul Klaus Mann, e oferit ca reper? Un „reper” care debitează inepții…, comentate de „cercetătoarea” clujeană MP, care investighează cu insolență… „trecutul deocheat al lui Emil Cioran”. Marta Petreu vs Cioran?!

O asemenea atitudine față de națiune, identitate, credință intră în flagrantă contradicție cu menirea Academiei Române de a conserva, păstra și promova identitatea națiunii române, care exclusiv păstrându-și identitatea și credința, are șansa de a rămâne un popor european.

Or, acest adevăr simplu, asumat de mari scriitori, e ocolit deliberat, programatic, de Marta Petreu ce și-a făcut o carieră „strălucită” în perioada postdecembristă atacând o parte din personalitățile de vârf din perioada interbelică. Și a completat astfel rândurile oportuniștilor, care practică neomarxismul. Invocatul termen de „națiune europeană” e o față a noului „internaționalism proletar”.

 

 1. Marta Petreu și patapieviciana „noua tablă de valori acceptate”: „Acum, după atâtea peripeții, aș putea să scriu codul cercetătorului care vrea să trăiască în pace și al celui care vrea să trăiască într-o permanentă hărțuială. De pildă, dacă vrei să fii un autor iubit, ocupă-te de extrema stângă: dacă te ocupi de cea dreaptă, poți să fii sigur că cineva o să te cotonogească. Acum știu lista subiectelor permise și a celor interzise, prin care iriți o bună parte a lumii intelectuale.” (Ziarul de Iași, 26 aprilie 2011/ https://www.ziaruldeiasi.ro/ stiri/marta-petreu-acum-stiu-lista-subiectelor-permise-si-a-celor-interzise–315458.html 26 aprilie 2011)

 

MP a iritat „o bună parte a lumii intelectuale” tocmai prin atacurile repetate, nenuanțate, împotriva unora dintre cărturarii interbelici de vârf. Atacuri ce sunt la planete distanță de invocatul „cod al cercetătorului”. „Permanenta hărțuială” invocată nu are nici o legătură cu dreapta sau stânga. A invoca politizarea excesivă, transferând-o în domeniul culturii, e un abuz evident și o circumstanță de neacceptat într-un context democratic în care MP a înțeles foarte bine „regulile jocului care se joacă” (vorba lui N. Manolescu), precum și „lista subiectelor premise și a celor interzise”. Dacă ataci valorile de vârf ale națiunii române în perioada postdecembristă, faci carieră rapid, ești apreciat, beneficiezi de toate mecanismele create în scopul clătinării reperelor și modelelor naționale, și, respectiv, a recompenselor pentru serviciile prestate. Dacă le aperi însă…

O bună parte a cărților MP ilustrează patapieviciana „noua tablă de valori acceptate”. Astfel, în versiunea MP, Caragiale, de pildă, devine filosof, pe când biografia eminesciană e falsificată, iar marele filosof Emil Cioran are un „trecut deocheat”.

În perioada postdecembristă, unii intelectuali au ales să servească interesele unor organisme antinaționale. (Revista Apostrof a fost finanțată de Fundația pentru o societate deschisă Soros: „Mulţi ani am primit finanţări, desigur parţiale, de la «Fundaţia Soros»“ – Marta Petreu v. Apostrof, nr.6/ 2019/ http://www.revista-apostrof.ro/ arhiva/an2019/n6/a3/)

Unul dintre instrumentele folosite e atacul direct la valorile naționale. Dacă faci eforturi susținute și clatini stâlpii de rezistență ai unei națiuni, ea se surpă din interior prin complicitatea intelectualilor care au trădat.

Ironia amară e că unii scriitori și lingviști din Secția de Literatură și Filologie, prin voturile lor recente, girează asemenea intelectuali. Dacă scriitorii de altădată au înființat Academia Română în scopul de a conserva și promova identitatea națiunii române, o parte din scriitorii și lingviștii de azi, membri ai secției menționate, girează prin voturile lor cărturari autohtoni care, prin cariera lor, își pun umărul la clătinarea identității națiunii române.

