Camera de Comerț a lui Daraban dă în judecată patronatul IMM-urilor

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), condusă de Mihai Daraban, a anunțat că va da în judecată Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), patronatul condus de Florin Jianu, fost ministru pentru câteva săptămâni în guvernul Sorin Grindeanu, pentru că a organizat un eveniment ”sub titulatura frauduloasă de Topul Național al Firmelor din România”. CCIR realizează, începând din 1994, Topul Național al Firmelor (TNF), fiind singura organizație din România abilitată printr-o lege organică să stabilească o astfel de ierarhie la nivelul întregii țări. În plus, titulatura Topul Național este marcă înregistrată a CCIR. ”Din nefericire, mascarada organizată de către CNIPMMR a expus mediatic înalți demnitari ai Statului Român, fără ca aceștia să fie informați că asistă la un eveniment care contravine normelor în vigoare. Constatând această situație, CCIR își rezervă dreptul de a acționa pe cale legală CNIPMMR, pentru ca astfel de evenimente care eludează normele legale din România să nu mai poată fi organizate în viitor și să aducă prejudicii de imagine persoanelor implicate”, susțin reprezentanții Camerei de Comerț.

”Topul Naţional al Firmelor Private din România” a fost lansat astăzi, 30 octombrie, de către Consiliul Naţional al IMM-urilor, eveniment la care a participat și premierul Ludovic Orban. Cu acest prilej, Florin Jianu i-a propus şefului Guvernului să adopte mai multe măsuri de stimulare a dezvoltării antreprenoriatului în rândul tinerilor din comunităţile locale. „Primul lucru pe care trebuie să-l facem într-o perioadă de criză este să insuflăm din nou spiritul antreprenorial în rândul tinerilor – şi aici noi susţinem un nou program pentru start-up-uri: de data asta să-l ducem către comunităţi, să-l coroborăm şi să aşezăm în comunităţi şi nişte laboratoare de robotică sau makerspace, le-am numit noi, tocmai pentru a ajuta întreprinderile la început de drum să se dezvolte, să lucreze împreună. În aceste laboratoare putem aduce şi elevii să participe şi ei, să înveţe ce înseamnă programarea, să înveţe ce înseamnă digitalizarea şi, într-o discuţie pe care am avut-o zilele trecute cu preşedintele nostru de onoare, profesorul Ovidiu Nicolescu, dânsul mi-a dat o idee foarte bună. Mi-a zis că a văzut acest lucru în Finlanda, aceste makerspace făcute în biblioteci. Avem şi noi biblioteci judeţene, biblioteci municipale, care pot fi folosite şi a căror destinaţie poate fi extinsă spre acest tip de activităţi. De asemenea, şcoli dezafectate care pot fi folosite pentru dezvoltarea acestor tipuri de incubatoare de afaceri”, a afirmat Florin Jianu. Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor i-a cerut din nou premierului să înfiinţeze un minister pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Camera de Comerț care a dat în judecată patronatul lui Florin Jianu este condusă din 2014 de către Mihai Daraban. Acesta i-a luat locul lui Mihai Vlasov, președintele suspendat din cauza unor probleme penale. La vremea aceea, Daraban avea 46 de ani și conducea din 2002 Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (CCINA) din 2002. A fost director în grupul de firme Histria, deţinut de omul de afaceri Gelu Bosînceanu, proprietarul Şantierului Naval Constanţa. Tatăl lui Mihai Daraban, Aurel Daraban (decedat în 2004) a fost ani de zile director al Şantierului Naval Constanţa, un respectat „navalist”, implicat şi în politică, fiind deputat PDSR. Şi Mihai Daraban a fost membru al PSD, şef la tineret, până în 2004 când organizaţia judeţeană a fost preluată de Radu Mazăre. Cu acesta din urmă a început un război ce s-a întins pe mai mulți ani după ce Daraban a contestat taxele pe care primarul Mazăre le impunea agenților economici din Constanța. La una dintre dezbaterile pe tema impozitelor locale, Daraban s-a îmbrâncit cu apropiatul lui Mazăre, Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța. Ori de câte ori avea ocazie, Daraban contesta în public măsurile luate de cuplul Mazăre-Constantinescu, susținând că ia partea mediului de afaceri. Unul dintre oamenii de afaceri greu cu care era apropiat a fost Gabriel Comănescu, proprietarul Grup Servicii Petroliere şi prieten cu Bosînceanu.

