Căderea dronelor în România. Parchetul Militar a deschis dosar penal

Parchetul General a deschis dosar penal după căderea celei de a treia drone pe teritoriul României. Procurorii de la Parchetul Militar București s-au autosesizat pentru nerespectarea regimului traficului aerian și au deschis un dosar penal in rem.

Miercuri, dosarul a fost declinat către Parchetul Curții Militare de Apel București, care îl va trimite la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General unde va fi reunit la dosarul privind crimele de război din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al MApN  a declarat miercuri că nu există indicii că dronă prăbușită  este rezultatul unui atac rusesc executat cu intenție pe teritoriul românesc. Procurorii fac cercetări pentru a verifica toate ipotezele.

Și NATO a fost informată de România cu privire la identificarea, pentru a treia oară, a unor fragmente de dronă similară celor folosite de armata rusă. Oficialii NATO au anunțat că monitorizează, alături de autoritățile române  situația.

Ministerul Apărării a anunţat, miercuri, că elemente ale unei posibile drone au fost identificate în zona Nufărul şi Victoria. ISU Tulcea a primit două apeluri la 112 cu privire la posibile cazuri de impact de dronă în zona mai multor localităţi, iar echipele Ministerului Apărării s-au deplasat în zona sesizată pentru a verifica situaţia.

”Echipajul unui elicopter IAR 330 Puma al Forţelor Aeriene Române, din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11.30, în zona localităţilor Nufărul şi Victoria, din judeţul Tulcea, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafaţă de câteva zeci de metri”, a transmis Ministerul Apărării.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

12 Comentarii

  1. Procurorii fac cercetari daca drona a fost lansata cu intentie. Si cum cerceteaza? Parca ar fi procurorii Lulutei.

  2. Împotriva Poliției de Frontieră, care nu a „văzut” Urcacii trecănd Dunărea cu sacii plini cu bucăți de dronă ?
    măRog…😜

  3. Ordin de la Licurici executat cu slugarnicie.In fine la noi te amendează și dacă strigi/ afișeze „Kosovo e Serbia ” .Sau pe model Dragnea ” Romania e suverană „. On topic ordinul e de kko . Studiu de caz. Se bate statul A cu statul B.Dar crime de război ar comite doar statul A. Statul C, de la Colectiv , care acum sprijină statul B, in trecut a dat cu bombe atomice in Japan sau incendiare in Vietnam sau uraniu sărăcit in ex iugoslavia.In prezent furnizeaza astfel de muniție statului B.El, statul C,nu a comis/comite crime de război?.NU, pt ca statul C a dat și definitia/ legea si tribunalul.

  4. A-nceput de ieri sa cada,
    Cate-o drona.
    Intr-o anumita zona
    Acum au stat
    Rusii s-au mai razbunat
    Pe Apus, dar stau gramada
    Peste sat,
    Nu e soare, dar e bine
    Si-n media e numai fum.
    NATO-i linistit acum,
    Dar navalnic vuiet vine
    De pe drum
    (Prelucrare)

  5. Oficialitatile NATO sustin insistent absenta indiciilor despre lansarea cu intentie de drone asupra Romaniei. Intr-adevar, aceste indicii lipsesc sau nu sint suficient de clare. Pe de alta parte, la fel de bine lipsesc si indiciile ca actul nu a fost deliberat ci doar o eroare. Aceasta a doua ipoteza, egal probabila, este exclusa de NATO de la bun inceput. In opinia mea, acesta atitudine este una de strut.

    Personal, inclin sa cred intr-o actiune deliberata a Rusiei, pentru sondarea atitudinii NATO. Se remarca tendinta crescatoare a acestor incidente, din ce in ce mai spre interior. Acest ultim aspect exclude eroarea.

    Reactia NATO: Stati linistiti; nu a fost cu intentie. Daca, in virtutea tendintei mentionate mai sus, un astfel de aparat va lovi un centru populat sau un obiectiv militar, NATO se va face iar ca nu vede? Pina una-alta, in razboiul din Ucraina, Occidentul s-a manifestat la fel de complezent fata de Rusia, precum a fost fata de Axa in anii premergatori razboiului.

    Se impunea deci o atitudine mai ferma. Putin acum poate fi oprit. Mai tirziu, fa fi foarte greu, daca nu cumva imposibil. La fel a spus generalul Tenescu, seful MStMj, despre Hitler, cind Germania a ocupat Cehoslovacia. Dar cine sa auda? Preocuparea de capatii a Occidentului este LGBTismul.

  6. Acesta institutie actioneaza doar in interiorul Romaniei si nu are niciun atribit pe strainezia de unde au decolat dronele. Iar se fac de ras acesti luxosi din institutia Romana facand depozit de dosare cu infractiuni straineze fara solutionari reale.

  7. @ Anonim 08:19
    Adoptă tu o atitudine mai fermă față de Ruși: sus pe trotinetă și accelereaZă fortZos !
    Să ÎNCERCUIEȘTI BahmutZul (la Klishchiivka, de ex.) !
    Nu-ți uita tastatura și joystick-ul…măRog…😜

  8. Iar ne iau de proşti, iar asta e jignitor!

    Deci au găsit nişte fragmente de ceva, care zic „specialiştii” că provin de la o dronă (neapărat rusească, pentru ca să nu apară confuzii), dar pe acestea nu s-au identificat urme de explozibil.

    Presupunând că ar fi fost o dronă care s-ar fi prăbuşit, dacă nu exploda ar fi găsit nişte metal îndoit, nu mici fragmente! Ați văzut ce se întâmplă cu o maşină când se izbeşte la 150kmph de un zid? Se face bucățele? Nu. Şi drona ar fi arătat la fel dacă se izbea de sol: bucăți compacte de fuselaj, aripi etc rupte şi făcute ghem.

    Aşa că mai bine ar fi să tacă, fiindcă doar Radu Tudor poate înghiți asemenea aiureli. Pe noi, ceilalți, ne insultă grav astfel de minciuni. La fel ca şi cu Alexandra de la Caracal, cea arsă în butoi din cate nu a mai rămas nimic.

  9. @Eduard M😜tZ ot CZern😜witZ:

    Incaleca tu pe coada maturii si du-te invirtindu-te. Faci umbr paintului degeaba.

  10. Si neaparat sa ne explice meapeneeu si noua babuinilor romani( care nu stim limba rusa) de la ce drona ruseasca provenea acea ramasita ( data pe post si ce CNN- patronii A3)pe care scria PHOEN ? Sau scria asta ca sa ne deruteze pe noi babuinii?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.