 

„Lista subiectelor premise și a celor interzise” sau patapieviciana „noua tablă de valori acceptate”. Horia Roman-Patapievici: „Pentru noua tablă de valori acceptate, Caragiale a fost găsit «politic corect», în timp ce punerea lui Eminescu la patul lui Procust al noului canon importat din «ţările progresiste» a arătat fără dubiu că fostul poet naţional al României clasice e «politic incorect». Cum ar fi putut fi altfel? Ca poet naţional Eminescu nu mai poate supravieţui, deoarece noi azi ieşim din zodia naţionalului. (!) Poet canonic Eminescu nu mai poate fi, deoarece revoluţia sociologică din învăţământul superior care a avut loc după 1990 a adus la putere studioşi care fac alergie la auzul cuvântului canon şi manifestă tendinţa să pună mâna pe revolver (!) când aud cuvântul tradiţie. Profund el nu mai poate fi considerat, deoarece categoria profundului, nefiind postmodernă (!), nu mai e prizată de intelectualii progresişti.” Etc. Etc. (H.-R. Patapievici, Inactualitatea lui Eminescu în anul Caragiale, în Flacăra, nr. 1-2/ 2002)

 

În concluzie, dna Marta Petreu este incompatibilă cu calitatea de membru al Academiei Române, a cărei menire – de la fondarea acesteia, așezată în pagina istoriei națiunii române de mari scriitori și boieri – este conservarea, păstrarea și promovarea identității națiunii române. E limpede faptul că propunerea Martei Petreu ca membru corespondent și validarea propunerii făcute de Ileana Mălăncioiu intră în coliziune directă cu poziţia „Academiei Române de instituţie identitară naţională, for suprem de consacrare cultural-ştiinţifică”, iar limbajul vehiculat uneori-adeseori de dna Petreu poate „afecta principiile şi conduita morală promovate şi apărate de normele şi cutumele academice”. (Regulament de organizare și funcționare a Consiliului de Onoare al Academiei Române)

Dl acad. Gh. Chivu, președinte al Secției de Literatură și Lingvistică, care ține să schimbe proporția voturilor din Secție în favoarea lingviștilor și a neomarxiștilor – recurgând la ilegalități și sfidând unii membri ai Secției de Literatură și lingvistică! – s-ar cuveni să-și dea demisia de onoare din funcția de Președinte al acestei Secții. Desigur, dacă îi este familiară noțiunea de onoare! Motivul? Conduita recentă a d-sale și practicile de neacceptat (!) la care recurge „pot afecta principiile şi conduita morală promovate şi apărate de normele şi cutumele academice”. (Regulament de organizare și funcționare a Consiliului de Onoare al Academiei Române)

 

 

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20
Author

41 de Comentarii

 1. e „ciupita” saraca… ca si cei care au tov-at (comanda politruca?).

 2. Nu va puneti Placa Dentara ! Ca nu este buna ! Mai bine Shtirb !

 3. Cine se aseamana,se aduna!bravo tovarasi academicieni,ati dus scroafa la voi in cotet.

 4. Deocamdata, omenirea abia a trecut de pragul mersului de-a busilea. Cetatenia europeana va fi un alt pas inevitabil, iar Europa va fi un stat unic. Deja sunt vizibile unele semne in acest sens, prin amestecul de nationalitati in statele europene si nu numai. SUA sunt un exemplu de melanj demografic in acest sens.
  Va urma apoi cetatenia planetara, cand toti vom vorbi aceeasi limba, vom avea aceeasi rasa si nu vor mai exista state. Greu de acceptat ptr unii cu minti inguste , dar aceasta va fi rvolutia omenirii.
  Nu trebuie sa fii Jules Verne ca sa prezici asa ceva……[Rumburak]

 5. Si ce-ați vrea troli veninoși:s-o primim pe Sosoaca in Academia Română ? Marta Petreu are energia si eficienta constructiei culturale. Din 1990 conduce revista Apostrof si Editura Biblioteca Apostrof, initiaza proiecte culturale, ingrijeste si editeaza carti, face interviuri.De ce scoate autorul din context spusel distinsei scriitoare?Oricum ,acest subiect nu e pe limba majorității postacilor de duzină.Ei sunt cu puțin,cu sosoaca,cu mâncare și bere.