Mihai Draban s-a făcut remarcat în ultima perioadă în afacerea Romexpo. Împreună cu Iulian Dascălu, supranumit regele mall-urilor, au pus la cale o investiție de aproape 3 miliarde de lei pe terenul din nordul Capitalei. Printr-un comunicat care a surprins pe toată lumea, CCIR și grupul Iulius au anunțat că vor să schimbe complet fața terenului de 42 de hectare din nordul Capitalei în ceea ce se vrea cel mai ambițios proiect imobiliar din România. Totuși, afacerea asta n-a picat din senin pentru că Dascălu, deținătorul mai multor centre comerciale și proiecte imobiliare de anvergură în Iași, Cluj-Napoca, Suceava, Timișoara etc., s-a lipit încă din 2017 de Romexpo, o mină de aur pentru orice investito. Urmărind carierele celor doi se observă o afinitate extrem de puternică pentru politicienii liberali. În urmă cu câțiva ani, Cozmin Gușă spunea despre Iulian Dascălu că este ”noul Dinu Patriciu” al PNL, acesta avându-i în subordine pe foștii miniștri liberali Cristian Adomniței, Cristian David, Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu și Ovidiu Silaghi. De altfel, marile sale afaceri s-au făcut în orașe unde liberalii au avut un cuvânt important de spus. La Iași, deși a fost condus de pesedistul Gheroghe Nichita, aripa liberală a fost extrem de puternică, fiind o pepinieră importantă pentru miniștrii PNL. La Cluj-Napoca, afacerile lui Dascălu au avut girul fostului greu PNL Marius Nicoară iar la Timișoara omul de afaceri a fost propus cetățean de onoare de către primarul PNL Nicolae Robu, după ce a demarat proiectul de peste 400 milioane de euro Openville.

Reacția patronatului

Reacția Patronatului IMM-urilor a venit imediat. ”În anul 1993, „Topul Naţional al Firmelor Private” organizat de CNIPMMR a reprezentat o premieră în România, fiind primul eveniment organizat de acest tip (CCIR a organizat evenimentul în anul 1994 deci, CNIPMMR a organizat acest eveniment cu un an înainte). Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci a emis Certificatul înregistrat cu nr. 70373 din data de 18.04.2005, cu valabilitate până în anul 2015 şi, ulterior, a prelungit valabilitatea mărcii prin care a fost admisă pentru CNIPMMR înregistrarea la OSIM a mărcii „Topul Naţional al Firmelor Private din România” (data înregistrării mărcii CNIPMMR fiind anterioară cu două luni datei de 20.06.2005, data înregistrării la OSIM, a mărcii de către Camera de Comerţ şi Industrie a României). Potrivit art. 57 din Legea nr. 62/2011 "Modul de constituire, organizare, funcţionare şi de dizolvare a unei organizaţii patronale se reglementează prin statutul adoptat de către membrii săi, cu respectarea dispoziţiilor legale." iar conform art. 62 alin. 2 ”Organizaţiile patronale sunt abilitate să asigure orice servicii cerute de membrii lor, în condiţiile legii”. Potrivit art. 5 lit. s) din Statutul CNIPMMR, organizația are dreptul să realizeze analize, studii, sondaje de opinie, informări publice, studii de diagnoză şi prognoză, cursuri, seminarii, conferinţe, colocvii, târguri, „Topul Naţional al Firmelor Private din România” şi alte topuri pentru premierea întreprinderilor, „Ziua Întreprinzătorilor”, „Forumul Naţional al IMM-urilor” şi alte activităţi şi evenimente pentru IMM-uri sau în domeniile de interes”, se spune în punctul de vedere al CNIPMMR.

Oficialii Patronatului susțin că în 2008 CNIPMMR a mai avut un litigiu în instanţă cu CCIR pe marca Topului Naţional şi care s-a finalizat cu respingerea cererii CCIR si recunoșterea dreptului CNIPMMR de a utiliza marca. ”Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România urează succes oricărei organizații (inclusiv CCIR) în a organiza evenimente, a oferi suport membrilor lor și mediului de afaceri, considerând că acesta este scopul pentru care aceste organizații sunt înființate și funcționează, iar nu în interesul particular al unor conducători vremelnici de organizații”, au mai spus cei de la Patronatul IMM-urilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4577 Articole
Author

4 Comentarii

  1. „Camera de Comerț” a lui Daraban este o unitate SRI la vedere,dar de prost gust!Doi bani nu face!

  2. Darabana, asigura-te ca la intrarea in tribunal exista usi dubla la intrare in orice sala de judecata!, vorba lui base „toti burtosii si gusatii sunt in functii…”!

  3. Daraban asta are nume ardelenesc. Daca o fi fost cules de prin satele Clujului sau Salajului si parasutat in
    Bucuresti atunci sigur este din unitatea lui Vulpe si Dancu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.