 6. Rumburak: si babylon (saklas si definitia dementei: Insanity Is Doing the Same Thing Over and Over Again and Expecting Different Results) a fost „evolutie” …si s-a facut praf… cladirea m -uuu-ieee este imaginea noului babylon, ca de aici incepe prabusirea OMULUI LIBER. it’s written.

 7. O mâncătoare de 💩 woke, „progresist”.
  A văZut că e la modă și servește cu polonicul, măR😜g…
  ●)RumburKK- Cititorul de Clasici Ruși pe NEMÂNCATE, nerăsuflate, nedormite. NOPȚI ÎN ȘIR ! -RumburKK(●

 8. Cred ca se impune un control psihiatric. Individa are grave probleme. E procesomana. La Facultatea de Filosofie din UBB a fost o eterna scandalagioaica. E buna prietena cu alcoolul. Se mărită și divorțează de bietul Vartic. Și nu mai e șefa la Apostrof! Slava Domnului!

 9. Doamna M(o)arta e moartă demult,poate să se ia de mână cu patibularul Patapievici, două Editat

 10. După umila mea părere, cartea de bucate a Dragai Olteanu Matei e mai importanta științific decât creația aluvionara fără nici o logica și fără nici un Dumnezeu a acestei impostoare. Primirea numitei Petreu Vartic Marta, recte Munteanu Rodica în Academie, ar fi o grava ofensa adusa culturii romane. E ca și cum i s-ar decerna Premiul National de Poezie Gabrielei Vrinceanu Firea.

 11. Nu doar gura mnezeului pute ci toata ortodoxia de rit rusesc. Toata popimea si toate bisericile put a kt. Moastele put a hoit dar unii le pupa .

 12. A. CARE-i Legatura dintre Tema TOPIC-ului SI PLACA_MESTECA?\B. De ce NUiti pui ImPlants? InLOCuiesc un Dine, mai Multi, TOTI Dintii …
  Si mai FRUMOSI si REGULATI ca Originalii Compromisi.
  SINGURA PreOcupre trebuie sa fie sa te hRANesti, NU sa MANANCI GUSTos de la Chefs,

  ca PIERZI Calciu si CAD si Suruburile de Prindere din ZIRCONIA,DIN Gingii

 13. e din pepiniera universitatii de reputatie internationala Bode-Bolyai si asta spune tot

 14. Ce tristi si singuri sunt ticalosii cu cetatenie, dar fara Dumnezeu si tara! Crezi ca e usor doar sa urasti pentru ca nu ai ce iubi?

  Achte jedes Mannes Vaterland, aber das deinige liebe. Gottfried Keller, 1819-1890.

 15. Ma bucur enorm pentru aceasta realizare de final de cariera a doamnei Marta Petreu. Ea îmi da speranțe ca viitoarea academiciana va fi Monica Tatoiu. Iar apoi Mihaela Tatu.Toate sunt mari valori intelectuale ale națiunii.

 16. Marta petreu nu-i din pepiniera nici unei universități, căci nu aceasta contează. Este din pepiniera lui Ion Aurel Pop, care umple Academia Română cu inși cu cultură oarecare, fără operă, precum el. Din Cluj,București, Iași și de oriunde. Ce operă au Mircea Dumitru, Ion Dumitrache, Daniel Dăianu, recenții Aurel Codoban, Ioan Bolovan? Ca să nu lungim lista? Pierdere de vreme cu valori îndoielnice. Ingineri fără invenții, filosofi fără concepție, istorici fără monografii, literați cu vederi de provincie. Dacă se compară, se stă iarăși, în cazul bun la nivelul lui 1990.

 17. Sunteti incapabili sa comparati ceva simplu: unde suntem azi si unde eram in urma cu un secol si ceva, cand omul incerca sa se desprinda de pamant cu aeroplanul din panza. 1 secol nu valoreaza nici cat o secunda din timpul existentei Terrei si civilizatiei pamantene.
  Sunteti incapabili sa va imaginati cum va arata omenirea si peste inca 100 de ani, nu peste 1 000, 10 000 sau 1 milion de ani. Este cam greu ptr niste marlani putinofili sa-si imagineze o lume complet diferita de cea actuala, fara marlanie si fara criminali ca Putin.
  Si voi si acest criminal pe care il adorati, faceti parte din Epoca Primitiva……[Rumburak]

 18. Oportunista pana în cele mai mici detalii. De la temele de cercetare alese, la insii publicați in revista de familie (vezi nevasta lui Boc), totul era cu un Ce profit. Cultura firava, metodologie 0, literatura maladiva. Dar cum Academia Romana a devenit un SPITAL de handicapați, va avea si ea un scaun in corul handicapatilor.

 19. Cred ca prin alegerea Martei Petreu, Academia Română s-a transformat în Secția de Psihiatrie a Spitalului ELIAS. Iată un model de eficientizare.

 20. Bine zice Academician. Doar că Ion Aurel Pop a coborît nivelul și la Cluj, ca rector. A aprobat profesori cum s-a nimerit. A făcut honoris cauza pe Dîncu, Eugen Simion, Manolescu, Blandiana, numai să aibă sprijin la București. După ce sub rectorul Marga dhc erau șapte premianți Nobel, inclusiv Llosa la literatură, Papa, Patriarhul ierusalimului, cancelarul federal al Germaniei, șase cardinali, încheind cu Scola, și alte vîrfuri mondiale Unde a putut Aiurel, cum zic unii clujeni, a coborît toul la nivelul lui.

 21. Ei, as!
  Academia Romana de azi e fix ce e Guvernul Romaniei sau Presedintia Romaniei sau orice alta Institutie cu pretentii din Romania: un mare ZERO!
  S-au dus vremurile cand in fruntea Guvernului era un NUME care sa lase ceva in urma, cand in fruntea unei Primarii(de capitala sau de oras important!) sa fie primari retinuti de Istorie ca ctitori de orase, sau cand in fruntea Academiei era un Emil Racovita…
  Academia Romana e populata de nulitati asa cum in orice Instiitutie publica de azi colcaie non-valorile, cumetriile si clientelismul!
  Pariez ca 99,99% dintre romani NU stiu cine e azi Presedintele Academiei Romane!

 22. Naționalismul și patriotismul sunt cele mai mari erori istorice și sunt efectiv niște prostii, deoarece reprezintă doar un pretext pentru conducătorii politici care mint și fură pe ascuns. Naționalismul și patriotismul au produs pierderi de vieți omenești și au promovat ura , dezbinarea,xenofobia, izolaționismul, îndobitocirea, genocidurile și crimele de război.

 23. Ar fi de văzut cu date mai multe conexiunea Florian Coldea-Ion Aurel Pop – Vasile Dîncu. Pozele de la lansarea de cărți îi arată pe aceștia + Aurel Codoban, ca lansator etc. Interesant, Apostrof din luna martie 2024 publică din jurnalul lui Marian Papahagi, în care Aurel Codoban e pictat ca uneltitor la schimbarea conducerii de la Echinoxul acelor ani. Insectar la Academia Română condusă de iap.

 24. Mă bucur că Academia Română a acceptat o femeie ca și membru corespondent. Maria Petru se bucură de notorietate e adevarat insa, din poezia de mai sus, reiese ca o persoană foarte săracă spiritual care nu face cinste academie. Dar in România genul acesta de promovari țin de who you know. Mai multe femei, vă rog. Nu mai suntem la 1890…Și măcar corespondenții să fie un pic mai tineri, cei care ajung acum corespondenti intra ca piese de muzeu după ce le-a trecut demult momentul.

 25. Imitatoare ieftina de Cioran, a stiut de unde vin banii si puteres si s a dat cu cei care critica marile genii interbelice. Isi vinde neamul ei pentru cei tari din new York. Rețetă de succes. Blasfemia e metoda pseudo artistului de a si face cariera prin scandal. Un autor fara posteritate pe care doar ong urile politice il mai vor cita

 26. Tot Clujul universitar o cunoaște pe numita Vartic Petreu Marta. Și nu are despre ea cea mai buna părere. Veșnic nervoasa, etern pusă pe harta. Academia Română nu a făcut cea mai buna alegere. Din contra.

 27. Buni sau răi oamenii, ca materie, sunt Dumnezei. MPetreu având probleme cu mirosul gurii, să scape, a dat vina pe „dumnezeul”… din ea. Simplu. Țineți-o mai la distanță. La Academie când vă întâlniți, puneți-vă mască când o invitați…

 28. În academia română au fost entități mari precum România mare, acum ajung in academie tot felul de ipocriți! Lingăi trădători,impostori, securiști, materialiști! Nu mai oamenii de calitate nu ajung!!!!

 29. @xsi0: daca-ti moare familia tu te rogi la Moise. Doar asa se explica mizeria pe care o debitezi. Cred ca si Moarta Petreu e de aceeasi natie.

 30. Ati distrus armonia din Univers! Cu atat mai mult gura Lui Marta Petrescu pute !!! Si toate cele mai rele sunt ale ei! Dumnezeu rade de cei ce Il batjocoresc!!!

 31. Ciușbaizerii woke au impresia că stiința a împins lumea înainte(cu excepția psihologiei, firește) și marx a împins știința înainte.Istoria nu-i stresează;marx a explicat-o.Singurul lucru pe care nu l-a explicat marx a fost faptul că a fost un parazit ordinar pe banii siemenșilor și că știința lui a umplut și mai umple cimitirele.Asta o explică psihologia(sau psihiatria) de care wokeseii se feresc ca Nefârtate de tămâie. Mai departe, n-are rost.

 32. Vorba vine, mândria deșarta a deschis porțile Iadului.Unde știința a trimis oamenii pe scară industrială.Mare performanță.Când te simți mândru cocoșel cocoțat pe cinci milenii de înțelepciune despre care nu știi nimic ai, mai mult că sigur, probleme la țăcălie.Te-ai wokeșit.Sau, mai bine, te-ai wokeshit pe tine.

 33. Rețeaua Coldea/Dincu ka Academie. Dezastru. Sistarea fondurillor de la bugetul de star o cale de a stopa aceasta mizerie.

 34. Si ea si alti asa-zisi „intelectuali” ne dovedesc cat de slabi sunt si ca vor sa ne reduca si pe noi la nivelul lor. Cat priveste natiunile si limbile, acestea nu sunt prostii si nici creatii omenesti. Cei care spun asta sunt si ignoranti si sunt gata sa se plece inaintea vesticilor care tin foarte mult la natiunile lor si la limbile lor. Deci, totul a fost si este un atac programat impotriva natiunii romane, a civilizatiei romane. Ce trist ca vine din inima Ardealului!

 35. Blasfemia de care da dovada MP este ceva comun la multe „elite” intelectuale romanesti de azi. Doamne iarta-ne! Un popor poate fi judecat si din cauza elitelor sale pacatoase. E o rusine ceea ce a scris! Ii doresc sa se intoarca la Dumnezeu si sa isi ceara eirtare.

 36. Sunați cu incredere si o sa vina cu prioritate sa va ridice. Toxici cum sunteți,vasnici demni urmași ai nkvd, distrugerea, deci Raul evident va este propriul element

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.